Három óra alatt lett hetedszer Wimbledon bajnoka Novak Djokovics

Vágólapra másolva!
2022.07.10. 14:59
null
Djokovics hetedszer vehette át a tornagyőztesnek járó trófeát (Fotó: AFP)
Novak Djokovics immár 21-szeres Grand Slam-torna-győztes, miután kereken háromórás mérkőzésen felülmúlta az ausztrál Nick Kyrgiost a wimbledoni tenisztorna férfi egyesének döntőjében. Ezzel Djokovics lehagyta Roger Federert, s eggyel megközelítette a 22 sikernél járó Rafael Nadalt az egyesben aratott Grand Slam-torna-győzelmek örökrangsorában.

TENISZ
WIMBLEDON, LONDON (füves pálya, 40 350 000 font)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Novak Djokovics (szerb, 1.)–Nick Kyrgios (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7–3)

Egyáltalán nem úgy indult az idei wimbledoni torna döntője, ahogy arra előzetesen talán sokan számítottak volna: a világranglistán 40. helyen álló Nick Kyrgios rendkívül összeszedetten teniszezett. Koncentrált játékával alaposan meglepte a tornán 2018 óta veretlen, világranglista-3. Novak Djokovicsot, s húsz perc játék után elvette az adogatójátékát. Az előnyét meg is őrizte, alig engedett fogadópontot a szerbnek, s 32 perc alatt 6:4-re behúzta az első játszmát.

A második szettben viszont hamar szétesett Kyrgios addigi stabil játéka, s elkezdődött a rá jellemző szövegelős tenisze: olykor még két adogatása közben is a nézőkkel vitázott, majd teljes természetességgel ütött be egy ászt, ám ennél többre nem nagyon futotta tőle. Egyszer el is vesztette az adogatójátékát – ráadásul semmire... –, így Djokovics egyenlíteni tudott.

A harmadik játszmában is folyamatosan dumált az ausztrál, míg a szerb roppant fegyelmezett játékkal rukkolt elő: az egész szett során egyetlen ki nem kényszerített hibát és egyetlen kettős hibát követett el, s addig őrölte ellenfele erejét, míg 4:4 után brékelni tudta, majd rögvest le is zárta a szettet, amikor mögé tette saját adogatását (6:4).

A záró felvonásban az ekkor már a saját páholyából ülőkkel is veszekedő Kyrgios továbbra is koncentráltan adogatott, talán rájött, hogy fogadóként nem sok esélye van Djokovics ellen – ezt támasztja alá, hogy saját erőből egyetlen pontot szerzett a szerb adogatásaiból az első tíz játékban, a másik két pontját a szerb kettős hibájából gyűjtötte. Végül bejött Kyrgios terve, hiszen a saját szervajátékait hozni tudta, így tie-breakig jutott a szett, más kérdés, hogy addigra Kyrgiost már teljesen elemésztette a feszültség és a stressz. Így Djokovics öt mérkőzéslabdájából a harmadikat értékesítette, amivel pályafutása során hetedszer, zsinórban negyedszer lett Wimbledon bajnoka. 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7–3)

Djokovics a serleggel, s Kyrgios sem volt szomorú a döntő után (Fotó: AFP)
Djokovics a serleggel, s Kyrgios sem volt szomorú a döntő után (Fotó: AFP)
A legtöbbszörös férfi GS-bajnokok
22: Rafael Nadal (spanyol)
21: Novak Djokovics (szerb)
20: Roger Federer (svájci)
14: Pete Sampras (amerikai)
12: Roy Emerson (ausztrál)
11: Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)
10: Bill Tilden (amerikai)

Djokovics összességében 21. alkalommal nyert Grand Slam-tornát egyesben, ezzel lehagyta a 20 sikerig jutó Roger Federert, s eggyel megközelítette az örökrangsort 22 elsőséggel vezető Rafael Nadalt.

„Novak olyan, mint egy isten. Nem fogok hazudni, azt hittem, hogy jól játszottam. Gratulálok Novaknak, és a csapatának, már nem is tudom, hányadszor lettél itt most bajnok. Ami engem illet, először voltam Grand Slam-tornán döntős, de egyelőre nem tudom, hogy vágyok-e egy újabbra, elképesztően elfáradtam, én is és a csapatom is. Nagyon kemény két hét van mögöttünk, rengeteget teniszeztem. Egyelőre leginkább a közelgő vakációm jár a fejemben, más most nem is nagyon érdekel. Nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel, karrierem egyik legszebbje. Egy nap, talán nem is itt Wimbledonban, de remélem, megismételhetem, vagy talán, nem is tudom... – fogalmazott félig komolytalanul, félig talán komolyan Nick Kyrgios a finálé után még a pályán.

„Nick, visszatérsz! Nemcsak Wimbledonba, hanem a döntőkhöz is. Tudom, hogy nehéz egy ilyen elvesztett döntő után megtalálni a vigasztaló szavakat, de ma megmutattad, miért vagy itt, miért számítasz a világ egyik legjobbjának, különösen ezen a borításon. A csapatoddal fantasztikus munkát végeztél, kiváló tornátok volt, csak így tovább!” – kezdte rendkívül sportszerűen Novak Djokovics a maga győzelmi beszédét, amit a közönség hatalmas tapssal díjazott.

A MECCSLABDA

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik