Wimbledon: „Dehogy mumus!” – Fucsovics Rubljovra készülve

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 08:44
A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát, miközben azt is tudja, az Andrej Rubljov elleni hétfői párharc csak egy meccs lesz a rájuk váró sok közül.

A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát (Fotó: AFP)
A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát (Fotó: AFP)
A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát (Fotó: AFP)
A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát (Fotó: AFP)
A legjobb magyar teniszező nehezen viseli a buborékrendszert, de a pályán nagyon jól érzi magát (Fotó: AFP)

 

– Hogy érzi magát? Jól jött a pihenő? Szombaton csak párosozott, a vasárnap pedig az idén utoljára szünnap Wimbledonban.
– Köszönöm, nagyon jól vagyok! Igen, örülök ennek a vasárnapi pihenőnek, mert a mozgás füvön nem könnyű, egészen más terhelést jelent, mint kemény pályán vagy salakon, ezt azért megérezték a lábaim. Nem is tudom, mikor játszottam füvön ennyi mérkőzést egymás után, hiszen egyesben a legjobb tizenhat közé jutottam, és párosban is nyertünk egy meccset az olasz Stefano Travagliával – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére Fucsovics Márton (MTK) egy nappal az orosz Andrej Rubljov elleni wimbledoni nyolcaddöntő előtt.

– Sokan panaszkodnak arra, hogy ebben az évben nagyon csúszik a fű, többen is hatalmasat estek, megsérültek, ön viszont nemcsak a versenyben, a borításon is talpon tudott maradni. Tényleg csúszik?
– Valóban nem volt nagy esésem, sőt, én nem is csúszkáltam. Remekül érzem magam a pályán, nagyon jól mozogtam, viszont sokkal lassabb a fű, mint az elmúlt években.

– Az utóbbi hetek eredményei alapján benne volt a pakliban ez a nyolcaddöntő – ilyen sorsolás mellett?
– Mindig azt szoktam mondani, hogy kizárólag a következő feladatomra koncentrálok, ezért egyáltalán nem rágódtam a legutóbbi versenyeken. Ez most egy ilyen hét, kijött a lépés, de a földön kell maradni, mert biztosan lesznek még kevésbé sikeres napok, fájó vereségek. Ezekből a győzelmekből kell majd erőt meríteni.

– Wimbledon volt eddig az egyetlen Grand Slam-torna, amelyen nem jött ki a lépés, pedig itt lett juniorbajnok 2010-ben. Miben változtatott például 2019-hez képest?
– Mindenben! Jól adogattam és végig összeszedetten játszottam. Amikor megláttam a sorsolást, nagyon nehéznek tartottam, hiszen az olasz Jannik Sinner a tizenkilencedik kiemelt, a cseh Jirí Vesely balkezes, kétszer volt wimbledoni nyolcaddöntős, két éve a német Alexander Zverevet győzte le, az argentin Diego Schwartzman meg a kilencedik kiemelt, elképesztően szívós srác. A Schwartzman elleni sikerre vagyok egyébként a legbüszkébb, fizikailag elképesztően kemény meccs volt. Viszont utólag azt mondom, kedvezően alakult a sorsolás abból a szempontból, hogy mind olyan típusú teniszező, akikkel ki lehet alakítani labdameneteket, bele tudtam jönni a játékba, sőt, rájuk is erőltettem az akaratomat.

Fognini tanácsa a nyíregyházi sportolónak: várj, amíg Rubljov elveszíti a fejét!

Bár Fucsovics Mártonnak nem kell bemutatni Andrej Rubljovot, hiszen ebben az idényben háromszor is összecsaptak, megkerestük a világranglistán 31. Fabio Fogninit , hogy mit tanácsolna a legjobb magyar teniszezőnek – az olasz klasszis épp Rubljovtól kapott ki 6:3, 5:7, 6:4, 6:2-re a harmadik fordulóban.
„Rubljovnak nincs B-terve, csak A. Ha az nem válik be, nem változtat, ugyanúgy tolja tovább erőből. Amennyiben sikerül a labdameneten belül variálni a tempót és az ütéseket, egy-egy hosszú pontot megnyerni, türelmesen kivárni, amíg ki nem kényszerített hibát üt, akkor elveszíti a fejét – kezdte lapunknak Fognini, aki azt mondta, térdsérülése miatt nem tudta felvenni a versenyt az ötödik kiemelttel. – Brutálisak az ütései. Azt az ember megszokja a pályafutása során, hogy kap nagy szervákat, de ilyen erős tenyeresekkel és fonákokkal ritkán találkozom. Úgy üt mindkét oldalról, mint egy gép. Remélem, Márton jó fizikai állapotban van, mert ha kicsit is fáradt vagy sérült, akkor nagyon nehéz dolga lesz, hogy odaérjen Rubljov labdáira.”
A 34 éves teniszező hozzátette, szerinte az orosz mozgása nem olyan stabil füvön, mint kemény borításon, a szerva-röpte működhet ellene, és egyébként is bátran kell játszani, nem szabad hagyni, hogy Rubljov irányítsa a labdameneteket, mert az alapvonali ütéspárbajt biztosan ő nyeri meg.
Fognini azzal zárta a beszélgetést, hogy szurkol Fucsovicsnak, ám valószínűleg nem tudja majd megnézni a nyolcaddöntős párharcot – lélekben már készül a Spanyolország elleni labdarúgó Eb-elődöntőre...

– A következő ellenfelére viszont nagyon nehéz lesz...
– Így van, Andrej Rubljov eddigi pályafutása csúcsán van, hetedik a világranglistán, nyolc ATP-tornát nyert meg, abból ötöt tavaly, klasszis teniszező.

– Nagyon jól ismerik egymást, márciusban háromszor is találkoztak. Mi lehet a nyerő taktika ellene? Fabio Fognini szerint a türelem a kulcs.

– Egy ilyen szintű riválissal szemben nagyon nehéz taktikáról beszélni. Inkább arra van szükség, hogy az alapokat mind tökéletesen hajtsam végre: jól kell szerválnom, nem szabad sokat hibáznom, és muszáj az első ponttól az utolsóig maximálisan koncentrálni. De minden top 10-es ellen ugyanezt mondanám.

– Az idei mérkőzéseket mind kemény pályán vívták, jelenthet előnyt, hogy most füvön játszanak? Fognini szerint itt nem annyira jó Rubljov mozgása.

– Az biztos, hogy a kemény pálya a kedvenc borítása, füvön meg tudja lepni a furán pattanó labda, de azt azért tegyük hozzá, hogy ő is nyert már három mérkőzést nagyon jó ellenfelekkel szemben, Halléban pedig a döntőig jutott, tehát nem lehet azt mondani, hogy rosszul érzi magát füvön.

– Ugye nem tekint az oroszra afféle mumusként?
– Dehogy! Márciusban valóban a vártnál többször összehozott minket a sorsolás, de egyébként semmi meglepő nincs abban, hogy egymás ellen játszunk, ő top 10-es és én is a legjobb ötven közé tartozom. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor találkozunk a karrierünk során, a hétfői egy meccs lesz a sok közül, amelyen ugyanúgy mindent megteszek a győzelemért, mint bárki mással szemben.

– Miként alakult a vasárnapi szünnapja?
– Egy órát edzettem a spanyol Roberto Bautista Aguttal, jó kis gyakorlás volt! Azon kívül pihenés, masszázs a program, semmi extra.

– Nagy extrákra nincs is lehetőség, hiszen buborékrendszerben zajlik a verseny. Hogyan viseli?
– Huh, rosszul. Be vagyunk zárva, a szállodából kizárólag a pályára mehetünk, ami minimum egy óra utazást jelent, mert az idén nem bérelhettünk ki házat az All England Club környékén, mint az elmúlt években. Nagyon macerás ez a rengeteg utazás, az edzésprogram megtervezése, rettentően unom, alig várom, hogy végre vége legyen a járványnak, és ugyanúgy éljünk, versenyezzünk, mint régen.

TENISZ
11.55: Wimbledon (Tv: Eurosport2)
Férfiak, nyolcaddöntő, 13.30 körül: Fucsovics Márton–Andrej Rubljov (orosz, 5.) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik