Nadal későn ébredt, Djokovics harmadszor világbajnok!

Vágólapra másolva!
2013.11.11. 20:51
null
Az erő – és a fej – ismét Djokoviccsal volt (Fotók: Action Images)
Novak Djokovics nyerte az ATP-világbajnokságot, miután a londoni döntőben két szettben legyőzte Rafael Nadalt. A szerb teniszező a spanyol játékos elleni sikerével megvédte címét, és harmadszor hódította el az ATP-vb-trófeát, amely továbbra is hiányzik a világelső gyűjteményéből.

 

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (6 000 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Novak Djokovics (szerb, 2.) 3:6, 4:6
PÁROS, DÖNTŐ
Marrero, Verdasco (spanyol, 6.)–B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.) 7:5, 6:7 (3–7), 10–7

NADAL–DJOKOVICS – EGYMÁS ELLEN
NadalDjokovics
8 (3) Grand Slam-torna (döntő) 3 (3)
2 ATP-vb 2
10 (5) ATP-torna (döntő) 12 (5)
1 Davis-kupa 0
1 olimpia 0
13 salak pálya 3
7 (2) kemény pálya (fedett) 13 (3)
2 füves pálya
1
22 összesen 17

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

2. SZETT

Nadal–Djokovics 3:6, 4:5, Djokovics adogat

Djokovics a türelmet választja, Nadal hibázik, pedig inkább az ő kezében volt a pont. Óriási szerva után máris 30:0. Nadal ötcsillagos hosszú kereszttel zárkózik, majd egy ritmusváltással egyenlít is, 30:30. De ismét jön az óriásszerva, meccslabda! És Nadal hárítja! Nagyon nagy pont, de a spanyol folyamatosan ott van a labda mögött, és végül ő van kedvezőbb pozícióban. Hohó, de következik egy ász! Meccslabda – és Nadal szinte már megnyerte, de kiüti! Novak Djokovics 2008 és 2012 után harmadszor világbajnok, és óriási önbizalommal készülhet a Davis-kupa-döntőre. Nadal–Djokovics 3:6, 4:6

Nadal–Djokovics 3:6, 3:5, Nadal adogat

Nem érzi a hálót a spanyol, rendre elakad a tetejében a labda, a szerb két pontra a vb-címtől, 15:30. Djokovics kockáztat, háló, majd újra, Nadal hibázik. Meccslabda. Pontos fonák a sarokba, hárítva. Jó szerva után jön a vamos! Pillanatok alatt felrázza magát a spanyol bika, és kitűnő ponttal tartja életben magát. De most kell a brék.

Nadal–Djokovics 3:6, 3:4, Djokovics adogat

Nadal nagyon pörget, ebből mégsem jönnek nyerők, hibák viszont igen, miközben Djokovics elképesztően stabil. 40:0-nél a szerb a hálóba vág egy labdát, ám második szervából is nagyon megtréfálja a spanyolt, és egy játékra kerül a győzelemtől.

Nadal–Djokovics 3:6, 2:4, Nadal adogat

A spanyol továbbra sem tudja simán hozni az adogatását, sőt, 15:30-cal nyit. Djokovics irányít, türelmes, jó a rövidítése is – két bréklabda! Az első a jó adogatással hárítva, a másodiknál rossz a feldobás, mégis jó a szerva, Djokovics hiába nyúlik, mint egy gumiember. De nem megy simán a játék, ismét egyenlő, így újra kell a jó szerva. A pokol széléről táncolt vissza a spanyol.

Nadal–Djokovics 3:6, 2:3, Djokovics adogat

Kellett, hogy a játék elején egy pillanatra megfogta Nadalt Djokovics. A spanyol kapar, mint egy ürge, de Djokovics szenzációs rövidítésére nem lehet válasz. A spanyol hibára kényszerít, és felzárkózik 40:30-ra, de ismét jön a fogadhatatlan adogatás. Lebeg a Nole-feliratos szerb zászló.

Nadal–Djokovics 3:6, 1:3, Nadal adogat

Lehetett volna a túloldalon is love game, de Djokovics rövidít egy zseniálisat 40:0-nél. Sok jelentősége nincs, a következő játékban jön egy out.

Nadal–Djokovics 3:6, 1:2, Djokovics adogat

Nadal nem tud szorongatni, mert Djokovics kretív és impresszív. Hosszú ritörn, kereszt, ász, ász értékű. Love game.

Nadal–Djokovics 3:6, 1:1, Nadal adogat

Nadal próbál futtatni, de tenyeressel nem jönnek a befejezések, ismét 0:30. A barátnő tekintetéről is inkább a kétségbeesés tükröződik, 0:40. Djokovics higgadt, de annyira lelassít, hogy túl messze marad a labdától, háló, majd széles, 30:40. Nagy adogatás, nagy ritörn, hosszú. Óriási Djokovics-ordítás jelzi az újabb bréket.

Nadal–Djokovics 3:6, 1:0, Djokovics adogat

A szerb könnyebben hozza az adogatójátékot, jól használja szélességében a pályát, és óriási szervával zár.

Nadal–Djokovics 3:6, Nadal adogat

Nadalnak egyelőre sokkal kevesebb a nyerője, 15:30-nál azonban jön egy óriási lecsapás. Egyenlő is lehetne, de az első sólyomszemes visszanézés bejön Nadalnak, a labda milliméterekkel csípi a vonalat, és az újrajátszásnál egy testre vágott szervával befejezi a játékot.

1. SZETT

Volt egy megingása, de joggal lett Djokovicsé az első játszma
Volt egy megingása, de joggal lett Djokovicsé az első játszma

Nadal–Djokovics 3:5, Djokovics adogat

Alakul a meccs... Újabb óriási poén, ezúttal azonban Nadal nyeri, fej fölötti lecsapással! Djokovicsnak hatalmas malaca van, a hálóról úgy csorog le a labda, hogy azt két Nadal sem érheti el, így 30:30. Szettlabda jön, és Djokovics ásszal befejezte! Nadal–Djokovics 3:6

Nadal–Djokovics 3:4, Nadal adogat

Nadal sokkal rosszabbul adogat, már három kettős hibánál jár, de a fonákkereszt meglepi Djokovicsot, így maradhatna nála a gém irányítása, ha nem ütne a hálóba egy könnyű labdát. Újabb Nadal-háló jön, de ebben már a szerb is benne van. Bréklabda – óriási szervával feledtetve. A hálón megcsúszik a második adogatás – újabb kettős hiba! Bréklabda – a nap eddigi labdamenetével megcsinálja Djokovics! Volt egy óriási átemelés a szerbtől, majd gyenge rövidítés, de a hálónál mégis ő üt jobban! Ismét brékelőnyben a világranglista-2.!

Nadal–Djokovics 3:3, Djokovics adogat

Egy kis szívnyugtató játék Djokovicsnak, rövid labdamenetek semmi izgalommal, gyengébb fogadójátékkal. Nadal nem bánja.

Nadal–Djokovics 2:3, Nadal adogat

Djokovics mérges, legalábbis olyan elemi erejű labdával jön vissza a pályára. Két centis out, majd egy nagyobb. A szerb megingott, az hagyján, hogy Nadal egyenlít, de beindult, mint a lokomotív.

Nadal–Djokovics 1:3, Djokovics adogat

Nadal gyönyörű elütéssel kezd, a spanyol magához térni látszik, Djokovics két túlütéssel két bréklabdához juttatja eddig padlóközelben ténfergő ellenfelét, ám a szerb hárít. Újabb bréklabda, és hosszú játék – kell-e mondani? – Nadal ökölrázásával a végén.

Nadal–Djokovics 0:3, Nadal adogat

Mire két sima pont után leírnánk, hogy Nadal kezd megnyugodni, a spanyol jelentkezik egy kettős hibával, majd egy méretes outtal. Újabb kettős hiba, óriási a baj a világelsőnél, és nem jön az első adogatás! A brékpontnál Djokovics nagyot ment, majd végre átvehetné az irányítást, de lecsúszik a labda az ütőjéről. Nagy nehézségek árán van meg Nadal első játéka.

Nadal–Djokovics 0:2, Djokovics adogat

Egyelőre a Djoker ott folytatja, ahol abbahagyta Wawrinka ellen, nagyon magas színvonalat hoz. Nadal zavarban, hiába jönnek a ritörnök, Djokovics szuperagresszív, ha hibázik, sem sokon múlik, és eddig amúgy sem nagyon remek a keze.

Nadal–Djokovics 0:1, Nadal adogat

A spanyol az első adogatása után a hálóba vágta a labdát. Kis közjáték – a vakuhasználat hátrányaira kell felhívni a londoni előkelőségek figyelmét – után ismét Nadal hibázik, majd kitűnő Djokovics-kiszorítósdi következik. Három bréklabda. Az első hárítva, miután túl magas Djokovics rövidítése, a második viszont megvan a szerbnek egy remek ütemváltás után. Micsoda kezdés Djokovicstól!

Nadal–Djokovics, Djokovics kezdte az adogatást

Djokovics simán hozta az első játékot: magabiztos adogatás, pontos keresztek, jó hálójáték. Nadal egy poént nyert meg, azt, amelyiknél hosszú menetre tudta kényszeríteni a szerbet – előjel?

A LEGNAGYOBB PÁRHARC?

A párosok fináléja – amelyen némi meglepetésre David Marrero és Fernando Verdasco nyert az első kiemelt Bob és Mike Bryan ellen – elhúzódott, csak a szuper-tie-breakben dőlt el, ezért a finálé kezdése is csúszott néhány percet.

Nadal és Djokovics 39. összecsapása következett – a páros különversenyben így a Lendl–McEnroe (21–15) párharcot előzik meg három fellépéssel. Az ATP-vb-k (illetve elődjei) történetében ötödször fordul elő, hogy a világranglista első két helyezettje csap össze a döntőben, ebből kettő az elmúlt három évben volt. Az eddigi ilyen finálék, elöl a győztesek: 2012 – Djokovics (1.)–Federer (2.), 2010 – Federer (2.)–Nadal (1.), 1986 – Lendl (1.)–Becker (2.), 1983 – McEnroe (2.)–Lendl (1.).

A MÉRKŐZÉS ELŐTT


Az aktuális világranglista és az elmúlt napok is azt mondatják velünk, hogy ma este a két legjobb formában lévő teniszező csap össze az ATP 2013-as világbajnoki címéért. Rafael Nadal és Novak Djokovics ebben az évben már hatodszor néz szembe egymással (eddigi mérleg: 3–2 a spanyolnak), összesen pedig ez lesz a 39. egymás elleni meccsük (22–16) – nem véletlenül hangsúlyozta a Stanislas Wawrinka elleni elődöntő után Djokovics, hogy aligha kell őket bemutatni egymásnak.

Az utolsó hiányzó ékkő a koronán. Rafael Nadal pályafutása során gyakorlatilag minden nagy címet begyűjtött a teniszpályákon: van összesen 13 Grand Slam-győzelme – mind a négy tornáról legalább egy –, négy Davis-kupa-sikere, Pekingből olimpiai aranya, az egyetlen, ami még hiányozhat neki, az az ATP-világbajnokságon elért elsőség. Meglepő módon – még ha nem is a fedett csarnokban rendezett kemény pályás viadalok számítanak számára a legkedvesebb borításnak – döntőbe is csak egyszer jutott el eddig a spanyol, ám 2010-ben Roger Federer három játszmában (6:3, 3:6, 6:1) legyőzte őt a mai döntőnek is helyt adó O2 Arenában.

Novak Djokovicsnak ugyanakkor van már két ATP-vb-trófeája. Az első még az áttörés, az első GS-győzelem évéből, 2008-ból, a másik pedig tavalyról, amikor is Nadal a sérülése miatt kihagyta az ATP-évzárót.

„Tény, hogy különleges számomra ez a torna, mert igazából sosem volt esélyem rá, hogy megnyerjem. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy sok munkát igényel, talán ez a legnehezebb viadal. Ha nem a legjobb formámat nyújtom, akkor nem lesz esélyem, még nagyobb agresszióval kell játszanom” – mondta Nadal, miután Federer kiütésével Djokovicshoz hasonlóan sikeresen hajtotta végre „a svájci kiiktatása” elnevezésű hadműveletet.

Nadal az év második felére csúcsformába került, és kétségkívül a szezon megkoronázása lenne számára, ha a US Open döntője után ismét legyőzné Djokovicsot, akivel szemben egyébként is jobb az összmérlege, igaz, a 22–16 aligha tűnik megingathatatlan alapnak, pláne, hogy kemény pályán már a szerbnek kedvez a mutató (7–12).

Djokovics mellett szól ugyanakkor egyre méretesebb londoni sorozata: az O2 Arenában immár kilenc meccs óta nem kapott ki, és a Wawrinka elleni mérkőzés, illetve az azt követő nyilatkozatok is arra utalnak, hogy nincs gond az önbizalmával.

„Nagyon élvezetes meccs volt. Egyértelműen ezen játszottam a legjobban a tornán. Gratulálok Stannak, kitűnő szezonja volt, és itt is jól játszott. Remélem, a szurkolók élvezni fogják a holnapi mérkőzést. Mindig izgalmas meccset játszunk, ismerjük [Nadallal] egymást alaposan, nincsenek titkaink egymás előtt. A jobb fog győzni!” – nyilatkozta Djokovics a vasárnap esti győzelem után, ám azt sem rejtette véka alá, reméli, ő lesz az.

„A US Open döntője óta nem kaptam ki. Próbálok pozitív energiát nyerni az önbizalmamból és ebből a sorozatból. A pekingi fináléban két játszmában győztem ellene, és jó meccsem volt. Tetszik, ahogy fejlődök az egymás elleni mérkőzéseinken. Tetszik, hogy megváltozott egy-két dolog, aminek következtében én is nyerek ellene. Ezeket a dolgokat fel kell használnom ebben a döntőben is” – mondta magabiztosan a 26 éves szerb, aki ebben az évben „csak” az Australian Opent tudta megnyerni a Grand Slamek közül, de New York mellett Wimbledonban is döntős volt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik