A 19 éves Carlos Alcarazé a US Open és a teniszvilág trónja

Vágólapra másolva!
2022.09.11. 21:50
null
Carlos Alcaraz (balra) első GS-tornadöntőjét rögtön megnyerte, Casper Ruud a másodikat is elvesztette (Fotó: Getty Images)
A mindössze 19 éves spanyol Carlos Alcaraz nyerte vasárnap éjjel az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét, miután a döntőben négy játszmában 3 óra 23 perc alatt felülmúlta a norvég Casper Ruudöt. Ezzel a spanyol hétfőtől minden idők legfiatalabb férfi világranglista-vezetője lesz.

TENISZ
US OPEN, NEW YORK (60 millió dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)–Casper Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7–1), 6:3

Amikor pénteken kialakult a US Open idei döntőjének párosítása, tudni lehetett, hogy történténelémi finálét láthatunk majd vasárnap: egyrészt a döntő győztese hétfőtől a világranglista élére ugrik, másrészt akár a norvég Casper Ruud, akár a spanyol Carlos Alcaraz nyer, mindenképpen első GS-tornagyőzelmét aratja.

Az előzetes esélylatolgatások hangyafülnyit a spanyolt tartották esélyesebbnek, mégiscsak négy tornát nyert idén – ellene szólt, hogy az előző három mérkőzését a tornán egyaránt öt játszmában tudta csak megnyerni, s még soha senki nem tudott négy ötszettes összecsapást megnyerni az open éra bevezetése óta.

A 23 éves Ruud mellett szólt, hogy – Alcarazzal ellentétben – ő már tudhatta, milyen a major torna döntőjében szerepelni – igaz, a Roland Garros döntőjében Nadaltól elszenvedett júniusi vereségére biztosan nem emlékszik olyan szívesen…

Némi meglepetésre Ruud kezdte bizonytalanabbul az adogatást, ő is vesztette el először a saját szerváját a harmadik játékban, s ez a rendkívül agresszíven játszó spanyolnak elegendő is volt, hogy az első játszmát elvigye alig 50 perc alatt. A második játszmában Alcaraz továbbra is agresszív, rövid labdamenetekre próbálta kényszeríteni Ruudot, de az ötödik játékban úgy tűnt, elnyomta a fáradtság a spanyolt, s onnan már nem tudta az adogatójátékait hozni, ez pedig elég volt a norvégnak, hogy 6:2-vel egyenlíteni tudjon.

Ehhez képest viszont Alcaraz teljesen váratlanul brékkel kezdte a következő játszmát, ám a negyedik játékban a norvég visszavette az előnyt, s a folytatásban már csak neki lett volna lehetősége brékelőnyre: 6:5-ös vezetésénél két bréklabdát és játszmalabdát is parlagon hagyott, így viszont jöhetett a rövidítés, amelyben aztán Ruud teljesen összezuhant. Zsinórban hét labdamenetet is elveszítve került szetthátrányba.

Alcaraznak a sikeres rövidítés akkora mentális előnyt jelentett, hogy ismét az első játszmában mutatott teniszét vette elő, ismét brékelte ellenfelét, és ugyan Ruud is időnként partner volt a nagyszerű labdamenetekben, a 19 éves spanyolt innen már nem lehetett megállítani. 3 óra 23 perc után egy ásszal zárta le a mérkőzést, így megszerezte pályafutása első GS-tornagyőzelmét, valamint hétfőtől ő lesz minden idők legfiatalabb világelsője.

A meccs közvetítésének betöltése eltarthat néhány másodpercig!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik