Tenisz: Fucsovics újabb háromszettes sikerrel a nyolc között Dubaiban

Vágólapra másolva!
2021.03.17. 18:33
null
Fucsovics megint győzött (Fotó: AFP)
A Dubaiban zajló kemény pályás tenisztorna nyolcaddöntőjében a világranglista 44. helyén álló Fucsovics Márton három játszmában legyőzte a 26. helyen rangsorolt, s a viadal 11. helyén kiemelt szerb Dusan Lajovicsot, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az orosz Andrej Rubljovval találkozik, várhatóan csütörtökön délután.

Nyolc nappal ezelőtt Dohában találkozott egymással Fucsovics Márton és a világranglistán 26. helyet elfoglaló szerb Dusan Lajovics először – legalábbis az ATP Tour keretein belül –, s akkor a 29 éves nyíregyházi születésű magyar fiú két szettben, 103 perc alatt múlta felül riválisát.

Ez a mérkőzés viszont úgy kezdődött, hogy Fucsovicsnak talán egy órára sem lesz szüksége az újabb győzelemre Lajovics ellen – más kérdés, hogy aztán valamivel több ideig tartott a meccs, mint bő egy héttel ezelőtt.

Fucsovics ugyanis rendkívül frissen játszva, ellenfelének mindössze egyetlen adogatójátékot engedélyezve 26 perc alatt zsebre vágta az első játszmát, ami amúgy sem kis teljesítmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Fucsovics február 27. óta a 12. mérkőzését vívta és a keddi, Pablo Carreno Busta elleni győzelemig számolva kereken 21 óra játékidő került a lábaiba.

Talán ez üthetett vissza a második játszmában, mert ekkor egy gyors brékváltást követően már sokkal tompábban, kevésbé „harapósan" játszott Fucsovics és olyan labdameneteket is elrontott, amelyeket az elmúlt három hétben azért magabiztosan hozott.

A kétszettes befejezés ezúttal – is – elmaradt, ami azt jelentette, hogy Fucsovics sorozatban a negyedik döntő szettes meccsére kényszerült, egyben idén az eddigi 17 találkozójából a nyolcadik, amely két játszmánál hosszabbra nyúlt.

A harmadik szettben aztán 2:2-nél Fucsovics érezte meg először a vérszagot, vagyis ő került először fogadóelőnybe, s ugyan első bréklabdáját a szerb még hárítani tudta, a másodikat már beváltotta a magyar fiú, sőt, rögtön utána semmire hozta a saját adogatását is, amivel nagy lépést tett a győzelem felé. Ezt az előnyét már meg is tartotta, és 5:4-nél első meccslabdáját azonnal ki is használta, így – ezúttal 109 perc alatt – nyolc nap után másodszor is legyőzte szerb ellenfelét.

„Úgy gondolom, hogy az első játszmában Lajovicsot még frusztrálta, hogy legyőztem Dohában. A második szettől folyamatosan javult fel a teljesítménye, és a végére nagyon jó kis meccs kerekedett belőle. Talán kicsit magabiztosabb voltam, jobban játszottam fogadóként, a döntő játszmában pedig kevesebb ki nem kényszerített hibát ütöttem. Jó állapotban vagyok fizikailag, azt érzem, nem fulladok ki a találkozók végére, de azért minden nap jól esik a pihenés. Nagyon jó mérkőzést várok Rubljov ellen, megpróbálok új dolgokat kitalálni a csapatommal, hogy megtörjük a magabiztosságát. Hogy maradt-e benzin a tankban? Meglátom. Ha nem, akkor veszek, itt nem olyan drága…” – írta a Nemzeti Sportnak Fucsovics.

A folytatásban az amerikai Taylor Fritzet két sima játszmában legyőző, második kiemelt Andrej Rubljov lesz Fucsovics ellenfele, az orosz versenyző ellen két héttel ezelőtt, Rotterdamban döntőt játszott, és a múlt héten Dohában, a harmadik fordulóban is vele találkozott volna, ha nem lép vissza hátsérülése miatt.

Fucsovics ezzel a sikerével a jövő héten már biztosan az első 40 között szerepel a világranglistán.

ATP 500-AS TORNA, DUBAI (kemény pálya, 1 897 805 dollár)
NYOLCADDÖNTŐ

Fucsovics Márton–Dusan Lajovics (szerb, 11.) 6:1, 4:6, 6:4

TOVÁBBI SZERDAI EREDMÉNYEK
Shapovalov (kanadai, 3.)–Hurkacz (lengyel, 13.) 6:4, 6:3
Sinner (olasz, 16.)–Bautista Agut (spanyol, 4.) 6:4, 3:6, 7:5
Chardy (francia)–Hacsanov (orosz, 8.) 6:7 (3–7), 6:4, 6:4
Karacev (orosz)–Sonego (olasz, 17.) 3:6, 6:3, 6:4
Nisikori (japán)–Bedene (szlovén) 6:4, 6:4
Rubljov (orosz, 2.)–Fritz (amerikai, 15.) 6:3, 6:1
Harris (dél-afrikai)–Krajinovics (szerb, 14.) 7:6 (7–5), 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik