Roger Federer az idén egyelőre szenzációs formában teniszezik (Fotó: Twitter)

 

Roger Federer a 43. Masters-döntőjére készült Indian Wellsben, ahol korábban hatszor jutott be a fináléba. A háló másik oldalán honfitársa és jó barátja, Stan Wawrinka állt, akit Federer az eddigi 22 találkozásuk alkalmával 19-szer legyőzött – legutóbb az idei Australian Open elődöntőjében.

FEDERER REKORDOT DÖNTÖTT

Roger Federer 35 évesen és 7 hónaposan minden idők legidősebb Masters-győztese lett. Az eddigi rekordot Andre Agassi tartotta, aki 34 évesen és 3 hónaposan nyerte meg a cincinnati tornát 2004-ben.

A svájci klasszissal kapcsolatban további érdekesség, hogy az idei Indian Wells-i viadalon a 48 adogatójátékából csak egyet veszített el.

Az első játszmában mindkét teniszező jól adogatott, 5:4-ig bréklabdáig sem jutottak el a felek, ekkor azonban Wawrinka 30–40-nél hosszút ütött, ami a szett elveszítését jelentette (6:4). A második játszmát Wawrinka brékkel kezdte, de honfitársa az első adandó alkalommal visszavette az elveszített szervagémjét. Ezt követően 6:5-ig megint nem harcoltak ki bréklabdát a játékosok, ám az utolsó gémben Federer ismét kihasználta az egyetlen lehetőségét, és egy tenyeres röptével, szűk másfél óra után lezárta a meccset (7:5).

Roger Federer pályafutása 25. Masters-tornáját nyerte meg, míg Indian Wellsben ötödször diadalmaskodott. Wawrinka negyedszer játszott döntőt ATP 1000-es versenyen, és harmadszor maradt alul a fináléban.

Az Indian Wells-i viadalon egyébként az elmúlt 13 évben 12-szer a nagy négyes (Federer, Murray, Djokovics, Nadal) valamely tagja nyert. A kivételt a 2010-es esztendő képezi, amikor Ivan Ljubicic győzött, aki jelenleg Federer edzői stábjában dolgozik, és aki éppen március 19-én ünnepelte a 38. születésnapját.

ATP 1000-ES TORNA, INDIAN WELLS (7 913 405 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ
Federer (svájci, 9.)–Wawrinka (svájci, 3.) 6:4, 7:5

A nők versenyét az orosz Jelena Vesznyina nyerte meg, a döntőben 6:7, 7:5, 6:4-re verte meg honfitársát, Szvetlana Kuznyecovát.

Kuznyecova a korábbi két Indian Wells-i döntőjében szettet sem tudott nyerni (2007-ben Daniela Hantuchovától, 2008-ban Ana Ivanovicstól kapott ki), most viszont több mint egy óra alatt rövidítésben az övé lett a nyitó játszma, a másodikban pedig 4:1-re vezetett.

A párosban háromszoros Indian Wells-i bajnok Vesznyina azonban 7:5-re fordított, majd szinte ugyanezt „eljátszva” a harmadik szettet is megnyerte, azt 4:2-es hátrányból. A 30 éves orosz játékos egyesben karrierje legnagyobb sikerét aratta, hét elbukott döntő mellett a harmadik WTA-tornáját nyerte meg – a másik kettőt 2013-ban ünnepelhette.

WTA-TORNA, INDIAN WELLS (6 993 450 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ

Vesznyina (orosz, 14.)–Kuznyecova (orosz, 8.) 6:7 (6–8), 7:5, 6:4