Tenisz: Sztahovszkij jelentkezett az ukrán hadseregbe

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 13:04
null
A Magyarországon élő Szerhij Sztahovszkijnak nincs katonai tapasztalata, de készen áll rá, hogy harcoljon Ukrajnáért (Fotó: AFP)
A Magyarországon élő ukrán teniszező, Szerhij Sztahovszkij úgy döntött, csatlakozik az ukrán hadsereghez az oroszok elleni háborúban.

A 36 éves Sztahovszkij felesége magyar, a családja Budapesten él. A korábbi világranglista-31. teniszező elmondta a brit Sky Sportsnak, hogy miután biztonságba helyezte a szeretteit Magyarországon, beáll az ukrán hadseregbe, ahová már felvételt is kért.

„Persze hogy harcolnék a hazámért, ez az egyetlen oka, hogy visszamenjek. A múlt héten jelentkeztem a tartalékosok közé. Nincs katonai tapasztalatom, de használtam már fegyvert – idézi a Sky Sports Sztahovszkijt, aki még a háború előtt adott interjút magyarországi életéről a Nemzeti Sportnak. Az apám és a fivérem sebész, mindketten aggódnak, naponta beszélek velük, egy ház alagsorában laknak.”

A teniszező, aki 2013-ban híres győzelmet aratott Wimbledonban Roger Federer felett, Európa segítségét kérte.

„Rengeteget segít, ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és legalább a médián keresztül támogatnak. De komolyan kérdem, nyolc éve áll harcban Ukrajna Oroszországgal, hol volt eddig az együttérzés? Egyikünk sem gondolta, hogy ez bekövetkezhet. Európa és a világ egyetlen vezetője sem áll készen arra, hogy segítsen, hogy küzdjön Ukrajnáért és talán egy jobb Európáért. Ha Ukrajna elesik, nehéz lesz megállítani Oroszországot” – mondta Sztahovszkij.

Miközben a sportvilág szigorú szankciókkal reagált a háborúra (többek között elvették a BL-döntőt Szentpétervártól, törölték az F1-es Orosz Nagydíjat), az orosz és ukrán teniszezők is kifejtették véleményüket.

Elina Szvitolina ukrán teniszező rémálomnak nevezte a történteket, és nagyon aggódik a családjáért.

A két orosz férfi éljátékos, Danyiil Medvegyev és Adrij Rubljov a napokban többször elmondta, hogy a békét akarja hirdetni a világban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik