Tenisz: Djokovics vízumát újra törölték, de a szerb tovább küzd

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 08:02
null
Jelenleg úgy fest, hogy mégis Djokovics húzta a rövidebbet (Fotó: Getty Images)
Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező, Novak Djokovics vízumát az Australian Open főtáblájának kezdete előtt három nappal. Sajtóhírek szerint ennek a határozatnak sokkal súlyosabb következményei is vannak annál, hogy a szerb klasszis nem szerepelhet a most kezdődött Grand Slam-tornán. Az ausztrál szövetségi körzeti bíróság a történtektől függetlenül tárgyalt a klasszis ügyéről, s mint kiderült, Djokovics képviselője fellebbezést nyújtott be. Az ausztrál sajtó arról ír, hogy a szerbnek magyar idő szerint péntek este 22 órakor vissza kell térnie a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelbe, és a következő, szombat hajnalban esedékes tárgyaláson arról lesz szó, hogy vasárnap melyik bíróság hozza meg a végső döntést.

 

Kedden előre jeleztük, hogy bár Djokovics a hétfői bírósági döntés után visszakapta a vízumát – az ítélet szerint a határőrség nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról –,Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter személyes jogköréből fakadóan még elveheti a beutazási engedélyét.

Magyar idő szerint péntek kora reggel Alex Hawke „élt a hatalmával”.

„Ma élek a hatalmammal: egészségügyi és közrendi okok miatt törlöm Novak Djokovics úr vízumát! A közérdek is ezt kívánja” – írta Hawke a közleményében.


De mit jelent mindez pontosan? Sajtóhírek szerint nem csak azt, hogy ki kell hagynia az Australian Opent. Több sajtóorgánum is úgy értesült, hogy a döntés értelmében a világ első számú férfi teniszezőjét három évre kitiltják Ausztráliából. A Hawke által alkalmazott 133C(3) törvény kimondja, hogy az éritnett három évig nem kaphat vízumot. „Bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek, és Djokovics minden bizonnyal fellebbez mindez ellen.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök támogatja Alex Hawke döntését (Fotó: AFP)
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök támogatja Alex Hawke döntését (Fotó: AFP)

Mindeközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, támogatja a bevándorlásügyi miniszter döntését, amely az ő olvasatában „megvédi az ausztrálok által a koronavírus-járvány során hozott áldozatokat”.

„Tudomásul veszem és elfogadom Alex Hawke alapos megfontolás után meghozott határozatát és az ezzel kapcsolatban felvázolt érveit is. A koronavírus-járvány az összes ausztrálnak nagyon nehéz volt, de mi összetartottunk, életeket és az emberek megélhetését mentettük meg. Közös erővel az egyik legalacsonyabb halálozási arányt, a legstabilabb gazdaságot és a legmagasabb átoltottsági szintet értük el a világon. Az ausztrálok rengeteg áldozatot hoztak, és joggal várják el, hogy az áldozatok eredményét megvédjék. Alex Hawke miniszter úr ezeknek eleget téve döntött” – idézte Scott Morrison szavait a The Guardian.

MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN?
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: a játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követő nyilvános eseményen részt vett hazájában.
Január 10.: az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök.
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.

A történtektől függetlenül az ausztrál kormány Djokovics ügyvédeivel tárgyalt, akik elérték, hogy a játékos képviselője magyar idő szerint péntek délelőtt 10.45 órától bíróság elé állhasson. A tárgyalást az ausztrál szövetségi bíróság élőben közvetítette a Youtube-csatornáján. Djokovicsék fellebbeztek Hawke döntése ellen:

„Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna”– jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a Hawke által kiadott határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovics szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

Az ausztrál sajtó arról ír, hogy Djokovicsnak magyar idő szerint péntek este 22 órakor vissza kell térnie a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelbe – a jogi egyeztetésektől eltekintve, a következő tárgyalásáig biztosan ott kell maradnia, amelyen (szombat hajnalban) arról lesz szó, hogy vasárnap melyik bíróság hozza meg a végső döntést.

Szintén sajtóhírek szerint az Australian Open szervezői mindaddig nem távolítják el Djokovicsot a főtábláról, amíg teljesen biztossá válik, nem indulhat a tornán. Ha a szerbnek valóban el kell hagynia az országot, úgy „kisebb módosítások” következnek be az ágrajzon, Djokovics helyére például a világranglista ötödik helyén tanyázó orosz, Andrej Rubljov kerülne.

A korábbi világelső Andy Murray magyar idő szerint péntek reggel 6:7, 6:4, 6:4-re legyőzte a Sydneyben zajló ATP 250-es kemény pályás torna elődöntőjében az amerikai Reilly Opelkát. A mérkőzést követően megkérdezték őt arról, mi a véleménye a Djokovics-ügy legfrissebb fejleményeiről.

„Nem kezdem el rugdosni Novakot, amíg a földön van. A minap is azt mondtam, hogy ez a helyzet senkinek nem jó. Szerencsétlen, ha így ér véget ez a történet, de ki tudja, mi lesz a következő lépés?! Nekem fogalmam sincs arról, milyen folyamat veszi kezdetét” – vélekedett Andy Murray.

Ha a világelső valóban nem léphet pályára a Melbourne Parkban, az azt is jelenti, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik