Paralimpia 2020: a távolugró Ekler Luca világcsúccsal aranyérmes Tokióban

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.31. 12:57
null
Ekler Luca világcsúccsal lett aranyérmes (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Csapatunk újabb két érmet szerzett a tokiói paralimpián, egy aranyat és egy bronzot, ezzel Magyarország a hetedik versenynap után 19. az éremtáblázaton.

 

Ha volt biztos magyar érem a tokiói paralimpián, akkor az a távolugró Ekler Lucáé volt, hiszen nemcsak világ- és Európa-bajnokként, világcsúcstartóként is érkezett a versenyre.

A TFSE 22 éves sportolója a júniusi Európa-bajnokságon még „csak” beállította saját, 2019-ben Grossetóban ugrott 551 centis világrekordját, ugyanakkor szinte biztos volt, hogy előbb-utóbb megdönti, hiszen a tavalyi Honvéd-kupán 587 centis egyéni csúcsot állított fel az épek között, ami a parasportban nem lehetett világrekord.

A tokiói paralimpián már elsőre 560 centit ugrott, kilenc centivel megdöntve a rekordot, sőt a harmadik ugrásával további három centivel megtoldotta, és senki sem tudta megközelíteni. Ekler Luca a magyar küldöttség kilencedik érmét és negyedik aranyát szerezte, egyúttal ő a magyar atlétika történetének harmadik paralimpiai bajnoka a magasugró Oláh József és a súlylökő Szabó Tibor (mindkettő 1984, New York) után.

Érdekesen alakult a férfi súlylökés döntője, amelyben Szöllősi Istvánnak ezúttal saját bevallása szerint sem ment a versenyzés. Mégis pontszerző helyen, ötödikként zárt, ugyanis, mint utólag kiderült, a malajziai, az ausztrál és az ecuadori versenyző a finálé előtt késve érkezett a call roomba, így hivatalosan nem kezdhették volna el a versenyt. A helyzet azért volt megtévesztő, mert a szervezők valamiért mégis engedték nekik, hogy részt vegyenek a döntőben, majd utólag kizárták őket – a malajziait az élről…

A női sportlövőknél Dávid Kriszta jó előjelekkel vágott neki a döntőnek, hiszen a második legjobb eredménnyel zárt az alapversenyben. Bár nem kezdett jól, egyre stabilabb teljesítménnyel, egyre jobb lövésekkel zárkózott fel az élbolyhoz, elkerülte a kieséseket, és teljesen megérdemelten lett övé a bronzérem.

Szerdán Ausztrália ellen kezdi a küzdelmeket a Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia paraasztalitenisz-páros, amely győzelme esetén biztos éremszerző, rajtuk kívül Konkoly Zsófia és Payer Kata paraúszókért is szoríthatunk.

Ekler Luca (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Ekler Luca (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Nem veszélyeztette senki a sikerét

– A döntőben elsőre világcsúcsot ugrott. Úgy tervezte, hogy ilyen erősen kezd?
– Az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam – válaszolta Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró. – Anyukámnak, hogy ne izguljon, annak idején meg kellett ígérnem, elsőre mindig érvényeset és biztonságit ugrok. Versenyeztem már ezekkel a lányokkal, és úgy gondoltam, ha a legjobbamat hozom, senkitől sem kell tartanom. Nem volt senki, akivel minden centiért meg kellett volna küzdenem. Ezért szeretek otthon az ép atlétákkal versenyezni.

– Az utolsó ugrásnak milyen érzés volt paralimpiai bajnokként nekifutni?
– Egy kicsit elérzékenyültem, könnyek is szöktek a szemembe. Belegondoltam, hogy itt vagyok, és a legnagyobb álmom válik valóra. Szerettem volna mindent beleadni, és nagyon jó ugrással lezárni a sorozatot, de az utolsó kísérlet előtt nagyon sokat várattak minket, ezért nem is sikerült jól befejeznem, éreztem, hogy a lábaim kicsit lemerevedtek. De amikor odaálltam, tudtam, hogy már mindegy, hogyan sikerül, hiszen paralimpiai bajnok vagyok.

– Mennyit érez még magában? Mennyit tud még javítani a világcsúcson?
– Most is úgy éreztem, hogy sokkal több volt bennem, és kicsit sajnálom, hogy nem jött ki. Edzőm, Szalma László azt mondta, az egyik érvénytelen ugrásom hat méter körül lett volna.

– Még egy versenye hátra van Tokióban. Négyszáz méteren mit vár?
– Mivel még nem tudom, milyen lesz a mezőny, nem merek semmit mondani. Okosan szeretnék futni az előfutamban, döntőbe kerülni, aztán ott ami a csövön kifér. Szeretnék bemenni hatvan másodperc alá, de mégiscsak túl vagyok két versenyszámon.

Dávid Krisztina (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Dávid Krisztina (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Ez nem a Nyuszi-kupa volt

– A döntőben nem kezdett olyan jól. Nem ijedt meg?
– Mindig van olyan lövés, amelyik nem úgy sikerül, ahogy szeretném – válaszolta Dávid Krisztina, paralimpiai bronzérmes sportlövő. – Az volt a fontos, hogy a helyzethez mérten nyugodt tudjak maradni, és ha a találat kicsit máshova is megy, legfeljebb tekerek az irányzékon, jobban figyelek rá, hogy a markolatot hogyan fogom, és hogyan sütöm el a pisztolyt. Mindig csak az adott lövés van.

– Nem is tudta, éppen hogyan áll a versenyben?
– A bemondó olyan hangos volt, hogy magamban dúdoltam, hogy elnyomjam a hangját, nehogy megtudjam, hányadik helyen állok. Azt sem figyeltem, hány lövésnél tartok, semmiről sem akarok tudni ilyenkor. A hajrában jött egy zeneszám, amelyet nagyon szeretek, Lenny Kravitz Are You Gonna Go My Way című száma, na az beszűrődött, jó húzása van. Ami jó, azt beengedem, és ez adott egy löketet.

– A zene ilyenkor nem zavarja a sportlövőket a koncentrálásban?
– Ez benne a művészet! Amikor valami zavar, milyen eszközt kapok elő a szerszámosládámból, hogy kezelni tudjam. A zene nemcsak nekem szólt, és biztosan volt, aki nehezen viselte. De más versenyen is szokott szólni, olyan is előfordult, hogy remegett a basszustól a mellettem álló kis asztalka.

– Titkon reménykedett a bronzéremben?
– Otthon azért már kialakítottam az éremnek egy helyet a vitrinben... A mezőny egyre keményebb, én is fejlődöm, de jönnek a fiatalok és a nagyobb országok, éppen ezért csak előre lehet haladni, muszáj valami pluszt hozzátenni. Tokióban nagyon jól akartam lőni, mert azt azért tudok, de ez nem a nyuszikupa, nem a háztömb körüli bajnokság, hanem a paralimpia.

PARALIMPIAI NAPLÓ – JÓL VÁLASZTOTTAK ZENÉT

Amikor a paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina mesélte a vegyes zónában, a döntőben mennyire felpörgette, hogy a hangszórókból meghallotta Lenny Kravitz talán legismertebb számát, eszembe jutott, hogy amikor beléptem a lőtérre, éppen a Yellow Magic Orchestra 1979-es Rydeen című száma bömbölt a csarnokban, ami meg az én egyik kedvencem, a japán elektronikus zene rajongójaként. A szervezők zeneválasztása meghatározta a finálét, nekem egyből jó kedvem lett az én zenémtől, sportlövőnk pedig bronzot nyert nem sokkal azután, hogy meghallotta az övét. A szervezők nem is sejtik, kedd tizenkettő után nem sokkal milyen örömet szereztek a helyszínen két, otthon pedig sok-sok magyarnak.



EREDMÉNYEK
Férfiak
Para-asztalitenisz. Páros. (8-as kategória). Negyeddöntő:
Shilton, McKibbin (brit)–Csonka András, Zborai Gyula 2:0 (3:1, 3:0)
Paraatlétika. Súly. F20. Pb: Makszim Koval (Ukrajna) 17.34, ...5. Szöllősi István (Magyarország) 13.59
Parakerékpár. Országúti időfutam. B1. Pb: Alexandre Lloveras (Franciaország) 41:54.02, ...8. Ocelka Róbert (Magyarország, segítője: Nagy Gergely) 1:00:54.97. C5. Pb: Daniel Abraham Gebru (Hollandia) 42:46.45, ...7. Wermeser Zsombor (Magyarország) 46:23.06
Para-sportlövészet. Légpisztoly. Pb: Jang Csao (Kína) 237.9 kör. Alapverseny: 24. Gurisatti Gyula 542. Nők
Paraatlétika. Távolugrás. T38. Pb: EKLER LUCA (MAGYARORSZÁG) 563 (világcsúcs, régi: 551, Ekler, 2019)
Para-sportlövészet. Légpisztoly. SH1. Pb: Szareh Dzsavanmardi (Irán) 239.2 kör, ...3. Dávid Krisztina (Magyarország) 210.5
Paraúszás. 100 m gyors. S9. Pb: Sophie Pascoe (Új-Zéland) 1:02.37. Előfutam: 9. Konkoly Zsófia 1:04.86 – nem jutott döntőbe

A MAGYAROK PROGRAMJA
Szerda. Nők. 2.39: paraúszás, 400 m gyors, előfutam (Pap Bianka). 3.00: para-asztalitenisz, páros, negyeddöntő (Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia). 3.22: paraúszás, 200 m gyors, előfutam (Konkoly Zsófia, Payer Kata). 10.30: paraúszás, 400 m gyors, döntő. 11.39: paraúszás, 200 m gyors, döntő.
Csütörtök. Férfiak. 2.30: parakenu, KL1 előfutam (Kiss Péter, Juhász Tamás). 2.50: parakenu, KL2 előfutam (Rozbora András). 3.00: parakenu, KL3 előfutam (Kiss Erika). 4.10: parakenu, VL2 előfutam (Juhász Tamás). Nők. 3.50: parakenu, KL1 előfutam (Pulai Erika). 4.00: parakenu, KL2 előfutam (Varga Katalin). Vegyes. 1.45: para-sportlövészet, 25 m sportpisztoly, pontlövészet, gyorstüzelés (Dávid Krisztina,Gurisatti Gyula), döntő. 2.16: paraúszás, 400 m gyors előfutam (Illés Fanni, Száraz Evelin). 2.39: paraúszás, 100 m pillangó előfutam (Konkoly Zsófia). 2.54: paraúszás, 100 m hát előfutam (Pap Bianka). 3.39: paraúszás, 50 m hát előfutam (Adámi Zsanett)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik