Tenisz: top 50-es játékosok kerültek bundagyanúba

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.12. 15:21
null
Aszlan Karacev (Fotó: AFP)
A német ZDF információi szerint két profi teniszező, a jelenlegi világranglista 26. helyén álló grúz Nikoloz Baszilasvili, valamint a 42. helyezett orosz Aszlan Karacev és korábbi edzőjük is érintett lehet egy fogadási botrányban.

A fehérorosz edző,Jegor Jacik mindkét teniszezőnek pénzt ajánlott korábban, hogy elhalasszák a mérkőzéseiket – derült ki a Nemzetközi Teniszszövetség ZDF-hez eljuttatott vizsgálati aktáiból.

Karacev 2018 és 2021 között, Baszilasvili 2013-tól másfél évig dolgozott együtt Jacikkal.

„Évek óta fogadási csalásokkal foglalkozik és olyan emberekkel dolgozik együtt, akiknek köszönhetően befolyásolni tudja az eredményt” – mondta a neve elhallgatását kérő, jelenleg is aktív kelet-európai edző Jegor Jacikról.

„Mindig rengeteg pénz van nála, turnézik és olyan játékosokat keres, akiknek problémája van, akár pénzügyi, akár mentális. Őket könnyen meg tudja győzni a pénzzel” – tette hozzá az edző.

A ZDF öt olyan szokatlanul nagy tétingadozással járó mérkőzésről tud, melyeken Karacev érintett volt, de ezek közül csak kettőnek az időpontjában dolgozott együtt Jacikkal, az egyik egy 2019-es finnországi, a másik egy 2020-as kazahsztáni páros meccse.

Jacikot és Karacevet még a 2020-as Roland Garros idején kihallgatta a francia rendőrség is, amely után a tekintélyes lap, a L'Équipe május 2-án írt a bundaügyről, melyet a ZDF most megerősített, pedig az ügyben nem történt előrelépés.

A ZDF kutatása szerint Karacev utoljára a stuttgarti ATP-tornát manipulálhatta a párosok első körében, hiszen ezen a mérkőzésen is nagy volt a szorzók közti különbség, de a szervezők úgy nyilatkoztak, semmit sem tudnak a mérkőzés eredményéről.

Tom Mace, a fogadási piacot felügyelő Sportradar igazgatója a ZDF-nek megerősítette, hogy a nemzetközi szövetséggel közösen valóban vizsgálják Karacev mérkőzéseit, de a vizsgálat eredményét már nem oszthatta meg, miközben az ITF sem reagált még az esetre, ahogy arra sem, Jacikot és Karacevet miért nem függesztették fel a franciaországi események után, miközben a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA) életfogytig eltiltotta Karacev korábbi barátnőjét, Szofija Dmitrijevát.

Karacev egyébként nyilatkozott is a ZDF-nek, de később visszavonta kijelentéseit, míg az orosz média szerint a grúz Baszilasvilivel szemben már folytat eljárást az ITIA. Bár a német lap érdeklődésére nem kapott választ, ugyanakkor megjegyezte, Basziliasvilinek a 2021-es wimbledoni párosok küzdelmeiben elhalasztották a mérkőzését, melyet a moldáv Radu Albot oldalán vívott volna, s a vereségre több mint félmillió dollár értékben fogadtak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik