Több mint két évtizede a csúcson – Serena Williams negyvenéves

Vágólapra másolva!
2021.09.26. 11:04
Minden idők egyik legjobb teniszezőnője szeptember 26-án tölti be a 40. életévét, s összesen 39 Grand Slam-győzelemmel a háta mögött még mindig sportsikerről álmodik. Huszonkét évvel a US Openen aratott első GS-diadala után végre magához ölelné a 24. egyéniben szerzett trófeáját.
Serena Williams a wimbledoni trófeával 2016-ban: ekkor nyerte meg hetedszer a női egyest a füves pályás Grand Slam-tornán (Fotó: AFP) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Serena Williams a wimbledoni trófeával 2016-ban: ekkor nyerte meg hetedszer a női egyest a füves pályás Grand Slam-tornán (Fotó: AFP) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


Hogy milyen véletleneken múlik egy páratlan teniszkarrier, meg végső soron maga az élet...
A hetvenes évek végén a biztonsági cégét vezető Richard Williams Los Angeles rossz hírű comptoni negyedében lévő lakásában egy női tenisztornadöntőt nézett a tv-ben. A román Virginia Ruzici nyert, és a riporter mellékesen megjegyezte, 40 ezer dollárt kasszírozott. Richard megdermedt. Mennyi? Negyven lepedő? Ezért?! Aztán jött a teljesen logikus következtetés: kell még egy gyerek felesége házasságba hozott három nagyobb lánya után, vagy inkább kettő, az a biztos – és teniszezni fognak! 1980. június 17-én megszületett Venus Williams, majd 1981. szeptember 26-án Serena Jameka Williams.

Negyven évvel később a kisebbik Williams nővér még mindig reménykedhet abban, hogy (túl a pénzdíjakból besöpört 95 millió dolláron) jövőre megszerzi 24. Grand Slam-trófeáját, és megvalósítja nagy álmát, beéri az ausztrál Margaret Courtot az örökrangsor élén. A legutóbbi négy GS-döntőjét elveszítette, egyre több sérülés hátráltatja, miközben az új generáció lassan átveszi az uralmat, azaz hónapról hónapra egyre kevesebb reménye marad, de az biztos, hogy nem adja fel – viszont a kerek évfordulóhoz érve hangsúlyozzuk, nem csupán a trófeák számában kell keresni az amerikai teniszező helyét és értéket a tenisz- és sporttörténelemben.

Nehéz anyagi körülmények között, veszélyes környéken töltötte gyermekkorát, a városi legenda szerint – ahogy az ókori olimpiák idején a városállamok – Comptonban a helyi bandák függesztették fel a hadakozást, amikor Serena edzésre indult, nehogy véletlenül lelője valaki a városrész legtehetségesebb sportolóját (na meg persze Richard papát is respektálták a rosszfiúk...). Fiatalon édesapja vasszigora, formabontó edzésmódszerei mellett a rasszizmussal is meg kellett küzdenie, a fehér sport akkori szereplői lenézték, megalázták az apjával és nővérével, Venusszal versenyekre utazó lányt. Sztársportolóként is bántották az előítéletek, gyakran vádolták szüleit azzal, hogy ők döntik el, Serena vagy Venus nyerje-e meg az egymás elleni Grand Slam-döntőket. A női tenisz csúcsára felérve pedig élete legsúlyosabb tragédiáját élte át, Los Angelesben egy lövöldözésben életét vesztette nővére, Yetunde.

Legutóbbi Grand Slam-győzelmét várandósan szerezte meg a 2017-es Australian Openen, kislánya, Olympia születésébe pedig kis híján belehalt, miután tüdőembóliát kapott. Hat hétig feküdt kórházban, de 2018-ban visszatért, méghozzá a legjobbak közé, két éven belül két-két wimbledoni és US Open-döntőt játszott.

A pályán kívül nem csupán az üzleti életbe vetette bele magát (divatcéget alapított, tulajdonrészt vásárolt a Miami Dolphins NFL-csapatában), a UNICEF jószolgálati nagykövete is, aki többször felemelte hangját a rasszizmus ellen és a női egyenjogúságért – 2018-as visszatérésekor például mindent megtett annak érdekében, hogy a szülés után pályafutásukat folytató nőket új szabályokkal támogassa a Nemzetközi Teniszszövetség. Iskolák építését finanszírozta Afrikában, számos amerikai jótékonysági szervezet adománygyűjtő akciójában vállalt szerepet, televíziós műsorokban állt ki a kisebbségek jogaiért, segítéséért.

Serena Williams tehát 40 éves lett, és bár sportpályafutásából valószínűleg már csak néhány Grand Slam-szereplés maradt hátra, a civil életben, üzletasszonyként és jótékonykodó világsztárként még biztosan évtizedekig halljuk a nevét.

És ki tudja, talán a jövő évi Australian Open végjátékában is...

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. szeptember 25-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik