A 22 éves Oszaka nyerte az US Opent, ez a harmadik GS-győzelme

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 22:00
null
Oszaka vert helyzetből állt fel (Fotó: Getty Images)
A japán Oszaka Naomi lett a 2020-as US Open női egyesének győztese, miután a finéléban három játszmában legyőzte a fehérorosz Viktorija Azarenkát.

US OPEN, NEW YORK (53 402 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Oszaka (japán, 4.)–Azarenka (fehérorosz) 1:6, 6:3, 6:3

„Szeretnék példát mutatni a fiamnak, és inspirálni nők millióit, hogy édesanyaként sem kell feladniuk az álmaikat. Szülőnek lenni a legfontosabb az életemben, de vannak céljaim a pályán is – vezette fel az US Open döntőjét a fehérorosz Viktorija Azarenka, akire a 2018-as bajnok, Oszaka Naomi várt. A 18-szoros Grand Slam-bajnok amerikai legenda Chris Evert szerint minden idők legszínvonalasabb női elődöntőit láthattuk, ebből következően a legjobb döntőre számítottak sokan. Nos, nekik csalódniuk kellett, de ettől függetlenül érdekes mérkőzést láthattunk.

Mindkét hölgy karrierje harmadik GS-trófeájáért szállt harcba, Azarenka 2012-ben és 2013-ban az Australian Opent nyerte meg, Oszaka két évvel ezelőtti New York-i siker mellett tavaly Melbourne-ben nyert.

És most rögtön elveszítette az első adogatójátékát, és szétesően, önbizalom nélkül játszott ezt követően is: ellenfele nem brillírozott, csak megbízhatóan ütögette vissza a labdákat, ez pedig elég volt a hibát hibára halmozó japán teniszezőnő ellen. Az első játszma 6:1-gyel lett Azarenkáé, bő fél óra alatt.

A második játszmában hamar elhúzott kettő nullára, és már úgy nézett ki, hamar véget ér a finálé, amikor Oszaka összekapta magát, elvette a magát talán már nyeregben érző ellenfele adogatását, ezzel kikerül a gödörből, ráadásul úgy, hogy ellenfelét lökte be oda maga helyett – 6:3-ra elbukta Azarenka a második játszmát.

És a harmadikra nagyon elfáradt testben és lélekben is, a negyedik játékban elbukta az adogatását, Oszaka pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Pedig Azarenka egyáltalán nem adta könnyen meg magát, a végsőkig harcolt, ahogyan ezt korábban megígérte, nem kell szégyenkeznie a gyermeke előtt.

Ez a mérkőzés akkor dőlt el a japán teniszezőnő javára, amikor azt ellenfele már majdnem megnyerte, 1994 óta nem nyertek ezen a tornán döntőt első elveszített játszma után!

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

(usopen.org)
(usopen.org)

Oszaka a meccs után lefeküdt a pályára, és bámulta az eget. Később elárulta, egyszerűen csak élvezte a pillanatot.



9. JÁTÉK Oszaka adogat, óvatosan, de aztán javít, 15 mind. Két hiba még, a mérkőzésért adogat Oszaka. Az elsőt elrontja, hosszas labdajáték után. Azarenka könnyű labdát ront, 6:3, megnyerte az US Opent Oszaka!

8. JÁTÉK Azarenka adogat, eléggé összeszedetten tevékenykedik, 30 mind aztán szép Oszaka-befutással a hálóhoz. Azarenka-hiba, bréklabda, még egy hiba, 5:3!

Amióta létezik ez a „statisztika”, a Grand Slam-tornák történetében először fordul elő, hogy három édesanyja is bejutott a legjobb nyolc közé! Serena Williams a 2017-es Australian Openen, már várandósan szerzett legutóbb Grand Slam-trófeát, első gyermeke születése óta pedig azért küzd, hogy a 24. diadallal beérje az örökrangsor élén az ausztrál Margaret Courtot. A legendás amerikai visszatérése az élmezőnybe nem lepett meg senkit, ám arra aligha számított bárki, hogy a 2020-as US Open negyeddöntőjében Cvetana Pironkova lesz az ellenfele – aki a US Open előtt legutóbb 2017-ben, Wimbledonban lépett pályára tétmérkőzésen!


7. JÁTÉK Oszaka adogat, egy-egy jó ütés, majd Azarenka az ütőjét is eldobja, hogy mentsen egy necces labdát. Máris 40:15, de Azarenka két lézerpontosságú elütéssel egyenlít. Előny nála, sőt brékkel 4:3!

6. JÁTÉK Azarenka adogat, 15:30, 15:40, pár széles ütéssel. Három bréklabdát hárít a fehérorosz. Egyenlő, jó hosszú menet lesz ez. Oszaka pontos elütéssel előnybe került, negyedszer is, de elrontja ezt is! Azarenka belelendül, 4:2!


5. JÁTÉK Oszaka adogat, de nem túl jól, semmi harminc. Semmi 40 után 40 egyenlő! Előny a frissebb Oszakánál, most eldőlhet! Out, 4:1!


4. JÁTÉK Azarenka adogat, felváltva ütnek pontos labdákat, 30:40 után bréklabda. 3:1

3. JÁTÉK Oszaka adogat, könnyű labdát ront a hálónál, majd megfuttatja ellenfelét, nyeri is. Azarenka két széleset üt, egyik sem volt nehéz labda pedig, majd a háló sincs vele. Ásszal 2:1.

2. JÁTÉK Azarenka adogat, ez sokkal szorosabb, és 1:1 lesz a vége.

1. JÁTÉK Oszaka adogat, harminc nulla, 40:15...Videózott ütés, de bent van, 1:0.

3. JÁTSZMA



9. JÁTÉK
Nazarenka adogat, ellenfele üt pár hosszút, 40:15. Oszaka nem hagyja magát, egyenlő. Azarenka elfáradt. Elsavasodott. Szettlabda Oszakának. Hárítva. Előny Oszakánál, ki nem kényszerített hiba után. Hárítva, 99-es második adogatással. Remek elütés Oszakától. A háló ismét megmenti Azarenkát, előny nála. Egyenlő. Oszaka ritörnje pazar, előny a jutalom, meg is van: 6:3.

8. JÁTÉK Oszaka adogat, harminc mind, forog a szerencse. A videó Oszaka mellé áll, majd szép tenyeressel 5:3!

7. JÁTÉK Azarenka adogat, nem túl jól, aztán sem remekel, idegessé vált. De egy breaklabdát hárít, kettőt nem, 4:3, bődületes Azarenka-rontás után. Először vezet ma a japán!

6. JÁTÉK Oszaka adogat, remekül, hamar 30 semmi. 40 semmi. Ász, vége is, 3:3.

5. JÁTÉK Azarenka adogat, ásszal nyit, Oszaka hosszút üt, mert elfáradt egy nagy menet végére. Ász! Fogadóhiba, 2:3.


4. JÁTÉK Oszaka adogat, az első pont ellenfeléé egy sebészi pontosságű elütéssel. Ász a válasz, majd borzalmasan erős fonák, mesés nyesés aztán egy necc a fehérorosztól. Hosszú menet, japán öröm, Oszaka-ász, 2:2!

3. JÁTÉK Azarenka adogat, a szakértők szerint ez a kulcsjáték ma. Semmi 15, majd videózás, ez Azarenkáé. A rövidítés is, majd Azarenka-baki. Parádés kimozgatás, előny az adogatónál, de Oszaka nem hagyja magát. Egyenlít, nála az előny is. Azarenka megremeg, az első Oszaka-brék. 1:2

„Nem érzem magam favoritnak, eddig minden meccsem nagyon nehéz volt – jelentette ki a világranglistán 9. Oszaka, aki állítása zerint sokat fejlődött abban, hogy ne kezdjen el remegni idegességében néhány rossz ütés után. – Még most sem tudok teljesen nyugodt maradni, mindig a tökéletest várom el magamtól, de alakul. Arra töreksszem, hogy én fejezzem be a pontokat, agresszív a játékstílusom, és ebben benne vannak a ki em kényszerített hibák, nem lehet minden ütésem eredményes.”

2. JÁTÉK Oszaka adogat, nem túl jól, sok hibával, 15:40. Majd máris 0:2, Oszaka szétesőben, önbizalomhiányban és bajban. 0:2

1. JÁTÉK Azarenka adogat, egy-egy pont után necces labdával 30:15, majd adogatóhiba. Aztán ász! Rövid fogadás, pontos elütés, 0:1! 94 százalékban hozza az első szerváit, egy másodikját is megnyerte!

2. JÁTSZMA

A péntek esti döntőt Vera Zvonarjova és Laura Siegemund nyerte meg – hogy furcsa eseményeket követően, arra idővel csak mi és a franciák fogunk emlékezni. Miután megérkezett a koronavírustesztjének negatív eredménye, kiszabadult a magyarországi karanténból Babos Tímea – derült ki Instagram-oldaláról. Az MTK teniszezője vasárnap landolt itthon, egy nappal azután, hogy a US Openen kizárták a Kristina Mladenoviccsal alkotott első kiemelt párosát, mert a francia játékos közeli kapcsolatba került egy koronavírusos teniszezővel, és a hirtelen megváltozó protokoll alapján nem hagyhatta el a szállodai szobáját. A 27 éves soproni játékos mostantól nyugodtan
készülhet az európai salakpályás versenyekre.

Szomorúan figyeltük a US Open női párosfi náléját, hiszen az elsőként kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó egyértelmű favorit lehetett volna, ha az amerikai egészségügyi hatóságok nem változtatnak egyik napról a másikra a protokollon, és kötelezik karanténra a francia teniszezőt. A felháborító kizárásból az amerikaiak jöttek ki jól, hiszen a felső ág elődöntőjében három hazai játékos lépett pályára azon a mérkőzésen, amelyen a papírforma alapján Baboséknak kellett volna.

7. JÁTÉK. Oszaka adogat, váltakozó sikerrel, 40 egyenlő. 112-es szerva után hosszút út Oszaka, majd 91-es után nem is mozdul Azarenka elütésére. 1:6!

6. JÁTÉK. Azarenka adogat, ő első szervái 90 százalékát nyeri, ellenfele a 40-et. Máris elhúz harminc nullára, de elesik, Oszaka szépít. Majd jobb oldalról kacska tenyerest üt, mérgében lóbálja az ütőjét. Testbeszéd. Azarenka szélest üt, 40:30. Talán az első Oszaka-hálójátékkal egyenlő. Rossz nyesés, adogatóelőny, 90 mérföld per órás első szervára jött egy 80-as. Oszaka ront, 1:5.

5. JÁTÉK. Oszaka adogat, elsőre jól, de a pörgetéseivel nincs ma szerencséje. 15 mind, gyorsan 30 mind. Nazarenka videózik egyet, Oszaka kettős hibával reagál. Bréklabda. Meg is van! 1:4

4. JÁTÉK. Azarenka adogat, majd üt hosszút, az első ki nem kényszerített hibája ma. Remek elütéssel javít, övé a következő pont is. A fehérorosz látványosan megmozgatja ellenfelét, majd egy halálosan pontos tenyeressel övé a poén is. 1:3

3. JÁTÉK. Oszaka ász jellegű szervája után hosszú játék, ki nem kényszerített japán hibával. 0:30, majd gyönyörű Oszaka-elütés, egy-egy hiba itt és ott, majd ott. 1:2.

2. JÁTÉK. Azarenka adogat. Szép elütés, rossz fogadás, 30 semmi. Aztán ütőhibás érintés Oszakától, meglepő baki. Most meg hosszút üt Oszaka, 0:2. A fehérorosz edzője örül.

1. JÁTÉK Oszaka adogat, majd ő hibázik, de azután szép elütéssel javít. Hiba, kettős hiba, máris 15:40. Újabb rossz szerva... De Azarenka a másodikat hosszan adja vissza. Aztán nyert helyzetből hosszút üt, máris 0:1!

1. JÁTSZMA

Megérkeztek a főszereplők az üres stadionba, érdekes látvány.


Szombaton magyar idő szerint 22 órától a nézők tehát biztosan nem nehezítik meg a dolgát, de egy harcos édesanya még megteheti...

Oszakának abból a szempontból különleges élményt jelenthet a döntő, hogy nem tombol majd 23 ezer amerikai a lelátón – Carlos Ramos székbíró és Serena Williams balhéja miatt a japán sírva vette át karrierje első GS-trófeáját, pedig ő aztán nem tehetett semmiről. „Sokkal érettebb vagyok, rengeteget tanultam a versenyzésről, a nyomás kezeléséről, a kihívások teljesítéséről, a meccs közbeni higgadtságról. Még nem tartok ott, ahol szeretnék, ám előrébb járok, mint a 2018-as US Open vagy a 2019-es Australian Open megnyerésekor. Százszor pozitívabb vagyok” – árulta el Oszaka Naomi, aki a zárt kapus légkört megkedvelte, New Yorkot a második otthonának tartja, a gyors borítás meg állítása szerint kihozza játékstílusából a maximumot.

„Szeretnék példát mutatni a fiamnak, és inspirálni nők millióit, hogy édesanyaként sem kell feladniuk az álmaikat. Szülőnek lenni a legfontosabb az életemben, de vannak céljaim a pályán is – mondta Azarenka, akire a 2018-as US Open-bajnok személyében kemény rivális vár a döntőben. – Legutóbb nem küzdhettünk meg egymással. Belenéztem a Jennifer Brady elleni elődöntőjébe, remekül játszott, elképesztő labdameneteket nyert meg. Óriási lehetőség, hogy ilyen közel állok a trófeához, de az utolsó lépés a legnehezebb.”

Hónapok maradtak ki a pályafutásából, ám miután végre megállapodtak az apával, újra megpróbált felnőni a legjobbakhoz – és úgy tűnik, a világjárvány miatti féléves kényszerszünetet remekül használta ki. A biztonsági okokból New Yorkba költöztetett cincinnati tornát meggyőző fölénnyel nyerte meg, igaz, a fináléban em kellett pályára lépnie, mert Oszaka Naomi sérültet jelentett – szombaton ismét a japán lesz az ellenfele, és most aligha adja fel játék nélkül.

Csakhogy a nagy sikereket sérülések, túlzott önbizalom követte, így karrierje szempontjából a legjobbkor született meg 2016 decemberében első gyermeke. Azt tervezte, a szülést követően tiszta lappal tér vissza, de szakított párjával, a gyermekelhelyezésből pedig olyan per kerekedett, hogy a kicsi az ítéletig nem hagyhatta el Kaliforniát, így Azarenka sem versenyezhetett.

Amilyen fájdalmas Serena Williamsnek a vereség, akkora öröm Viktorija Azarenkának a győzelem. A 31 éves fehérorosz 2012-ben és 2013-ban Australian Opent nyert, a 2012-es olimpián Londonban egyesben bronz-, vegyes párosban aranyérmet szerzett, olyan klasszisok előtt vezette a világranglistát, mint Serena Williams, az orosz Marija Sarapova, a lengyel Agnieszka Radwanska vagy a kínai Li Na.

Chris Evert szerint minden idők legszínvonalasabb női elődöntőit láthattuk – és ha a 18-szoros Grand Slam-bajnok amerikai legenda mondja (aki visszavonulását követően sem szakadt el a sportágtól,
szakkommentátorként tökéletesen képben van), nincs okunk kételkedni. Serena Williamst ez persze aligha vigasztalja, hiszen lassan 39 évesen egyre távolabb kerül az álmától, hogy 24. GS-trófeájával beéri az örökrangsor élén Margaret Courtot. Ugyan reménykedésre adhat okot, hogy az előző két idényben döntős volt Wimbledonban és a US Openen, az idei New York-i szereplése pedig azt mutatja, még mindig a legjobbak közé tartozik, viszont az is feltűnő, hogy lábbal egyre kevésbé bírja – márpedig nem tudja serenásan”, erővel irányítani a labdameneteket, ha nem ér oda...

Azarenka és a finálé másik résztvevője, a US Open 2018-as bajnoka, Oszaka Naomi is karrierje harmadik GS-trófeáját szerezheti meg a szombati döntőben. Előbbi 2012-ben és 2013-ban az Australian Opent nyerte meg, utóbbi pedig a két évvel ezelőtti New York-i siker mellett tavaly Melbourne-ben nyert.

Viktorija Azarenka szetthátrányból búcsúztatta el Serena Williamst (Fotó: Getty Images)

„Természetesen csalódott vagyok, de mindent megtettem, amit tudtam. Talán nem nyomtam eléggé a gázpedált. Nagyon erősen kezdtem, de aztán Viktorija egyre jobban játszott, én pedig talán túl sokszor vettem le a lábam a gázpedálról, a második szettben ráadásul hibáztam a fontos pontoknál. Csalódott vagyok, hogy elbuktam, de nem lehetek dühös magamra, mert mindent megtettem – jártam már közel a trófeához úgy, hogy a teljesítményem nem volt elég jó, most viszont nem emiatt kaptam ki. A Roland Garroson mindenképpen indulok!” – értékelt Serena Williams, aki ezzel újabb esélyt szalasztott el arra, hogy beállítsa az ausztrál Margaret Court 24 GS-győzelemből álló rekordját. Serena Williams a 2017-es Australian Open óta nem tudott diadalmaskodni a négy nagy torna egyikén sem.

A US Open előtt, ugyancsak New Yorkban rendezett versenyen diadalmaskodó Azarenka GS-tornán most először tudta legyőzni Serena Williamst. Huszonháromszor játszottak, és a fehérorosz játékos mindössze ötödször nyert.

„Remélem, hogy minden anyukát inspirálni tudunk, hogy kövessék az álmaikat” – mondta Viktorija Azarenka.

A pályafutása 20. US Openjén szereplő, 38 éves Serena Williams remekül kezdte a volt világelsők csatáját, a szintén édesanya Azarenka mindössze egy játékot tudott nyerni az első szettben. Ezután azonban a 31 éves fehérorosz már egyszer sem veszítette el az adogatójátékát, Williamset viszont a második játszmában kétszer is, a harmadikban pedig egyszer brékelte, ezzel övé lett a győzelem.

Azarenka a hatszoros New York-i bajnok amerikai Serena Williams ellen nyert a csütörtöki elődöntőben – utóbbinak így ismét nem sikerül megszereznie 24. Grand Slam-sikerét egyesben –, míg Oszaka a torna egyik meglepetésemberét, az amerikai Jennifer Bradyt búcsúztatta.

A New Yorkban zajló amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének elődöntőjében Oszaka Naomi három szettben győzte le Jennifer Bradyt, így 2018 után ismét döntőt játszhat a US Openen. A másik elődöntőben Viktorija Azarenka szetthátrányból fordított, így búcsúztatta a 23-szoros Grand Slam-győztes klasszist, Serena Williamst. A fehérorosz teniszező 2012 és 2013 után harmadszor jutott be a New York-i torna fináléjába.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik