A WTA szankciókat fontolgat a wimbledoni bajnokság rendezői ellen (Fotó: AFP)

 

A londoni házigazdák szerdán jelentették be a lépést, amely többek között érinti az ATP rangsorában második orosz Danyiil Medvegyevet vagy a nőknél negyedik fehérorosz Arina Szabalenkát is. A június 27. és július 10. között sorra kerülő füves pályás Grand Slam-torna szervezői az elsők a sportágban, akik kitiltották a két ország egyéni játékosait. A háború kitörése után ugyan az orosz és fehérorosz válogatottakat kizárták a nemzetközi versenysorozatokból, de a játékosok eddig egyénileg részt vehettek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatták.

 
Djokovics szerint őrült döntés született
Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz versenyzők

A francia L’Équipe sportlap Steve Simon WTA-vezető egy e-mailjére hivatkozva pénteken azt közölte, hogy a szervezet lépéseket tervez a kirekesztő intézkedés ellen, mivel az ellentmond a WTA szabályzatának. Az egyik szankció az lehet, hogy a Wimbledonban szerzett pontokat nem vezetik fel a női világranglistára. A WTA irányítói a jövő héten Madridban kezdődő koedukált versenyen tanácskoznak majd a kialakult helyzetről.

Csütörtökön a férfi világelső Novak Djokovics őrült döntésnek nevezte az orosz és fehérorosz játékosok wimbledoni kitiltását. Az ukránok legjobbja, a nők között 25. Elina Szvitolina azt javasolta, hogy azok az érintett játékosok, akik elítélik az orosz inváziót, indulhassanak Wimbledonban. Medvegyev februárban békére szólított fel közösségi oldalán, míg honfitársa, Andrej Rubljov egy dubai meccse után azt írta a televíziós kamerára, hogy „Ne legyen háború!”.

Némileg váratlan nyilatkozatot tett közzé ugyanakkor Darija Kaszatkina, az oroszok második számú játékosa, aki szerint vannak a kitiltásnál fontosabb dolgok is a világon.

(MTI)