Novak Djokovics szerint Roger Federer az egyetemes sport egyik legnagyobb alakja (Fotó: AFP)

A szerbek 21-szeres Grand Slam-győztes játékosa a londoni Laver-kupát megelőzően – melyen svájci riválisával egy csapatban szerepel – úgy fogalmazott, a 41 éves Federer örökre nyomot hagyott a sportágban.

 
Roger Federer bejelentette a visszavonulását
Nem is tudjátok, mennyi erőt és hitet adtatok nekem – Federer
Üdv a „nyugdíjasklubban” – búcsúznak a sztárok Federertől
Bárcsak sohasem jött volna el ez a nap – Nadal Federerről
Fucsovics Márton is üzent a visszavonuló Federernek
Nekem Roger Federer a tenisz megtestesítője – Sávolt Attila
Labdaszedéstől a 103 tornagyőzelemig – videó Federer karrierjéről

„A játékra gyakorolt hatása hatalmas, az a könnyedség, elegancia, amellyel játszott, tökéletes látványt nyújtott minden néző és edző számára” – fogalmazott Djokovics.

A szerbek klasszisa szerint Federer öröksége óriási és hosszú távú.

„Sem én, sem Andy nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó fellépése, így azonban még nagyobb rangot kapott ez az esemény, mivel ő az egyetemes sport valaha volt egyik legnagyobbja” – utalt arra Djokovics, hogy Federer, valamint a 22 GS-trófeával rekorder spanyol Rafael Nadal mellett a háromszoros GS-bajnok Andy Murray is ott lesz az európai csapatban a Laver-kupán. A 2019-es ausztrál nyílt bajnokság óta ez az első alkalom, hogy a „nagy négyesnek” hívott korábbi világelsők ugyanazon a viadalon vesznek részt.

„A pályán és azon kívüli népszerűsége önmagáért beszél. Örülök, hogy most több alkalmunk van a közös időtöltésre a pályán kívül: a családjainkkal együtt jókat vacsorázunk, beszélgetünk a teniszről, a sportról és az életről is” – mondta Djokovics.

A 20 Grand Slam-tornagyőzelmet számláló Federer múlt csütörtökön jelentette be, hogy térdsérülése és műtétei miatt a péntektől vasárnapi tartó Laver-kupa után felhagy az élsporttal. A svájci klasszis pénteken egy párosmérkőzéssel búcsúzik rajongóitól.