Lázár János szerint ellehetetlenülés fenyegeti a szövetséget (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A szövetség pénteken az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az eljárást a cég július 27-én, az MTSZ tisztújításának napján kezdeményezte. Az akkor megválasztott elnök az állásfoglalásban kiemeli, hogy a vállalkozás eljárása nyilvánvalóan rosszindulatú, és ellehetetleníti a szövetség napi működését, veszélybe sodorja a versenyek megrendezését, továbbá a sportolóknak és egyesületeknek juttatott támogatások kifizetését.

 
A szövetség előző főtitkára botrányos szerződéseket kötött
Minden pénzt leemeltek a szövetség számlájáról – NS-infó

A közlemény emlékeztet arra, hogy július 27-én a közgyűlés új elnököt és elnökséget választott azért, hogy rendbe tegye a szövetség dolgait és kifizesse a szervezet mintegy 3,5 milliárd forintos adósságát,. Hozzáteszik: az új vezetés a konszolidáció során mindenkivel együttműködésre törekszik, az A-Z Tenisz Produkció Kft. azonban az eljárását megelőzően nem kereste meg a szövetség új vezetését, és nem kezdeményezett tárgyalást a vitatott számlák kifizetéséről. A Nemzeti Adó és Vámhivatal augusztus 13-án házkutatást tartott a szövetségnél, illetve a végrehajtást kezdeményező cégnél, és az A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel kötött szerződéseket foglalta le. Alapos a gyanú arra, hogy a vállalkozás bűncselekményt követett el, megkérdőjelezhető a számlák tartalma, teljesítése, ár-érték aránya – olvasható az állásfoglalásban.

A szövetség arra kéri az A-Z Tenisz Produkció Kft. ügyvezetését, tulajdonosát és a mögötte álló szereplőket, hogy a leemelt több mint 500 millió forintot haladéktalanul juttassák vissza.

„Mindenki tudja ebben az országban, hogy ezért a pénzért nem dolgoztak meg. Közbeszerzés nélkül elnyertek egy megrendelést, amelyért óriási összegeket követelnek, túlszámlázva az elvégzett munkájuk ellenértékét. Egészen bizonyos, hogy ezt a folyamatban lévő nyomozás is fel fogja tárni. A kormány a magyar adófizetők pénzéből sok milliárddal támogatta az elmúlt években az országban zajló teniszéletet. Kötelességünk, hogy a ránk bízott közpénzt a jó gazda gondosságával használjuk fel, arról számot adjunk és tételesen elszámoljunk. A ténylegesen elvégzett munka valós ellenértékét minden hitelezőnek ki fogjuk fizetni, ellenben nem fogunk semmilyen nyomásnak engedni, amely a Magyar Tenisz Szövetség kifosztásának folytatására vonatkozik. Meg fogjuk védeni a magyar tenisz becsületét, és mindent meg fogunk tenni több ezer tehetséges fiatal teniszező jövőjének biztosítása érdekében”áll a közleményben.