Tenisz: A kezelés bevált, sokkal jobb állapotban vagyok mentálisan – Nadal

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.12.23. 16:30
null
Nadal optimistán várhatja a 2023-as évet, miután lábfeje kevesebb gondot okoz neki (Fotó: Getty Images)
Szokásos év végi interjút adott Rafael Nadal a Marcának. A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszklasszis kitért arra, mennyire érezte váratlannak a Roland Garroson aratott győzelmét, majd beszélt a lábfejében lévő krónikus sérülés (Müller-Weiss-szindróma) drasztikus kezeléséről.

 

Rafael Nadal elmondása alapján sokat javult sérült jobb lábfejének állapota a Roland Garrost követően. A mallorcai teniszező valószínűtlen körülmények között aratta mindkét idei Grand Slam-győzelmét, miután hosszú kihagyást követően tudta megnyerni az Australian Opent, majd krónikus lábfejsérülése okozott neki kínzó problémákat a Roland Garrost megelőző római tornán.

„Egyértelmű, hogy ha az orvosok nem találták volna meg a megoldást a fájdalmat okozó ideg »elaltatására», nem tudtam volna nyerni Párizsban. Nagyon rossz felkészülést követően érkeztem meg a tornára, de Ausztrália elég önbizalmat adott számomra. Amikor nagyon kellett, jól játszottam (Djokovics ellen) a negyeddöntőben, akkor jól is teljesítettem. Azt is be kell vallanom, hogy az elődöntő nagyon nehézkes volt Zverev ellen, mielőtt meg nem sérült a bokája.

A Roland Garros után boldog voltam, de tudtam, hogy vissza kell vonulnom, ha nem találunk megoldást a lábfejem okozta problémára. Az igazság az, hogy bevált a kezelés, sokkal jobb állapotban vagyok mentálisan.

2010 óta nem játszottam ilyen jól Wimbledonban. Utána sokszor meg kellett ismételni a kezelést, mert a sérülés gyógyíthatatlan, és amint ismét el kezd fájni, újra el kell végezni az eljárást.

Köszönöm Mariónak, barcelonai aneszteziológusomnak, orvosomnak, dr. Ángel Ruiz-Cotorrónak, akik révén felvehettem a kapcsolatot David Abejón specialistával, aki végrehajtotta rajtam a kezelést, ami nemcsak a karrieremet, hanem az életminőségemet is sokkal jobbá tette.

Most sokkal boldogabb vagyok, mert korábban le voltam »bénulva». Gyulladáscsökkentőkkel játszottam korábban is, de a terápia előtt tényleg nagyon rossz állapotban voltam, elvesztettem a vitalitásomat, és napjaim többségét szomorú emberként éltem.”

A spanyol teniszezőn egy rádiófrekvenciás abláció nevű kezelést hajtottak végre, amelynek a lényege a fájdalmat okozó ideg roncsolása a fájdalom megszüntetése érdekében. A 22-szeres Grand Slam-győztes veleszületett Müller-Weiss-szindrómában szenved, amely a lábközépcsont egy ritka deformációja.

A sérülés miatt túlkompenzálás alakul ki más testrészeknél, amely térd- és egyéb sérüléseket okozott a számára.

Nadal a United Cupon kezdi meg az 2023-as idényt, majd az Australian Openen fog pályára lépni a Melbourne Parkban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik