Wimbledon: nehezen indult, de aztán oktatott Djokovics

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.08. 18:59
null
Novak Djokovics a gyenge kezdés után igencsak odatette magát (Fotó: AFP)
Hiába veszítette el az első játszmát viszonylag simán, Novak Djokovics négy szettben legyőzte Cameron Norrie-t a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének pénteki elődöntőjében, így készülhet nyolcadik itteni fináléjára. A vasárnapi döntőben a játék nélkül továbbjutó ausztrál Nick Kyrgios lesz a címvédő ellenfele.

 

Cameron Norrie a hazai publikum legszebb reményeit valóra váltva kezdte a mérkőzést: azonnal elnyerte Novak Djokovics adogatását. S bár az első kiemelt is brékkel kezdett, nem tudta átvenni a kezdeményezést, szervái enyhén szólva nem jelentettek előnyt számára – további két adogatójátékát elveszítve simán elbukta az első játszmát(2:6).

A második szettre alaposan megváltozott a helyzet, a szerb teniszező az első négy adogatójátékában csupán egyetlenegy (!) labdamenetet veszített el, és 4:3-nál megcsinálta azt az egy bréket, ami a játszma megnyeréséhez kellett(6:3).

A harmadik játszma még egyértelműbben billent Djokovics felé: már az első gémben megvolt a brék, és a nagyon-nagyon magabiztosan megnyert, három ásszal nyomatékosított adogatójátékok mellett futotta még egy sikeres fogadójátékra(6:2).

A negyedik játszmában Djokovics egy gyors brékkel megalapozta a hasonló folytatást, Norrie-nak – és a közönség vele szimpatizáló többségének – be kellett érnie egy négy bréklabdáról megmentett adogatójátékkal. A maratoni gém megnyerésével 3:2-re szépített a hazai játékos, és annyi erőt merített is belőle, hogy a következő két adogatójátékát viszonylag simán megnyerte.

De Djokovics szerváival továbbra sem tudott mit kezdeni: a következő két fogadógémben csak egy megnyert labdamenetre futotta az angol erejéből, és noha a harmadik szorosabban alakult, Djokovics egy fogadhatatlan adogatással érvényesítette az első meccslabdáját(6:4).

Djokovics nyolcadszor játszhat egyéni döntőt Wimbledonban: az eddigiekből hatot megnyert, és csupán egyet veszített el.

Cameron Norrie megköszöni a drukkerek biztatását (Fotó: AFP)
Cameron Norrie megköszöni a drukkerek biztatását (Fotó: AFP)

 

„Nem kezdtem valami jól, az első szettben Cameron volt a jobb – értékelte a pénteki meccset Djokovics. – Sok-sok elődöntőm volt már Grand Slam-versenyeken, de még így sem könnyű nekivágni egy újabbnak… Az ember nagy terheket tesz magára, a külvilág elvárásai is jelentősek, eközben Cameronnak nem nagyon volt vesztenivalója. A legjobbakat kívánom neki, remek teniszező, minden elismerésem az övé.”

Djokovicstól megkérdezték azt is, hogy az elveszített első szett után miért tette fel a sapkáját, netán az hozta-e meg a fordulatot.

„Néha tényleg egy ilyen semmiségen múlnak a dolgok. Vagy mégsem – válaszolta nevetve. – Az az igazság, hogy ez volt eddig a bajnokság legmelegebb napja. Kicsit mereven játszottam az elején, Cameron irányított, és szerencsésnek éreztem magamat, amikor a másodikban elnyertem az adogatását. Ez az ajándék kicsit megváltoztatta a dolgokat, egy Grand Slam-torna elődöntője ennyin is megfordulhat.”

Ami pedig a Kyrgios elleni vasárnapi döntőt illeti, Djokovics így fogalmazott: „A munka még nincs elvégezve. Biztosra vehető, hogy az érzelmek mindkét oldalon utat törnek majd maguknak. Ez lesz az első Grand Slam-döntője, nyilvánvalóan fel van dobva, és nincs sok vesztenivalója. Ő az egyik legrettegettebb szerváló. Évek óta nem játszottunk egymás ellen, de arra jól emlékszem, hogy még szettet sem nyertem ellene. Remélhetőleg ez most másként lesz. Nem ez lesz az első döntőm Wimbledonban, bízom benne, hogy a rutin mellettem szól majd.”

Djokovics és Kyrgios eddig kétszer találkozott egymással: mindkét meccs 2017-ben volt, és az ausztrál 6:4, 7:6-ra, illetve 7:6, 7:5-re nyert.

TENISZ
WIMBLEDON, LONDON (füves pálya, 40 350 000 font)
FÉRFI EGYES
ELŐDÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Norrie (brit, 9.) 2:6, 6:3, 6:2, 6:4
Kyrgios (ausztrál)–Nadal (spanyol, 2.) – Kyrgios játék nélkül jutott tovább, Nadal sérülés miatt nem állt ki a mérkőzésre

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik