A történtektől függetlenül az ausztrál kormány Djokovics ügyvédeivel tárgyalt, akik elérték, hogy a játékos képviselője magyar idő szerint péntek délelőtt 10.45 órától bíróság elé állhasson. A tárgyalást az ausztrál szövetségi bíróság élőben közvetítette a Youtube-csatornáján. Djokovicsék fellebbeztek Hawke döntése ellen:

„Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna”– jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a Hawke által kiadott határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovics szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát. 

Az ausztrál sajtó arról ír, hogy Djokovicsnak magyar idő szerint péntek este 22 órakor vissza kell térnie a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelbe – a jogi egyeztetésektől eltekintve, a következő tárgyalásáig biztosan ott kell maradnia, amelyen (szombat hajnalban) arról lesz szó, hogy vasárnap melyik bíróság hozza meg a végső döntést.