Milák Kristóf 200 pillangón lett olimpiai bajnok Tokióban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A klub Dózsa György úti központjában tartott eseményen kiemelték, a BHSE 12 versenyzővel képviseltette magát az olimpián, további három sportolóval a paralimpián. Előbbiek nyolc érmet szereztek (három arany, négy ezüst és egy bronz), utóbbiak két medállal zártak (egy arany és egy bronz). Az olimpiai pontokat tekintve a Tokióban érintett hetven magyar klub közül a legeredményesebb a Honvéd volt.

Simicskó István, a klub – és a Honvédelmi Sportszövetség – elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, az olimpiai részvétel a sportolók és a nemzetek számára egyrészt nagy megméretés, másrészt a sport igazi ünnepe, ahol bemutatkoznak a nemzetek, így az imázs, az országkép kialakítása is fontos.

„Az olimpiákon mindig sikeresen szerepeltek a magyar sportolók, akik most, Tokióban különösen sikeresnek bizonyultak. Egy ilyen olimpiai szereplés után dinamikusan növekszik a sportolni vágyó fiatalok száma, különösen ott, ahol kiugró magyar sikerek voltak. Ez önmagában óriási teljesítmény, mert Magyarországon a sport iránti érdeklődés és szeretet közös, még akkor is, ha valaki éppen nem sportol” – idézte a szavait az MTI.   

Hozzátette, amennyiben a maga területén a sportvezető, az edző, a versenyző hozzáadja a magáét az egészhez, akkor születik meg a nagy nemzetközi siker, illetve a jövőt tekintve megmarad a lehetősége annak, hogy az folytatódjon is.

A klub képviseletében a kajakozó Csipes Tamara arannyal és ezüsttel zárt, miként az úszó Milák Kristóf is. A birkózó Lőrincz-fivérek közül Tamás olimpiai bajnok lett, Viktor a második helyen végzett. Ezüstérem jutott a vívó Siklósi Gergelynek is, míg a férfi vízilabdacsapat tagjaként – a Pekingben olimpiai bajnok – Hosnyánszky Norbert ezúttal bronzérmet szerzett. A paralimpián a kajakozó Kiss Péter Pál első, a sportlövő Dávid Krisztina harmadik helyen végzett.

A klubelnök beszédét követően a tokiói aranyérmesek átvették az ajándékaikat – Lőrincz Tamás pedig századosi kinevezését is megkapta –, majd leleplezték a márványtáblát, amelybe már az ő nevüket is bevésték. Csipes Tamara öt évvel ezelőtt, a riói olimpiát követően már felkerült a márványtáblára.

Simicskó István reményét fejezte ki, hogy három év múlva, a párizsi olimpiát követően újabb nevek kerülnek fel a márványtáblára.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki azért a lelkiismeretes együttműködésért, amit a BHSE, azon belül is annak klubvezetői tanúsítanak a paraversenyzőikkel szemben is.

Az ünnepséget a vízilabdázóként olimpiai bajnok ügyvezető klubelnök, Gergely István gondolatai zárták, aki azt mondta, nemcsak a márványtáblára került nevek az egyesület hősei, hanem azok is, akik munkájukkal, szakértelmükkel, támogatásukkal ezen a hosszú úton, a kezdeti lépésektől egészen a végkifejletig segítették ezekhez a sikerekhez a sportolókat, és rajtuk keresztül közvetve a BHSE-t.