Tenisz: Budapestről Djokovics akadémiájára költözik az áprilisi ATP-torna

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 16:48
null
Novak Djokovics ausztráliai szállodai karanténban január 20-án (Fotó: AFP)
Belgrádba, a Novak Teniszközpontba költözik az áprilisi ATP-torna, amelyet eddig a magyar teniszszövetség bérelt – a hazai WTA-verseny kapcsán tiszta a kép, a Fed-kupa-döntő körül viszont sok a bizonytalanság.

 

A férfiak versenyeztetéséért felelő ATP hivatalosan is bejelentette, hogy április 19. és 25. között Belgrád, pontosabban Novak Djokovics teniszakadémiája adhat otthont a 250-es kategóriájú tornának, amely 2017-ben költözött Budapestre.

Az esemény jogtulajdonosa a román Ion Tiriac, aki szívesen tartotta volna Magyarországon a viadalt, amely 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt, ám a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) új vezetősége az első pillanattól kimondta, sőt, határozatban is közzétette, hogy az aránytalanul drágán bérelt versenyekből nem kér a jövőben, a saját jog vásárlása pedig egyelőre nem prioritás. A döntésről az ATP-t és a WTA-t is időben tájékoztatta a szervezet, hogy a 2021-es programban már ne szerepeljen Budapest – a két viadal milliárdokba került az elmúlt években az MTSZ-nek (is), tehát mondhatni, miközben az épület legfelső szintje szépült, az alsó emeletek romokban hevertek, így aztán nem is meglepő, hogy összedőlt az egész...

A WTA-torna ügye bonyolultabb, hiszen Richter Attila exfőtitkár egy évvel ezelőtt a szövetség akkori elnökségének tudta és beleegyezése nélkül, elnökségi határozat, fedezet és szerződött helyszín hiányában írt alá a jogtulajdonos IMG-vel, emiatt Lázár János, a szervezet júliusban megválasztott első embere feljelentést tett. Az amerikai céggel az új vezetőség közös megegyezéssel bontott szerződést – a dokumentum eleve meghatározta ennek részleteit –, majd az ezzel kapcsolatos kár megtérítése érdekében bírósági eljárást indított Richterrel szemben, aki egyébként tavaly ősszel Kazahsztánban tornaigazgatóként tűnt fel legutóbb.

Nagy egyéni nemzetközi viadalt tehát nem rendezünk, és ebben az évben ITF-tornát sem valószínű, ám az új szakmai koncepció alapján várható, hogy 2021-től több férfi és női alacsonyabb kategóriájú ITF-eseménynek adhat otthont Magyarország.

Kérdés, mi lesz a női csapatverseny, a Fed-kupa, illetve immár Billie Jean King-kupa szuperdöntőjével, amelynek első „kiadását” tavaly tartották volna meg a Papp László Budapest Sportarénában a magyar válogatott részvételével, ám a pandémia miatt a versenyt elhalasztották 2021 áprilisára. Momentán valószínűtlennek tűnik, hogy három hónap múlva rendben, nézők előtt lehet megrendezni egy ilyen kaliberű eseményt, ami ráadásul négy év alatt nagyjából 20 milliárd forintba kerülne.

A jó ideig utolsó budapesti ATP-tornát az olasz Matteo Berrettini nyerte meg 2019-ben, aki azóta top 10-es játékossá vált (Fotó: Török Attila)
A jó ideig utolsó budapesti ATP-tornát az olasz Matteo Berrettini nyerte meg 2019-ben, aki azóta top 10-es játékossá vált (Fotó: Török Attila)

 

Egy korábbi MTSZ-határozatban az olvasható, hogy: „...az elnökség támogatja Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos javaslatát, és felhatalmazza az elnököt a szükséges intézkedések megtételére annak érdekében, hogy a Fed-kupa megrendezése tekintetében a Nemzeti Sportügynökség és a szövetség között fennálló, 2019. november 11-i keltezésű kétoldalú megállapodás módosításra kerüljön oly módon, hogy annak eredményeként a szövetségnek sem a múltbeli szerepvállalásából fakadóan, sem pedig a jövőben semmilyen pénzügyi és egyéb fizetési kötelezettsége ne származzon.”

Többször megírtuk már, hogy jelenleg egy magyar szempontból előnytelen szerződés van érvényben a Nemzetközi Teniszszövetséggel (ITF), ám a világjárvány erre „megoldást” jelenthet: brit sajtóhírek szerint az ITF fontolgatja az újabb halasztást, esetleg törlést, az pedig biztos, hogy egy zárt kapus rendezés esetében jelentősen engednie kellene a jogdíjból.

A Davis-kupa világcsoportjának jogait megvásárló Kosmos befektetési csoport már módosított eredeti elképzelésein, és a férfi szuperdöntő csoportmérkőzéseit és negyeddöntőit elköltözteti Madridból két másik európai városba. Ez akár lehetne Budapest is, hiszen az eseményre kijutott a magyar válogatott, ám London, Torino és Bécs is érdeklődik, tehát a konkurencia erős.

ÚJABB FERTŐZÖTT
Az Abu-Dzabiból induló és Melbourne-be érkező járat utasai közül a top 100-as Paula Badosa több negatív koronavírusteszt és hat nap karantén után „pozitivitást mutatott”, ami azért meglepő, mert ő egyike annak a 72 teniszezőnek – sőt, ausztrál források szerint már 74-nek –, aki napi öt órára sem hagyhatja el a szállodai szobáját két hétig, ugyanis közeli kontaktnak minősül. A spanyol játékosnak ráadásul enyhe tünetei is vannak, így bizonytalan, láthatjuk-e az Australian Openen.
Csütörtökön hivatalossá vált az adelaide-i „elitbuborékban” január végén rendezendő bemutatótorna indulóinak névsora. Az már korábban eldőlt, hogy a férfi és női top 3, azaz a szerb Novak Djokovics, a spanyol Rafael Nadal, az osztrák Dominic Thiem, illetve az ausztrál Ashleigh Barty, a román Simona Halep és a japán Oszaka Naomi pályára lép, valamint az amerikai Serena Williamst sem véletlenül ebben a városban helyezték karanténba. A nyolcadik szereplő Nadal ausztráliai edzőpartnere, a ranglistán 36. olasz Jannik Sinner lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik