Wimbledon: Sztahovszkij „két” Federert győzött le

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2013.06.27. 10:15
null
Federer legutóbb 2002-ben kapott ki alacsonyan jegyzett riválistól (Fotó: Action Images)
Az ukrán Szerhij Sztahovszkij úgy érzi, egyszerre két Roger Federert győzött le szerdán a wimbledoni teniszbajnokság második fordulójában, amely talán minden idők legőrültebb napját hozta.

Mint ismert, Viktorija Azarenka, Jo-Wilfried Tsonga, Marin Cilic és John Isner sérülés miatt nem tudta folytatni, Roger Federer és Marija Sarapova pedig vereséget szenvedett. A hétszeres wimbledoni bajnok Federer pár nappal azután búcsúzott, hogy Rafael Nadal számára már az első körben véget ért a torna. A visszalépők közül többen is a gyep állapotára panaszkodtak, az All England Clubban azonban visszautasították a kritikát, azt állítva, hogy legkevésbé a körülményekre lehet hivatkoznia a játékosoknak. A két nagy esélyes Novak Djokovics és Serena Williams helyzete mindenesetre sokkal egyszerűbb lett.

„Itt minden róla szól. A wimbledoni tornára kiadott könyv borítóján ő van, itt nyerte meg az első Grand Slam-tornáját, és hétszer is bajnok lett – mondta örömittasan a világranglista 116. helyén álló játékos. – Ha ellene lépsz pályára, akkor úgy érzed, két ellenféllel harcolsz: először Federer ellen, aztán a hírneve ellen. Ha az egyiket sikerülne legyőznöd, akkor a másik helyez nyomás alá."

A 27 esztendős Sztahovszkij kiemelte: első alkalommal tudott top 10-es játékos ellen nyerni, így ez a győzelem fontos állomás pályafutásában.

„Wimbledonban Roger a legnagyobb név, egy legenda, és minden fontosabb rekordot ő tart. Nehéz elhinni, hogy sikerült legyőznöm őt" – jegyezte meg a 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 7:5, 7:6 (7-5)-ra nyerő ukrán teniszező.

Összehasonlításképpen: a 17-szeres Grand Slam-győztes Federernek Wimbledonban 67/7-es, Sztahovszkijnak 2/4-es győzelem/vereség mutatója van. Grand Slam-tornán ugyanez: 257/39, illetve 11/18, füvön 122/17 és 12/12, míg a teljes pályafutást illetően 905/205, illetve 107/121. Federer karrierje során 77.5 millió dollárt keresett eddig, Sztahovszkij 2.7 milliót.

A Wimbledonban hétszeres győztes svájci sztár 2002 óta nem esett ki a negyeddöntőnél korábban Londonban, és a 2004-es Roland Garros óta sorozatban 36 Grand Slam-tornán jutott el legalább a legjobb nyolcig.

„A világ egyetlen pontján sem szeretek kikapni, főleg nem Wimbledonban. Emlékezetes pillanataim voltak itt, de volt néhány fájó is köztük, és a mostani búcsú is ide tartozik" – mondta, hozzátéve: pánikra nincs oka, szeretne erőt meríteni a vereségből, és jövőre még jobb lenni.

Federer legutóbb 2002-ben kapott ki ilyen alacsonyan jegyzett játékostól.

A nőknél a Sarapovát búcsúztató portugál Larcher De Brito édesapjának mondott köszönetet a „hangos" siker után:

„Amikor már úgy éreztem, hogy csak az időmet vesztegetem a tenisszel, a szüleim segítettek, hogy újra felpörögjek. Nagyon keményen edzettem, százhúsz százalékot kiadtam magamból, az édesapám pedig folyamatosan ösztönzött. 16 éves koromban, amikor a top 100-ban voltam, sokan Martina Hingishez hasonlítottak, és arra számítottak, hogy Grand Slam-tornát nyerek. De a tenisz már annyira kiélezett lett, hogy erre nagyon kevés az esély. Könnyű elveszíteni a motivációt, de az ilyen győzelmek sokat segítenek" – nyilatkozta De Brito.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik