Paralimpia 2020: elkésett, versenyezhetett, győzött, kizárták

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 15:10
null
Hiába győzött a malajziai, kizárták a versenyből (Fotó: AFP)
A címvédő malajziai Muhammad Ziyad Zolkefli két vetélytársával együtt késve érkezett a call roomba a tokiói paralimpia férfi súlylökődöntője előtt. A szervezők engedtek az érintettek tiltakozásának, akik végül a dobókörbe léphettek – Zolkefli aranyérmet nyert, nem sokkal később mégis diszkvalifikálták.

 

Érdekesen alakult a férfi súlylökés döntője, amelyben Szőllősi Istvánnak ezúttal saját bevallása szerint sem ment a versenyzés. Mégis pontszerző helyen, ötödikként zárt, ugyanis a malajziai Muhammad Ziyad Zolkefli, az ausztrál Todd Hodgetts és az ecuadori Jordi Patricio Congo Villalba a finálé előtt késve érkezett a call roomba, így hivatalosan nem kezdhették volna el a versenyt. A sportolók tiltakoztak a kizárás miatt, és a szervezők úgy határoztak, megengedik nekik, hogy részt vegyenek a döntőben.

Ziyad Zolkefli noha megnyerte a paralimpiát, az aranyérmet már nem vehette át, mivel – riválisaihoz hasonlóan – utólag kizárták. A súlylökők hiába óvták meg a döntést, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elutasította a kérvényt, mondván: nincs elfogadható oka annak, hogy az érintették nem jelezték időben, késnek.

A diszkvalifikáció miatt az arany- és az ezüstérem egyaránt ukrán sportoló nyakába került: a dobogó tetejére Makszim Koval, a második fokára pedig Olekszandr Jarovji állhatott fel.

Az IPC szóvivője, Craig Spence így nyilatkozott az AP hírportálnak a helyszínen:

„A közösségi médiában nagy port kavart az eset, bántalmazó jelzőkkel illetik az ukrán sportolókat és a paralimpiai bizottságukat – főként a malajziaiak írnak sértő kommenteket. Sajnálom az történteket, de a szabály az szabály, és erről nem az ukránok tehetnek.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik