Tenisz: Nadal már a négy között, Kyrgios sem tudta megállítani

Vágólapra másolva!
2022.03.18. 07:32
null
Rafael Nadal még mindig hibátlan 2022-ben (Fotó: Getty Images)
Rafael Nadal három játszmában, 7:6, 5:7, 6:4-re legyőzte az ausztrál Nick Kyrgiost az Indian Wells-i kemény pályás ATP 1000-es tenisztorna negyeddöntőjében. Az idén továbbra is veretlen spanyol klasszis az elődöntőben 18 éves honfitársával, a címvédő Cameron Norrie-t búcsúztató Carlos Alcarazzal játszik majd.

 

Rafael Nadal sorozatban 18 veretlenül megvívott mérkőzéssel a háta mögött érkezett az Indian Wells-i ATP 1000-es torna negyeddöntőjébe, amelyben Nick Kyrgios volt az ellenfele, aki eddigi nyolc találkozásuk során háromszor is legyőzte őt – ráadásul kétszer kemény pályán.

A 35 éves spanyol klasszis egy nappal korábban két, rövidítésben megnyert játszmában hámozta át magán Reilly Opelkán, míg az ausztrál játék nélkül jutott a nyolc közé, mert Jannik Sinner betegség miatt visszalépett, így várható volt, hogy Kyrgios lesz a frissebb kettejük közül. Ennek megfelelően a harmadik játékban el is vette Nadal adogatását, aki viszont 5:4-es hátrányban visszabrékelt – miközben Kyrgios a játszmáért adogathatott, s miután nem járt sikerrel, széttörte az ütőjét, amiért figyelmeztetésben részesült. A folytatásban mindketten hozták utolsó adogatójátékukat, így jöhetett a rövidítés – Nadal számára immár negyedszer a torna során. Ebben pedig Kyrgios teljesen összezuhant: Nadal sorra nyerte a pontokat, az ausztrál meg egyre idegesebb lett, és 6–0-nál elengedett egy hangos káromkodást egy bekiabáló néző miatt, amit a székbíró meghallott, ezért a következő pontot automatikusan megkapta Nadal, aki így nagy valószínűséggel először nyert rövidítést életében hat lejátszott ponttal.

A második szettre aztán Kyrgios lehiggadt, miközben Nadal továbbra is csak magára koncentrálva játszott, s ez azt eredményezte, hogy mindkettejük adogatójátéka sokkal jobb lett, bréklabdát sokáig nem is láthatott az Indian Wells-i centerpálya lelátóján helyet foglaló több mint tízezer néző. Az első játszma befejezésénél fegyelmezetlen néző tovább feszítette a húrt a labdamenetek között, s állandó hangos kiabálásával elérte, hogy Carlos Bernardes székbíró erélyesen figyelmeztesse – a közönség őszinte örömére. „Tízezer ember teniszt akar látni, te vagy az egyetlen, aki úgy üvöltözik, mint egy őrült” – hangzott Bernardes szájából.


A szett folyamán Kyrgios egyetlen esélyt kapott Nadaltól a brékre, de azzal élt is: 6:5-nél elvette a spanyol adogatását, így csaknem két óra játék után egyenlített.

A döntő játszma elején (0:1-nél) előbb a spanyol, majd 2:2-nél Kyrgios hárított két bréklabdát, a következő szervagémjét azonban már elveszítette az ausztrál, s innen nem volt számára visszaút – Nadal 4:3 után két love game-mel lezárta a találkozót, amely 2 óra 46 percig tartott.


Az idei 19. meccsét is megnyerő Nadal az elődöntőben 18 éves honfitársával, a verseny történetének második legfiatalabb elődöntősével, Carlos Alcarazzal mérkőzik majd meg, aki két játszmában búcsúztatta a címvédő Cameron Norrie-t. A két spanyol eddig egyszer játszott egymással az ATP Touron, tavaly a madridi Masters-tornán Nadal két sima szettben nyert (6:1, 6:2) – ennél szorosabb csatára számíthatunk Indian Wellsben.


ATP 1000-ES TORNA, INDIAN WELLS (8 584 055 dollár, kemény pálya)
NEGYEDDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 4.)–Kyrgios (ausztrál) 7:6 (7–0), 5:7, 6:4
Alcaraz (spanyol, 19.)–Norrie (brit, 12.) 6:4, 6:3
PÉNTEKEN JÁTSSZÁK
Kecmanovics (szerb)–Fritz (amerikai, 20.)
Rubljov (orosz, 7.)–Dimitrov (bolgár, 33.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik