Roland Garros: Djokovics nyert, történelmet írt; Alcaraz is a nyolcban

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 23:01
null
Pavljucsenkova pályafutása során hetedik alkalommal jutott negyeddöntőbe Grand Slam-tornán (Fotó: AFP)
Az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova a salakpályás francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros egyes versenyének első negyeddöntőse, miután a 16 között három szettben legyőzte a belga Elise Mertenst. A férfiak között ugyancsak orosz sportoló, Karen Hacsanov került elsőként a legjobb nyolc közé, ő a 22-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokoviccsal találkozik az elődöntőbe jutásért. A szerb klasszis történelmet írt azzal, hogy karrierje során 17. alkalommal jutott el legalább idáig a Roland Garroson.

Pavljucsenkova az elmúlt időszakban sérülés miatt hosszas kihagyásra kényszerült, így csak a világranglista 333. helyezettjeként vágott neki a Roland Garrosnak. Párizsban eddigi három mérkőzéséből kétszer honfitársával találkozott, Anasztaszija Potapovát (WTA-25.) és Ljudmila Szamszonovát (15.) egyaránt legyőzte.

A negyedik körben az eddig remekül teljesítő belga Elise Mertensszel (28.) mérkőzött meg, az első szettet 6:3-ra elbukta. A másodikban, noha elveszítette az első két adogatását, összeszedte a játékát, és rövidítésre mentette a felvonást, amelyet 7–3-ra megnyert. A harmadik játszmában nem volt kérdés, Mertens hiába hárított öt mérkőzéslabdát, 3:6, 7:6 (7–3), 6:3-mal Pavljucsenkova jutott be a negyeddöntőbe, amelyben azzal a cseh Karolína Muchovával (43.) találkozik, aki az orosz Elina Avaneszjan (134.) ellen 6:4, 6:3-ra nyert. Pavljucsenkova pályafutása során hetedik alkalommal jutott negyeddöntőbe Grand Slam-tornán.

A férfiak között Karen Hacsanov (11.) menetelt elsőként a legjobb nyolc közé, ő az olasz Lorenzo Sonegót (48.) utasította maga mögé négy szettben. Az elődöntőért a szerbek 22-szeres Grand Slam-győztesével, Novak Djokoviccsal (3.) küzdhet meg, aki 1:59 óra alatt, nagyon sima három szettben győzte le a perui Juan Pablo Varillast (94.). A szerb klasszis immár egyedül vezeti a Roland Garros legtöbbszörös negyeddöntőseinek rangsorát úgy, hogy 2010 óta egyszer sem esett ki hamarabb – 17. alkalommal jutott el legalább idáig. A második helyen a jelenleg sérült Rafael Nadal áll, aki 16 negyeddöntője után 14-szer diadalmaskodott Párizsban – hívta fel a figyelmet az MTI.

DJOKOVICS MECCSÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA

A második fordulóban Fucsovics Mártont búcsúztató Djokovics 55. alkalommal van ott a legjobb nyolc között Grand Slam-versenyen. Ezt a listát 58-cal a tavaly visszavonult Roger Federer vezeti, Nadal 47-nél tart.

Novak Djokovics nagyon simán nyert Juan Pablo Varillas ellen (Fotó: AFP)
Novak Djokovics nagyon simán nyert Juan Pablo Varillas ellen (Fotó: AFP)

A világelső és a torna első kiemeltje, Carlos Alcaraz kora este három játszmában az eredmény alapján könnyednek tűnő sikert ért el a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musetti ellen. Ugyanakkor a húszéves spanyol rögtön a legelső adogatását elvesztette az első játszmában, ám a szett során később ő is kétszer elvette az olasz adogatójátékát, így 6:3-ra behúzta a felvonást. Az olasznak a második játszmában sem termett sok babér adogatóként, csupán egyszer tudott élni a szervajátékával, némi sikerélményt jelenthet számára, hogy egyetlen bréklabdáját azért kihasználta a 44 percig tartó szett során. A harmadik játszmában aztán már csak Alcaraz brékelt, kétszer is, így 6:2-re ezt a szettet is behúzta, s összességében két óra tizenegy perc alatt jutott a legjobb nyolc közé.

A nőknél a napi harmadik mérkőzésen a korábban a 3. helyen is álló ukrán Elina Szvitolna egy sérülés, érzelmi kimerülés és első gyermeke tavaly októberi születése után a tavalyi Australian Open óta első Grand Slam-tornáján szerepel, méghozzá kiválóan. A legjobb nyolc közé kerülésért ugyanis kereken két órán át tartó mérkőzésen győzte le a torna 9. kiemeltjét, az orosz Darija Kaszatkinát. Szvitolina az első játszmában két brékkel már 4:1-re is elhúzott, az orosz azonban csak az egyiket tudta ledolgozni, így 6:4-gyel Szvitolináé lett a szett. A második teljesen más forgatókönyv szerint alakult, miután hat adogatójátékából mindkét hölgy csupán kétszer hozta a játékot, vagyis összesen nyolc kihasznált fogadóelőnyt láthatott a közönség. Meg egy izgalmasan alakuló rövidítést, amelyben két-két minibrék után fogadóként Szvitolina első meccslabdáját kihasználva megnyerte a találkozót, amivel karrierje során negyedszer került a negyeddöntőbe a Garroson.

A nap utolsó két meccsén viszonylag simán érvényesült a papírforma. A férfiaknál az utolsó még versenyben lévő, selejtezőből induló versenyző is kiesett, igaz, a 27 éves osztrák Sebastian Ofner az első szettben megmutatta, miért is juthatott el pályafutása során először GS-tornán a 4. fordulóig, hiszen rögtön brékelte az ötödik helyen kiemelt Sztefanosz Cicipaszt, aki aztán egyenlített, majd 7:5-re elvitte a szettet. Az osztrák erejéből a folytatásban a becsületes helytállásra futotta – 30 perc alatt 6:3 a görögnek, a harmadik felvonásban viszont már kifogyott az üzemanyag, Cicipasz 29 perc alatt 6:0-ra nyert, és a legjobb nyolc között a világelső Alcaraz lesz az ellenfele.

A nőknél is némileg hasonló forgatókönyv szerint alakult az utolsó meccs, a második kiemelt fehérorosz Arina Szabalenka az első játszmát – két-két brék után – rövidítésben nyerte meg a 2017-es US Open győztes Sloane Stephens ellen. A második szettben az amerikai csak egyszer vette el ellenfele adogatójátékát, míg a fehérorosz a maga mindkét bréklabdáját kihasználta, s az első adódó meccslabdáját is beütötte, ezzel pedig tovább javítja eddigi legjobb Roland Garros szereplését – merthogy a világranglista 2. helyén álló Szabalenka korábban még a harmadik fordulón sem jutott túl a salakos GS-tornán.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (49 600 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES
4. FORDULÓ (a nyolc közé jutásért)

Hacsanov (orosz, 11.)–Sonego (olasz) 1:6, 6:4, 7:6 (9–7), 6:1
Djokovics (szerb, 3.)–Varillas (perui) 6:3, 6:2, 6:2
Alcaraz (spanyol, 1.)–Musetti (olasz, 17.) 6:3, 6:2, 6:2
Cicipasz (görög, 5.)–Ofner (osztrák) 7:5, 6:3, 6:0

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Alcaraz (spanyol, 1.)–Cicipasz (görög, 5.)
Djokovics (szerb, 3.)–Hacsanov (orosz, 11.)

NŐI EGYES
4. FORDULÓ (a nyolc közé jutásért)
Muchová (cseh)–Avaneszjan (orosz) 6:4, 6:3
Pavljucsenkova (orosz)–Mertens (belga, 28.) 3:6, 7:6 (7–3), 6:3
Szvitolina (ukrán)–Kaszatkina (orosz, 9.) 6:4, 7:6 (7–5)
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Stephens (amerikai) 7:6 (7–5), 6:4

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Muchová (cseh)–Pavljucsenkova (orosz)
Szvitolina (ukrán)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik