Swiatek nem indul a Billie Jean King–Kupán (Fotó: AFP)

 

A skóciai tornát november 8. és 13. között rendezik 12 csapattal, ugyanakkor – és ezt Swiatek nyomatékosan kijelentette – a WTA-döntőt a texasi Fort Worthben egy nappal korábban fejezik be.

Sokat gondolkoztam ezen, és újra megvitattam a csapatommal, de nem leszek képes játszani a Billie Jean King–kupán Glasgow-ban. Ez elszomorít – írta a lengyel sztár az Instagram-oldalán.

Nagyon sajnálom, mert amikor csak lehetséges, Lengyelországért játszom, és mindig a legjobbamat nyújtom. Megtiszteltetés volt idén Lengyelországban játszani, és reméltem, hogy a szezon végén újra megtehetem ezt" – folytatta.

Swiatek hangsúlyozta azt is: csalódott, hogy a tenisz irányítói nem jutottak megegyezésre olyan alapvető dologban, mint a versenynaptár, így csak egy napot adnak a földgolyó átutazására és ahhoz, hogy megszokják az időzónák közötti különbséget.

A WTA-döntőt a női tornákat irányító WTA rendezi, míg a Billie Jean King-kupát a nemzetközi szövetség, az ITF.

Ez a helyzet nem biztonságos az egészségünkre nézve, és sérüléseket okozhat. Beszélni fogok a WTA-val és az ITF-fel, hogy változtassunk valamit. Ez a helyzet nemcsak a hozzám hasonló játékosok számára nehéz, hanem főleg a sportág rajongóinak." 

A Billie Jean King–kupán 12 női válogatott vesz részt négy csoportban, a csoportokból az első helyezettek jutnak az elődöntőbe. Lengyelország a D jelű csoportban szerepel Csehországgal és az Egyesült Államokkal.