Roland Garros: összejött az álommérkőzés, Djokovics–Nadal a negyeddöntőben

CS. M., SZ. R.CS. M., SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 20:55
null
Nadal hosszú mérkőzésen jutott be a legjobb nyolc közé (Fotó: AFP)
A címvédő Novak Djokovics három szettben nyert Diego Schwartzman ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) nyolcaddöntőjében, így bejutott a legjobb nyolc közé. A szerb klasszis ellenfele a spanyol Rafael Nadal lesz, aki öt szettben múlta felül Félix Auger-Aliassime-ot.

 

 

A világklasszis szerb címvédő nyitotta meg a nyolcaddöntők sorát, s viszonylag gyorsan túljutott a világranglistán 16. argentin ellenfelén. Az első szettet 6:1-re nyerte meg Djokovics, majd a folytatásban is rendszeresen brékelte ellenfelét, végül két további 6:3-as játszmával győzte le simán Schwartzmant.

Másodikként a német Alexander Zverev biztosította helyét a legjobb nyolc között a férfiaknál, miután legyőzte a spanyol Bernabé Zapatát. Az első szettben az ATP-világranglista harmadik helyezettje kettős brékelőnyben is volt, de ellenfelének sikerült visszajönnie, azonban rövidítésben a német bizonyult jobbnak. A második játszmában aztán Zverev jött ki jobban a brékekből (7:5), majd a harmadik szettben is (6:3), így a német 7:6 (13–11), 7:5, 6:3-ra legyőzte Zapatát.

Djokovics továbbjutása után a nap nagy kérdésének fele teljesült, a másik fele pedig azon múlt, hogy Rafael Nadal legyőzi-e Félix Auger-Aliassime-ot. A kanadai játékos jól kezdte a mérkőzést, az első szettet el is hozta 6:3-ra. Spanyol ellenfele ezután két sima szettben fordítani tudott, és egy játszmára került a mérkőzés megnyerésétől. A negyedik szettben egy gyors oda-vissza brékből Auger-Aliassime jött ki jobban, aki így kiharcolta az ötödik, mindent eldöntő játszmát. Nadal már a második gémben elvehette volna ellenfele adogatását, de ezt nagyszerűen időzítve 4:3-nál tette meg, így szerválhatott a mérkőzésért, amit az első meccslabdáját kihasználva be is húzott. Ez azt jelenti, hogy a 2021-es Roland Garros-elődöntő után ismét összecsap Novak Djokovics és Rafael Nadal egymással.

A nap zárásaként Carlos Alcaraz csapott össze Karen Hacsanovval. A spanyol csodatininek mindössze 27 perc kellett ahhoz, hogy 6:1-re behúzza az első szettet, a másodikat pedig egy jól időzített brékkel 6:4-re behúzta. A harmadik játszmában aztán ismét brékelőnybe került, de orosz ellenfele vissza tudott jönni, öröme azonban mindössze egy gémig tartott, hiszen 3:3-nál elveszítette saját adogatását.

Végül 5:3-nál fogadóként öt mérkőzéslabdát is hárított Hacsanov, de fogadóként utána hiába kezdett 0:15-el, tehetetlen volt, Alcaraz az első mérkőzéslabdáját kihasználva nyert. (6:4)

ROLAND GARROS, PÁRIZS (21 256 800 euró, salak)
4. FORDULÓ, NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI EGYES
Djokovics (szerb, 1.)
–Schwartzman (argentin, 15.) 6:1, 6:3, 6:3
A. Zverev (német, 3.)–Zapata (spanyol) 7:6 (13–11), 7:5, 6:3
Nadal (spanyol, 5.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3
Alcaraz (spanyol, 6.)
–Hacsanov (orosz, 21.) 6:1, 6:4, 6:4
HÉTFŐN
Ruud (norvég, 8.)–Hurkacz (lengyel, 12.)
Rune (dán)–Cicipasz (görög, 4.)
Rubljov (orosz, 7.)–Sinner (olasz, 11.)
Cilic (horvát, 20.)–Medvegyev (orosz, 2.)

Tovább menetel a tavalyi US Open-döntős Leylah Fernandez a francia nemzetközi teniszbajnokságon. A 19 esztendős kanadai ezúttal három szettben aratott győzelmet az amerikai Amanda Anisimova ellen. Az első játszmát simán, 6:3-ra nyerte, majd a másodikban 5:3-nál még visszajött brékhátrányból, de ezután nem tudta hozni a saját adogatását, így 6:4-re elbukta a szettet. A döntő játszmában aztán rögtön az első játékában hárítania kellett három bréklabdát, de ezt sikeresen megtette, utána pedig már nem volt kérdés, hogy ki jut a legjobb nyolc közé. Fernandez előbb 2:2-nél, majd a második meccslabdáját értékesítve 5:3-nál is brékelt (6:3).

A negyeddöntőben az olasz Martina Trevisan lesz az ellenfele, aki a fehérorosz Aljakszandra Szasznovicsot győzte le 7:6, 7:5-re. A WTA-világranglista 59. helyén jegyzett játékosnak ez volt sorozatban kilencedik győzelme.

Magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé az amerikai Cori Gauff is, aki 6:4, 6:0-ra múlta felül a belga Elise Mertenst. A 18 éves Gauff az első játszmában kétszer is felállt brékhátrányból, majd 5:4-nél a második szettlabdáját kihasználva hozta az első játszmát. A másodikban már nem volt kérdés, Mertens szervajátéka teljesen csődöt mondott.

Sorozatban 12 gém megnyerésével jutott a legjobb nyolc közé az amerikai Sloane Stephens a svájci Jil Teichmann ellen. Az amerikai játékos rögtön a második gémben brékhátrányba került, azonban svájci ellenfelének hiába volt négy labdája is a 3:0-hoz, innen sorozatban hat játékot veszítve elbukta az első szettet (6:2). A folytatásban aztán Teichmann szinte eltűnt a pályáról, öt gém alatt csupán egy pontot nyert – azt is adogatóként. Végül 5:0-nál vezetett 30:15-re, de ezt a kisebb kisiklást Stephens könnyedén korrigálva hamar meccslabdához jutott, és 6:0-ra lezárta a második játszmát, amivel a mérkőzést is.

4. FORDULÓ, NYOLCADDÖNTŐ
NŐI EGYES

Trevisan (olasz)–Szasznovics (fehérorosz) 7:6, 7:5
Fernandez (kanadai, 17.)–Anisimova (amerikai, 27.) 6:3, 4:6, 6:3
Gauff (amerikai, 18.)–Mertens (belga, 31.) 6:4, 6:0
Stephens (amerikai)–Teichmann (svájci, 23.) 6:2, 6:0
HÉTFŐN
Swiatek (lengyel, 1.)–Cseng Csin-ven (kínai)
Pegula (amerikai, 11.)–Begu (román)
Kugyermetova (orosz, 29.)–Keys (amerikai, 22.)
Kaszatkina (orosz, 20.)–Giorgi (olasz, 28.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik