Wimbledon: nem indulhatnak az orosz és fehérorosz versenyzők – hivatalos

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 17:00
null
A világranglista második helyezettje, Danyiil Medvegyev sem lesz ott Wimbledonban (Fotó: AFP)
A wimbledoni füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben bejelentették, hogy az orosz és fehérorosz teniszezők nem indulhatnak a megméretésen – írja a Magyar Távirati Iroda.

 

Szerda délelőtt sajtóhírekre hivatkozva mi is beszámoltunk róla, hogy ez a döntés várható. Az illetékesek Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így.

„Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon” – olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A határozat okán olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy a nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják.

A szervezők bejelentése után Nigel Huddleston brit sportminiszter hangsúlyozta: az Egyesült Királyság nemzetközi szinten vezető szerepet vállalt, hogy egyértelművé tegye, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem használhatja fel a sportot Oroszország Ukrajna elleni barbár inváziójának legitimálására.

Viszont nem mindenki értett egyet a wimbledoniak döntésével, a férfi tornákat szervező ATP szerint sportszerűtlen kizárni az orosz és fehérorosz játékosokat.

„Úgy gondoljuk, tisztességtelen a szervezők egyoldalú döntése, amely kizárja az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező játékosokat az idei tornáról, és káros precedenst teremthet” – írta az ATP hozzátéve, hogy a lépés állampolgárságon alapuló diszkrimináció, ugyanakkor az ATP-tornákon az orosz és fehérorosz versenyzők változatlanul indulhatnak semleges zászló alatt.

A Kreml szerint az orosz játékosok wimbledoni kitiltása elfogadhatatlan és árt a tornának.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) szerint a wimbledoni szervezők döntése több kérdést is felvet, és az ITF azon van, hogy tárgyaljon az érintett szervezetekkel.

Három ukrán játékos, Jelina Szvitolina, Marta Kosztjuk és Szerhij Sztahovszkij a közösségi oldalán jelezte, hogy követelik az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi kitiltását, ahogy most a wimbledoni szervezők ezt megtették.

„Krízishelyzetben a csend azt jelenti, hogy egyetértünk azzal, ami történik. Észleltük, hogy néhány orosz és fehérorosz játékos valamikor homályosan megemlítette a háborút, de soha nem állították egyértelműen, hogy Oroszország és Fehéroroszország háborút visel Ukrajna területén” – írták.

Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik