Tenisz: jelentősen mérsékelték a teniszező Lepchenko eltiltását

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 19:18
null
Varvara Lepchenko (Fotó: AFP)
Varvara Lepchenko amerikai teniszező doppingvétség miatt korábban kiszabott négyéves eltiltását 21 hónapra mérsékelték.

 

A világranglistán korábban a legjobb húszban szereplő, olimpiai résztvevő játékos és a nemzetközi szövetség (ITF) az ügy kapcsán októberben kötött megállapodást, amelyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden hagyott jóvá. Az ITF pénteken hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által is jóváhagyott módosított eltiltást. Ennek értelmében a 36 éves Lepchenko májusban térhet vissza.

Lepchenko 2021 júliusában a budapesti salakpályás tornán adta azt a mintát, amelyben egy tiltólistás stimuláns, a modafinilsav jelenlétét mutatta ki a vizsgálat. Versenyzési engedélyét augusztusban függesztették fel, eltiltását onnan számolták. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy az általa használt készítmény összetevői között nem szerepelt a tiltólistás anyag.

A sportolónak ez már a második doppingesete volt, de az ITF közölte, hogy az eljárás során úgy tekintettek rá, mintha ez lenne az első. Megállapították ugyanis, hogy 2016-ban nem ő volt a hibás, amikor a meldonium nevű szívgyógyszer szedése miatt pozitív lett a tesztje.

A Taskentben született teniszező még tinédzser volt, amikor az édesapjával és a testvérével az Egyesült Államokba költözött, ott politikai menedékjogot kapott. Egy ideig továbbra is üzbég színekben játszott, majd 2011-ben amerikai állampolgár lett.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik