Tenisz: Sávolt Attila nyílt levelet intézett a szövetség elnökéhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.28. 16:44
null
Sávolt Attila nyílt levelet fogalmazott meg Szűcs Lajoshoz, a Magyar Teniszszövetség elnökéhez (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője Facebook-oldalán nyílt levelet fogalmazott meg Szűcs Lajoshoz, a Magyar Teniszszövetség elnökéhez. Az alábbiakban ezt közöljük, tartalmi változtatás nélkül.

„Nyílt levél dr. Szűcs Lajosnak a Magyar Teniszszövetség elnökének!

Tisztelt Elnök úr!

Nem kaphattam Öntől szót az szeptember 26.- i Közgyűlésen. Nyilván félt attól, hogy kellemetlen helyzetbe hoztam volna Önt a kérdéseimmel, felvetéseimmel. Pedig nem tettem volna ilyet, attól függetlenül, hogy – köszönhetően Önöknek – most már olyan ember hírében állok, aki milliókat reklamálva, az asztalra csapkodva szokott tárgyalni, pedig ezzel ellentétben nyugodt, intelligens embernek tartom magam és a környezetemben élők is így ismernek.

Ha szót kapok, akkor azt azért elmondtam volna mindenki előtt, hogy ugyan valóban nem tagszervezet képviseletében voltam jelen a közgyűlésen, de nem is az „ellenzék” tagjaként, ahogyan Elnök úr minősített többször, több helyen az elmúlt időben. Tisztelt Elnök úr! Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László,Babos Csaba és jómagam nem az ellenzék vagyunk. Ez itt nem a parlament, és mi nem vagyunk a magyar tenisz ellenzéke, az ellensége pedig végképp nem.

Ezt határozottan visszautasítom mindannyiunk nevében, ahogyan azt a kijelentést is, amelyet az egyik tagszervezet képviselője fogalmazott meg hangosan az ülésen, szintén már korábban Önök által sugallva, miszerint néhányunkat önös érdekek hajtanak.

Nos, csak remélni tudom, hogy, azok, akik ezeket a sorokat elolvassák, elgondolkodnak majd rajta egy kicsit, hogy vajon kit hajthat ebben a helyzetben a pozíció, a hatalom és egyéb ezzel járó javak és érdekek!

Azokat a volt és jelenlegi éljátékosokat, akik világ életükben csak a teniszpályán teljesítettek, bizonyítottak játékosként és edzőként, vagy akár mindkét minőségben, vagy például az Elnök urat, aki jelenleg is két szövetséget vezet elnökként, a horgász illetve a tenisz szövetséget. Esetleg a Főtitkár urat, aki főállású főtitkárként ATP-versenyigazgató, WTA-versenyigazgató, ITF- versenyigazgató, Tennis Europe alelnök és ITF Davis-kupa bizottsági tag is egyben, arról már nem is beszélve, hogy menedzser is szeretett volna lenni...

Tisztelt Elnök úr! Ön elfogadtatott a közgyűlésen egy új alapszabály-kiegészítést, miszerint nem pontosan idézve, de a lényeget tekintve a tagszervezetek tagjai a jövőben ne fordulhassanak problémáikkal, kritikáikkal a médiához és a nyilvánossághoz, esetleg a bírósághoz, ha törvénytelenséget vélelmeznek.

Nos, Elnök úr, kissé visszatetszőnek hangzik ez, azok után például, hogy Ön a szeptember 24-i államtitkársági találkozón, amin én is jelen voltam, kijelentette, hogy nem tartja szerencsésnek és nem szabad ezeket a problémákat a nyilvánosság előtt megtárgyalni. Ugyanakkor azt elfelejtette ott megemlíteni, hogy pont aznap délelőtt, az Ön vezetésével a Szövetség összehívott egy sajtóbeszélgetést, amiről a beszámolók épp azokban a percekben jelentek meg az NSO-n és más internetes oldalakon, amikor az Ön száját ezek a felettébb „őszinte” gondolatok éppen elhagyták a Hold utcában.

Tisztelt Elnök úr! Arra azért szeretném emlékeztetni, hogy sem én, sem a két jelenlegi éljatekos nem tagja a Szövetség tagszervezetének, így a jövőben is biztos el fogjuk mondani a véleményünket azokról a dolgokról, amelyek nem tetszenek a Szövetséggel kapcsolatban. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz jövője érdekében. Önnel ellentétben nem vagyok jogász, de a jogérzékem azt súgja, hogy az elfogadott alapszabály-módosítás nem állná ki az alkotmányossági próbát.

Tisztelt Elnök úr! Az Echo Tv-ben adott interjújában többször kihangsúlyozta, hogy a tenisz ünnepének tartotta ezt a Közgyűlést. Nos, Elnök úr, Ön a tenisz ünnepének tartja azt, hogy azért kell a Magyar Teniszszövetségnek rendkívüli közgyűlést tartania, mert négy elnökségi tag is lemond, mintegy kifejezve elégedetlenségét a szövetség működésével kapcsolatban?

Elnök úr, Ön a tenisz ünnepének tartja azt, hogy egy olyan elnökséget sikerült ismét összeállítani maga mellé (dr. Szűcs Lajos elnök, dr. Bohács Zsolt alelnök, dr. Homonnay Géza, dr. Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János, Viszló Csaba, kiegészülve Richter Attila főtitkárral és Juhász Gábor sportigazgató úrral), akik közül senki soha életében nem ütött a teniszlabdába, még félprofi szinten sem?

A hozzáértő szíves figyelmébe ajánlanám Elnök úrnak a Magyar Úszószövetség Elnökségének névsorát a teljesség igénye nélkül.

Elnök: Wladár Sándor (olimpiai bajnok.)
Elnökségi tagok: Bodrogi Viktor (olimpikon, magyar bajnok úszó), Gyurta Dániel (olimpiai bajnok úszó), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok úszó), dr. Verrasztó Zoltán (világ és Európa- bajnok úszó.)
Valamint elnöki tanácsadó: Darnyi Tamás (4-szeres olimpiai bajnok.)

A magyar tenisz sajnos nem büszkélkedhet ilyen névsorral, de azért van például Taróczy Balázsunk, Temesvári Andreánk, Szávay Ágnesünk, Mandula Petránk, Kuti Kis Ritánk, Kapros Anikónk, Noszály Sándorunk, de szerénytelenség nélkül idesorolhatom magam is. Nemcsak, hogy ők nincsenek a magyar tenisz közelében, de Önöknek sikerült azt is elérni, hogy az utóbbi 35 év és a jelen két legsikeresebb teniszezőjével, Babos Timivel és Fucsovics Marcival sem értenek szót. Erre büszke, Elnök úr?

Ezt a helyzetet is a tenisz ünnepének nevezné?

Megtisztelő, hogy az én nevem is felvetődött jelöltként az elnökségi tagságra. Az viszont enyhén furcsa, hogy ha szeptember 21. éjfél volt a jelölési határidő, akkor, hogy kaphattam meg a jelölési értesítést csak szeptember 25-én 19 óra 51 perckor? Azt is megjegyezném halkan, hogy Elnök úr biztos tudja, Fucsovics Marci edzője vagyok közel három éve, ami azt is jelenti, mert a munkám része, hogy egy évben 25-26 hetet utazom. Van olyan ember is, aki csak egy dolgot vállal el egyszerre, mert azt szeretné jól csinálni.

Még egy két gondolat az új Elnökségről.

Szintén az államtitkársági megbeszélésen hangzott el az Ön szájából, jegyzőkönybe is lett véve, arra a felvetésemre válaszként, hogy miért nem közös érdeke a magyar tenisznek a jelenleg felvetődött kétségek fényében, hogy egy független könyvvizsgáló, auditor cég lefolytasson egy átfogó működési és gazdálkodási átvilágítást a Szövetség elmúlt három évével kapcsolatban. Mire, Önt idézem „a PWC megfelel? Mert már folyamatban van a vizsgálat, két hét múlva lezárul.”

Nos, a Közgyűlésen elnökségi tagnak megválasztott dr. Bársony Farkas véletlenül épp a PWC-ben cégtárs. Nem tudom, melyik a rosszabb, ha valóban van könyvvizsgálói vizsgálat folyamatban, amit a PWC folytat és annak cégtársa elnökségi tag, tehát innentől kezdve független vizsgálatról aligha beszélhetnénk, összeférhetetlenségről annál inkább, vagy pedig, ha Ön nem mondott igazat az államtitkárságon és nincs is ilyen vizsgálat egyáltalán folyamatban ezzel a céggel?

Gondolom, akkor sem beszélhetünk összeférhetetlenségről, ha Gém Péter, akinek cége most került szerződéses viszonyba a Szövetséggel szintén elnökségi tag lehet, minden felmerült aggály nélkül – mondom ezt úgy, hogy Péter legalább tényleg teniszezett korosztályos szinten és tudom, hogy évek óta segít a magyar játékosoknak. Persze miért is lenne ezek közül bármi összeférhetetlen, hiszen az sem volt az, hogy a Főtitkár úr a saját egyébként végrehajtás alatt levő cégével kötött szponzori megállapodásokat a Szövetség szponzoraival, Fucsovics Marci nevére, mint az ő menedzsere.
Azt is mondta tisztelt Elnök úr, hogy nem mondok soha konkrétumokat.

Most sem írok.

Akkor sem kérdezek konkrétumot, ha arról kérdezem az Elnök urat, azzal tisztában van, hogy a Nemzeti edzőközpontban a Főtitkár úr irodája nagyobb, mint a kondi terem? Hogy a konditeremben még ma sincs egy normális futópad? Hogy nincs szabadtéri kemény pálya, pedig ma a profi versenyek 70%- át szabadtéren, kemény pályán rendezik? Ezt tudta, Elnök úr?

Ma, 2018-ban hány darab minőségi szabadtéri kemény pálya van Magyarországon, Elnök úr?
Talán látta Elnök úr is azt a meccset amikor Fucsovics Marci a tenisz történelem egyik legnagyobb játékosa, a későbbi győztes Novak Djokovics ellen játszott a US OPEN-en,a világ legnagyobb tenisz stadionjában nem mellesleg a torna legszorosabb mérkőzését játszva ellene.

Nos, Fucsovics Marci a US OPEN-re és az egész amerikai kemény pályás versenysorozatra nem tudott Magyarországon szabadtéri kemény pályán felkészülni mert nincs ilyen. Ezt tudta, Elnök úr?

Miközben milliárdokat költöttek el alkalmi teniszpályák építésére majd elbontására. Nos, ezek után csak remélni tudom, hogy Elnök úr a hatalom, az arrogancia és a gőg mögött esténként esetleg elgondolkodik ezeken a dolgokon legalább egy picit. Azt is csak remélni tudom, hogy azok az emberek is, akik majd elolvassák ezeket a sorokat, akkor a leírtak szintén gondolkodóba ejtik őket.

Tisztelettel,
Sávolt Attila
korábbi top százas teniszező
Fucsovics Marci edzője 2016 óta”

A Magyar Idők egyébként pénteki cikkében arról írt, hogy Sávolt Attilának felmond a szövetség.

„Információnk szerint ma levélben közli Sávolt Attilával, hogy felmondja a megbízási szerződését, miután az eddig az edzőjének utalt havi 6000 euró felhasználásáról a továb­biakban Fucsovics Márton rendelkezhet utólagos elszámolás formájában, a játékos döntheti el a jövőben, hogy a rendelkezésére álló keretből hogyan szeretne gazdálkodni, abból mennyit kíván adni az edzőjének” – olvasható a Magyar Időkben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik