Roland Garros: a spanyol titán, Alcaraz írhatja át a megszokott forgatókönyvet

GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRAGYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.05.22. 08:20
null
Rafael Nadal és Novak Djokovics mindig esélyes, de Carlos Alcaraz beleszólhat kettejük párharcába (FOTÓ: AFP)
Könnyen elképzelhető, hogy az év második Grand Slam-tornáján új győztest avatnak a férfimezőnyben, a nőknél ugyanakkor végre meg lehet nevezni egy stabil favoritot.

 

Hármas rivalizálás várható várható a férfiaknál, Iga Swiatek favoritként indul a nőknél, ráadásul temérdek magyar játékosért szoríthatunk vasárnaptól – nagyon izgalmas Roland Garros következik, az év második Grand Slam-tornája biztosan emlékezetes lesz.

EGYENLÍTHET DJOKOVICS, ELLÉPHET NADAL

Újdonság, de valószínűleg hozzá kell szokni: Rafael Nadal nem toronymagas esélyesként kezdi a párizsi viadalt. Neki, a címvédő szerb Novak Djokovicsnak és a Nadalhoz hasonlóan spanyol Carlos Alcaraznak nagyjából egyforma sansza van a végső sikerre. Meglepetés lenne, ha nem közülük valaki emelhetné magasba a trófeát, de ha valaki, a tavalyi finalista görög Sztefanosz Cicipasz képes a bravúrra.

Nadal lábsérüléssel bajlódott Rómában, korábban bordasérülés miatt hagyott ki heteket, vagyis egyáltalán nem várja jó előjelekkel a Roland Garrost – a verseny 13-szoros győztesét viszont sosem lehet alábecsülni, főleg hogy teljesen váratlanul az év első Grand Slamjét is megnyerte Ausztráliában.

„Nehéznek látszik a helyzetem, kétségtelenül vannak most nálam jobb formában lévő játékosok, de sosem tudhatod, mi történik a következő napokban. Hasonló volt az állapotom Melbourne előtt, akkor sikerült magamat nyerő pozícióba hoznom. Hinnem kell az esélyeimben, a mindennapi munkámban, és pozitívnak kell maradnom” – hangsúlyozta a 21-szeres Grand Slam-győztes, aki az első körben az ausztrál Jordan Thompsonnal mérkőzik meg.

Novak Djokovics eggyel nyert kevesebb majortornát Nadalnál, és szeretne egyenlíteni, miután az Australian Openen nem vehetett részt, mert nem adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát. A szerb tavaly a párizsi elődöntőben felül tudta múlni Nadalt, a döntőben nulla kettőről fordított Cicipasz ellen, hatalmas önbizalommal vértezhette fel tehát magát. Az idén remek eredményei vannak salakon, a belg­rádi döntő és a madridi elődöntő után Rómában már győzni tudott, és még szettet sem veszített.
Carlos Alcaraz produkciója annyira átütő, hogy csak idő kérdése, mikor lesz Grand Slam-győztes. 19 éves kora ellenére elképesztően érett játékot mutat, Madridban előbb Nadalt, majd Djokovicsot is elkapta, megnyerte hazája mestertornáját, személye rövid idő alatt megkerülhetetlenné vált, ha bármelyik torna esélyeseiről beszélünk. Könnyen belerondíthat a két hatalmasság gigászi küzdelmébe, és elhappolhatja előlük a sikert.

NEM SZÜKSÉGES KERESGÉLNI

Kivételesen nincs szükség arra, hogy a női verseny lehetséges befutóinak szemlézése során összeírjunk hozzávetőleg húsz nevet, mert az ukrán Leszja Curenko ellen kezdő világelső, a lengyel Iga Swiatek toronymagas esélyesnek számít. A még mindig csak húszesztendős (május 31-én tölti be a 21. életévét) klasszis 2020-ban diadalmaskodott a Garroson, tavaly negyeddöntős volt, az idei Australian Openen elődöntőt játszott. Dominált a salakos tornákon 2022-ben, kettőből kettőt nyert meg, Stuttgartban és Rómában sem tudták őt legyőzni. A vörös borításon ő a legerősebb, ez egyértelmű, viszont bármikor bármi közbejöhet, sérülés, rossz nap, parádésan teljesítő ellenfél, természetesen nem adhatjuk neki előre oda a végső sikert.

A fehérorosz Arina Szabalenka évek óta ácsingózik egy Grand Slam-diadalra, energikus teniszével minden riválisának megnehezíti a dolgát. Hasonló stílust képvisel a spanyol Paula Badosa, aki volt már a mostaninál jobb passzban is, de mindenképp lehet számítani arra, hogy eljut a végelszámolás környékéig.

Maria Szakkari és Onsz Zsabur szintén ott vannak a szeren, a görög tavaly elődöntős volt a Garroson, a tunéziai sorozatban 11 mérkőzést nyert meg Madridban és Rómában, aztán Swiatek lezárta a sorozatát a fináléban. A címvédő cseh Barbora Krejcíková február óta nem játszott, sérült volt a könyöke, nem lehet tudni, milyen állapotban van, azt pedig, hogy mire lehet képes, szinte lehetetlen megjósolni.

HÉT MAGYARNAK SZURKOLHATUNK

Népes magyar küldöttség próbál szerencsét a francia nyílt bajnokság főtábláján, nagyon jó érzés látni, hogy egyesben hatan is pályára lépnek az első fordulóban. A férfiaknál Piros Zsombor harmadik selejtezőfordulós veresége miatt csak ketten lesznek ott a 128 fős mezőnyben. Az utóbbi időszakban sok nehézséggel küzdő Balázs Attila 2020 után tér vissza a Garrosra, akkor sikerült nyernie az első körben, ehhez ezúttal igen nagy bravúrra lenne szükség, mert a rutinos horvát kiválósággal, Marin Ciliccsel néz szembe.

A Balázshoz hasonlóan 33 éves, nála egy nappal később született Grand Slam-győztesnek nem a salak a legerősebb borítása, ettől függetlenül kétszer már eljutott a negyeddöntőig Párizsban. A két játékos korában még nem csapott össze, ahogyan Fucsovics Márton és selejtezőből érkező, hazai pályán játszó vetélytársa, Geoffrey Blancaneaux sem. A 23 esztendős francia teniszezőt a 195. helyen jegyzik a világranglistán, viszont lendületben van, három győzelemmel a háta mögött áll ki legmagasabban jegyzett játékosunk ellen, aki erős fejfájás miatt feladta a római tornán elkezdett mérkőzését a szerb Dusan Lajoviccsal szemben. Azóta sikerült regenerálódnia, remélhetőleg lesz olyan állapotban, hogy ne okozzon neki problémát az egyébként jó formában teniszező Blancaneaux. A tavalyi wimbledoni tornán a legjobb nyolc közé kerülő Fucsovics Márton egyébként nehéz helyzetbe kerül azzal, hogy az idén nem osztanak ranglistapontokat a füves GS-en, az Instagramon egy napig látható posztjában kritizálta is az ATP döntését, mert annak következtében kicsúszhat a legjobb százból a ranglistán.

 

A nőknél kellemes meglepetésként pénteken szerencsés vesztesként Jani Réka is bekerült a Roland Garros első körös mezőnyébe, a kvalifikáció harmadik fordulójában elvérző 30 éves teniszezőnk igazi klasszissal nézhet farkasszemet, ugyanis a svájci Belinda Benciccsel találkozik. A tavalyi olimpia nyertese ellen nagyobbfajta csodára lenne szüksége a győzelemhez Janinak. Ennél jóval kedvezőbb az alaphelyzet két másik női játékosunk esetében: Gálfi Dalma a szerb Olga Daniloviccsal csap össze (tavaly Budapesten megverte őt), míg Udvardy Panna a mexikói Fernanda Contrerasszal – az észak-amerikai játékos 224. ranglistás pozíciója némiképp csalóka, mert salakon jó teljesítményre képes, de szerencsére ez Udvardyra is igaz. Tavaly már összemérték egyszer a tudásukat, akkor, egy amerikai 25 ezres versenyen három szettben nyert a magyar teniszező.

Iga Swiatek toronymagas esélyese a női tornának, meglepetés lenne, ha nem ő nyerne (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Iga Swiatek toronymagas esélyese a női tornának, meglepetés lenne, ha nem ő nyerne (FOTÓ: IMAGO IMAGES)

 

Bencicnél is nagyobb név lesz Bondár Anna ellenfele, hiszen kétszeres Grand Slam-győztessel, a cseh Petra Kvitovával találkozik. Más kérdés, hogy Kvitová nincs valami jó formában, és ha valahol meg lehet őt fogni, az a salakos borítás, tehát egyáltalán nem reménytelen a szituáció.

Női párosban végre eljön az ideje, hogy a műfajban négyszeres Grand Slam-győztes, háromszoros világbajnok Babos Tímea az amerikai Jessica Pegula oldalán párosozzon, kíváncsian várjuk, együttműködésük gyümölcsözőnek bizonyul-e.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik