Tenisz: Djokovics, Barty, Nadal – ez volt az idei Australian Open

Vágólapra másolva!
2022.01.31. 17:27
null
Nadal és a trófea (Fotó: AFP)
Vasárnap Rafael Nadal történelmi sikerével ért véget az idei Australian Open, ki ne hallotta volna, hogy immár 21-szeres egyéni GS-tornagyőztesnek mondhatja magát a spanyol. A nőknél jóval kisebb hullámokat vert Ashleigh Barty végső sikere, de azért ő sem panaszkodhat, hiszen 44 év után avattak ismét hazai győztest. Visszapillantunk az idei év első Grand Slam-tornájára.

Nem akármilyen felvezetést kapott a torna, köszönhetően az Ausztráliába érvényes vízum és oltás hiányában különengedéllyel beutazni szándékozóNovak Djokovics botrányának köszönhetően. Napokig arról szólt minden hír a teniszvilágból, hogy mi lesz a világelő sorsa, indulhat-e a tornán, végül a keszekusza és olykor már nehezen követhető történet a szerb hazaküldésével zárult a torna előtti napokban.

Ezzel máris Danyiil Medvegyev lépett elő a férfi egyes legnagyobb esélyesévé. A másodikként kiemelt orosz a szerb kizárásával a legmagasabban kiemelt játékos lett a versenyben. A felső ágról Djokovics hiányában a német Alexander Zverev számára tűnt kikövezettnek az út legalább az elődöntőig. Ehhez a képest a német már a 16 között elhasalt a kanadai Denis Shapovalov jelentette akadályban, akit aztán a nyolc között Rafael Nadal takarított el a mezőnyből egy szintén nem akármilyen, ötszettes összecsapás végén.

Nagyjából ez volt az a pont, amikor az átlagos teniszrajongó felkapta a fejét, hogy Nadal egyáltalán még versenyben van. A spanyol számára az elmúlt időszak mindenről szólt, csak a kimagasló sportsikerekről nem: sérülése miatt fél évig nem játszott, s a visszavonulását is fontolgatta, mielőtt Ausztráliába utazott volna, ráadásul megérkezése után elkapta a koronavírust.

A nagy hármasból hírmondónak maradó Nadal a vírust legyűrve nekifutásból megnyerte a második melbourne-i tornát az Australian Open előtt, ennek ellenére hiába emelték ki hatodiknak, sokan egy lyukas garast nem adtak volna annak, hogy a spanyol Ausztráliában begyűjti a 21. GS-tornagyőzelmét.

Addig azonban történt egy s más Melbourne-ben: vegyük például a magyarokat, akiknek nem igazán sikerült a torna. Fucsovics Márton egyesben Dusan Lajovicstól kapott ki ötjátszmás meccsen, párosban visszalépett, míg a nőknél nem volt szerencséje a sorsolással egyik magyar indulónak sem. Udvardy Panna a 24. kiemelt Viktorija Azarenkától, míg Bondár Anna a 10. kiemelt Anasztaszija Pavljucsenkovától kapott ki két játszmában.

Apropó, női egyes: a hölgyeknél tulajdonképpen semmi meglepetés nem történt, hacsak nem tekintjük annak a címvédő Oszaka Naomi harmadik körös búcsúját, valamint azt, hogy a 27. helyen kiemelt amerikai Danielle Collins bejutott a döntőbe. Ott viszont az első kiemelt, világelső Ashleigh Barty érvényesítette a papírformát és 44 év után első ausztrál nőként megnyerte a hazai GS-tornáját.

NADAL GS-TORNAGYŐZELMEI
Australian Open (2): 2009, 2022
Roland Garros (13): 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020
Wimbledon (2): 2008, 2010
US Open (4): 2010, 2013, 2017, 2019

A női döntő másnapján pedig jött hatodik kiemelt Nadal és – ahogy a Reuters hírügynökség munkatársa megfogalmazta – „végig a radar alatt repülve” jutott el a döntőig, ahol aztán Medvegyev ellen minden idők legvalószínűtlenebb feltámadását produkálva 5 óra 24 perc alatt megnyerte a 21. GS-tornáját egyéniben.

Ezzel általános meglepetésre átvette a vezetést a GS-tornagyőzelmek számát tekintve, a sportág közvéleménye ugyanis úgy vélte, hogy Novak Djokovics lesz az, aki erre a fel nem térképezett területre elsőként beléphet. Így viszont máris a spanyol került vezető pozícióba, sőt, könnyen elképzelhető, hogy a következő GS-tornán, Párizsban begyűjti a 22. sikerét is, a Roland Garros 13-szoros bajnokának ugyanis egyértelműen a salak a hazai pálya.

„Őszintén szólva, azt gondoltam, hogy Nadal elvesztette a majortorna-győzelmek versenyét Federerrel és Djokoviccsal szemben, amikor a tavalyi Roland Garros elődöntőjében kikapott a szerbtől. Úgy gondoltam, hogy talán nyerhet egy Garrost, de inkább már nem. Aztán most meg itt van, és nyer egy ilyen döntőt. Egészen elképesztő” – fogalmazott a finálé után Mats Wilander, korábbi hétszeres GS-tornagyőzes kiváló teniszező, a Eurosport állandó szakértője.

Bárhogy is lesz, Nadal hihetetlen győzelme az Australian Openen egyrészt megálljt parancsolt a már régóta küszöbön álló őrségváltásnak – minden Grand Slam-torna előtt elhangzik, hogy a Zverev és Cicipasz nevével fémjelzett ifjúság majd most… –, másrészt viszont szinte biztos, hogy a torna előtt hazazavart Djokovicsot is felpiszkálta annyira, hogy újult erővel küzdjön, hogy ő is eljusson 20-ról a 21-re, majd a 22-re. És abban is biztosak lehetünk, hogy a jelenleg éppen sérüléséből gyógyuló Roger Federert sem feltétlenül hagyják teljesen motiválatlanul a vasárnap történtek…

Ráadásul Nadal maga is arról beszélt a sikert követően, hogy ugyan decemberben még a visszavonulást fontolgatta, most már a címvédést sem tartja elképzelhetetlennek.

A TÖRTÉNELMI MECCSLABDA ITT!

A KÉPGALÉRIA NADAL DIADALÁRÓL ITT!

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES
, DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 6.)–Medvegyev (orosz, 2.) 2:6, 6:7 (5–7), 6:4, 6:4, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik