Tenisz: Ha az előző elnökség kért volna fel, nem fogadom el – Babos Csaba

Vágólapra másolva!
2020.11.14. 11:10
null
A két Babos, Csaba és Tímea jó párost alkothat a Fed-kupa budapesti szuperdöntőjében is (Fotó: Tumbász Hédi)
Babos Tímea édesapját, Babos Csabát a játékosok bizottsága javasolta a szövetségi kapitányi pozícióra, amellyel nem csak évente két hetet szeretne foglalkozni.

 

– Hogyan jutottunk el odáig, hogy Babos Csaba a jelölt a női válogatott szövetségi kapitányi pozíciójára?
– Nem ez az első felkérés, ám régebben nem vállaltam, mert Timi fiatal játékos volt, és nem szerettem volna, hogy szóba kerüljön az összeférhetetlenség. Egy négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok esetében viszont úgy gondolom, nem lehet akadály a rokoni kapocs – felelte lapunknak Babos Tímea édesapja, Babos Csaba. – Nem titok, hogy az előző elnökség tagjaival nem ápoltam jó viszonyt, nem értettem egyet a szakmai elképzeléseikkel, ha ők kértek volna fel, nem fogadom el. Az új vezetőség mellett viszont szívesen vállalok el olyan pozíciót, amellyel tudom szolgálni a magyar teniszt.

– December elsejéig kell megegyeznie a szövetség képviselői­vel. Milyenek az elvárásai?
– Azt szeretném, ha a Billie Jean King-kupára átnevezett Fed-kupa budapesti fináléja csak részfeladat lenne. Szívesen dolgoznék a legjobb utánpótlás-játékosokkal, figyelném és fejleszteném a teniszezők technikai, fizikai és mentális képességeit. Segítenék a vidéki akadémiák és a szakmai program létrehozásában, támogatnám az edzők munkáját. Én nem gyűjtöttem soha a pozíciókat, nem tolom magam előre – nem csupán a BJK-kupa kapitánya akarok lenni két hétig. Úgy ítélem meg, hogy a magyar tenisz helyzete évek óta romlik, egyre kevesebb a fiatal és nemzetközi szintű játékos, azt szeretném, ha ez változna.

– A lányával beszélt a lehetőségről?
– Ez a beszélgetés már jóval korábban elkezdődött erről a kérdésről. A megújult szövetségben felálltak különböző bizottságok, a játékosok bizottságának elnöke Timi, a tagja pedig Gálfi Dalma, Jani Réka, Balázs Attila, Fucsovics Márton, Noszály Sándor, Temesvári Andrea és Markovits László. Ott került szóba először a nevem, a játékosbizottság javasolt engem a kapitányi posztra. A válogatottakat jól ismerem, hiszen Timi nevelőedzője vagyok, a járvány alatt is hónapokat dolgoztunk együtt, Réka évekig gyakorolt Timivel, baráti a kapcsolatuk, Dalmának három évig voltam a trénere, az MTK-ban pedig három évig dolgoztam vezetőedzőként, ahol Gálfi, Stollár Fanny, Bondár Anna és Nagy Adrienn is igazolt játékos volt.

– Mit gondol Juhász Gábor leváltásáról? Azt aligha kérdőjelezi meg bárki, hogy remek szakember.
– Gáborral versenyzőkorunk óta baráti kapcsolatban vagyunk, edzőként is hasonló filozófiát képviselünk. Nem az én kérésem volt, hogy távozzon, nem hiszem, hogy alkalmatlan a pozícióra. A mostani elnökségnek az az elképzelése, hogy akik az előző vezetőségben dolgoztak, az új szakmai stábban ne kapjanak szerepet. Egyébként beszéltünk azóta, hogy az elnökség elfogadta a játékosbizottság javaslatát, de a kapitányi poszt nem került szóba, tehát nem hinném, hogy haragszik rám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik