Megvan a 22. – Rafael Nadal nyerte a Roland Garros döntőjét

Vágólapra másolva!
2022.06.05. 14:50
null
Rafael Nadal az Australian Open után a Roland Garrost is megnyerte (Fotó: Getty Images)
Magabiztos, 6:3, 6:3, 6:0-s győzelmet aratott Rafael Nadal Casper Ruud ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) döntőjében. A spanyol klasszis ezzel a 22. Grand Slam-tornagyőzelmét ünnepelheti, míg a francia viadalt 14. alkalommal nyerte meg – mindkettővel tovább javította a rekordot.

ROLAND GARROS
DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 5.)–Ruud (norvég, 8.) 6:3, 6:3, 6:0

ÖSSZEFOGLALÓ

Történelmi mérkőzés várt Rafael Nadalra, hiszen a 22. Grand Slam-tornagyőzelméért lépett pályára, míg Casper Ruud első norvégként jutott GS-viadal fináléjába.

Az első játszma rögtön egy gyors oda-vissza brékkel indult, amiből Nadal jött ki jobban, hiszen 2:1-nél ismét elvette ellenfele kezdését, s ezzel már 3:1-re vezetett. Ezután egyik fél sem tudott igazán érvényesülni fogadóként, így a spanyol 6:3-as sikerével zárult az első felvonás.

A második játszmában aztán úgy tűnt,Ruud megvillanthatja a tudását, rögtön az első gémben hárított három bréklabdát, majd 2:1-es vezetésnél semmire brékelte Nadalt. Ezután a norvég játéka azonban teljesen összeesett, sorozatban három adogatását is elbukta, így a spanyol a második szettet is 6:3-ra húzta be.

Közel két óra játék után vágtak neki a felek a harmadik játszmának, amely rögtön Nadal brékjével indult 1:0-nál, majd Ruud sem fogadóként, sem adogatóként nem tudta megtalálni az ellenszert a spanyollal szemben. Végül a 36. születésnapját pénteken ünneplő spanyol a második meccslabdáját kihasználva 6:3, 6:3, 6:0-ra behúzta a mérkőzést.

RAFAEL NADAL MÉRKŐZÉSLABDÁJA

Rafael Nadala győzelmével megszerezte 22. GS-tornagyőzelmét, míg a Roland Garros-döntőkben továbbra is hibátlan, hiszen amikor eljutott odáig, akkor mind a 14-szer megnyerte azt.

A 36 esztendős spanyol a mérkőzést követően, még a pályán elmondta, próbálja folytatni a játékot, nem szeretne visszavonulni. Korábban a spanyol sajtóban olyan értesülések jelentek meg, melyek szerint a döntőt követően bejelentheti, hogy nem folytatja a profi teniszt.

ELŐZMÉNYEK

A lehető legnehezebb ellenfelek ellen át vezetett az útja a Roland Garros döntőjéig Rafael Nadalnak. A spanyol klasszis az első három kört simán vette, Jordan Thompson, Corentin Moutet és Botic van de Zandschulp ellen is három szettben nyert, azonban ezután egy maratoni, 4 óra 23 perces összecsapáson tudta csak megverni Félix Auger-Aliassime-t.

A kanadai után jött csak a két igazán nagy falat Nadal számára, hiszen a negyeddöntőben a világelső Novak Djokovicsot kellett legyőznie – amit négy szettben meg is tett, majd Alexander Zverev következett a sorban. A német a nyolcaddöntőben a torna egyik legnagyobb esélyesét, Carlos Alcarazt múlta felül.

A harmadik kiemelt ellen az első szett rövidítésében négy játszmalabdát is hárított, majd a második felvonásban hiába adogatott rosszul, eljutott ismét 6:6-ig. Ekkor azonban a német feladta a találkozót, hiszen 6:5-nél az utolsó pontnál elcsúszott, maga alá fordult a bokája, így nem tudott visszajönni a pályára.

Casper Ruudnak ennél valamennyivel könnyebb dolga volt. Az első körben a profi tenisztől búcsúzó Jo-Wilfried Tsongát búcsúztatta négy szettben, majd Emil Ruusuvuorin, Lorenzo Sonegón, és Hubert Hurkaczon keresztül jutott el a negyeddöntőbe. Itt aztán nagy meglepetésre nem a torna negyedik kiemeltje, Sztefanosz Cicipasz, hanem a mindössze 19 éves dán Holger Rune volt az ellenfele, azonban ő sem fogott ki a norvégon. Az elődöntőben a világranglistán második Danyiil Medvegyevet legyőző Marin Cilic ellen már nehezebb volt a dolga, ám őt is sikerült négy játszmában felülmúlnia.

A két fél korában még nem találkozott egymással, ez lesz az első összecsapásuk.

Rafael Nadal a 14. Roland Garros-döntőjén 14. alkalommal nyerheti meg a viadalt amivel már 22-szeres GS-tornagyőztes lenne, míg Casper Ruudnak ez lehet az első diadala Grand Slam-versenyen az első fináléjában.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik