Schett Babosról: Erős személyiség, jobb napjain bárkit képes leütni a pályáról

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.01.27. 09:41
null
Barbara Schett szerint Babos Tímea érhet még el szép eredményeket egyesben is (Fotó: Eurosport)
A korábbi remek osztrák játékos, jelenlegi Eurosport-szakkommentátor Barbara Schett véleménye szerint Babos Tímea érhet még el szép eredményeket egyesben is, ha sikerül kiegyensúlyozottá tennie a játékát.

 

You can read the story/interview in English here!

– Babos Tímea három mérkőzést nyert az Australian Open selejtezőjében, így egyesben is kiharcolta a főtáblás szereplést. Megközelítheti ismét a világ élmezőnyét?     
– Timi nyilvánvalóan fantasztikus párosjátékos – felelte Barbara Schett, aki az Eurosporton látható Australian Open előtt a csatorna szakkommentátoraként a Nemzeti Sport néhány kérdésére is válaszolt az újságírók kis csoportja körében megtartott online beszélgetésen. – Az előző évben erre is helyezte a hangsúlyt, Grand Slam-tornákat nyert Kiki Mladenoviccsal, így növelhette az önbizalmát. Nagyon erős személyiség, jobb napjain bárkit képes leütni a pályáról, de néha – vagy inkább gyakran – megküzd azzal, hogy nem elég kiegyensúlyozott a teljesítménye. De azzá kell tennie a játékát egyesben is, bíznia a tudásában, mert ha sikerül, eljuthat hasonló szintre, mint korábban. Tudom, nem a legegyszerűbb feladat összeegyeztetni az egyes és páros műfajt, ám sokan el tudnak érni maradandó eredményeket mindkettőben.

NÉVJEGY

Név: Barbara Schett
Született:1976. március 10., Innsbruck
Állampolgársága:osztrák
Profi pályafutása:1992–2005
Ütőfogása:jobbkezes (kétkezes fonákkal)
Legjobb világranglista-helyezése egyesben/párosban:7./8.
WTA-tornagyőzelmei egyesben/párosban:3/10
Legjobb Grand Slam-eredménye egyesben:US Open-negyeddöntős (1999)
Legjobb Grand Slam-eredményei párosban:2x US Open-elődöntős (1999, 2004), Australian Open-elődöntős (2000)
Összkeresete profiként:3 190 510 dollár

– Női egyesben kiket tart a legesélyesebbnek Melbourne-ben?     
– Ashleigh Bartyval kezdeném, aki az elmúlt egy évben nem stresszelte túl magát, el sem hagyta Ausztráliát, vezeti a világranglistát, nem kellett karanténba vonulnia, ismeri a pályákat és a körülményeket, ami nagy előny. Kérdés, hogyan tudja kezelni a hosszú meccsnélküliséget. Ott van még Oszaka Naomi és Serena Williams is, azaz nagyon kiegyenlített a mezőny. Akik Adelaide-ben töltik a karantént, kedvezőbb helyzetben lehetnek, ellenben Viktorija Azarenka tizennégy napig el sem hagyhatja a melbourne-i szállodai szobáját, márpedig így nehéz Grand Slamet nyerni… És akkor még nem beszéltem a csehekről, Petra Kvitováról és Karolína Plískováról, szóval, izgalmas verseny elé nézünk! Fontos lesz, ki hogyan tud felülemelkedni a felkészülés nehézségein – azt is el tudom képzelni, hogy új major-győztest avatunk, ugyanakkor remek lenne Serena rekordbeállító győzelme is. Az biztosan nem üdvös, hogy a feltételek nem egyenlőek, de legalább láthatunk teniszt.

– Lehet azt mondani, hogy az Australian Open férfiversenyén a fiatalabb nemzedék már nagyobb sansszal emelheti fel a trófeát, mint Novak Djokovics vagy Rafael Nadal?     
– Djokovicsot és Nadalt kell a sor elejére tennünk, viszont hozzájuk felzárkózott Dominic Thiem, és ezt nem azért mondom, mert ő is osztrák. Nagyon megérdemelte, hogy a tavalyi US Openen végre Grand Slam-győztes lett, és mivel feltöltődött a szünetben, kipihente magát, s egyébként sem idegbajos típus, talán a karantén sem viseli meg különösebben. Ne felejtsük el azonban, ha a negyedik New York-i fordulóban Djokovics nem találja nyakon a labdával a vonalbírót, talán most egy diadallal közelebb lenne ahhoz, hogy ő lehessen a Grand Slam-rekorder… Továbbra is a Djokovics–Nadal párviadal lesz a legfontosabb, utánuk ott jön Thiem, Cicipasz, Rubljov, Medvegyev vagy Alexander Zverev, mind-mind fantasztikus teniszezők. Jó, hogy folyamatosan törnek be a fiatalok és több remek generáció verseng egymással.

– Djokovics megdöntheti Roger Federer és Rafael Nadal húszas GS-rekordját?     
– Abszolút, elég, ha megnézzük a játéka minőségét. Ő is sokat szenvedett a sérülésekkel, ám úgy néz ki, hamarosan megelőzi Federert a világelsőként töltött hetek számát tekintve. Fantasztikus teniszévnek nézünk elébe, főként ha Roger visszatér, Nadallal együtt ez a három játékos még mindig a legmagasabb szintet képviseli, hihetetlen, hogy tizenöt éve nézhetjük a csatározásaikat!

– Járt Djokovicsnak, amit az ausztrál közvéleménytől és például Nick Kyrgiostól kapott, miután felemelte a szavát a teniszezők körülményei miatt?     
– Meg tudom érteni mindkét oldal álláspontját. Djokovics segíteni akart a társainak: aki Melbourne-ben szigorú karanténba került, még a szobájából sem jöhet ki, míg mások edzhetnek, ami persze nem kedvező állapot. Ám a kormányzat szabályozása szigorú, a szobáját még az Amerikai Egyesült Államok elnöke sem hagyhatná el, ha covidossal érintkezett… Victoria állam kemény öt hónapon, teljes lezáráson jutott túl, nem mehettek ki az emberek a házukból, a külföldön élők, dolgozók pedig nem utazhattak haza, szóval, nem túl boldogok a helyi lakosok, ha azt hallják, a teniszezők, akik landolhattak az országukban, panaszkodnak az étel minőségére… Valóban kíméletlenek voltak az emberek, Novak mint mindig, most is jó szándékkal lépett fel, ugyanakkor meg kell érteni, amíg nem szabadulunk meg a vírustól – és ez nem tűnik reálisnak 2022 előtt –, a játékosok már azért is hálásak lehetnek, hogy egyáltalán elhagyhatják a hazájukat és megköszönhetik Craig Tileynak, hogy megszervezte az Australian Opent, mert ebben az időszakban az a legfontosabb a tenisznek, hogy legyenek versenyek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik