Djokovics-Nadal finálé a vb-győzelemért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.10. 16:46
null
Nadalnak idén nem utoljára volt szerencséje a londoni O2 Aréna füstjéhez (Fotók: Reuters)
Novak Djokovics–Rafael Nadal döntőt rendeznek a férfi teniszezők Londonban zajló ATP-világbajnokságán. Djokovics és Nadal is jó formát mutatott, miközben a két svájci, Stanislas Wawrinka és Roger Federer elbukott, így nagy fináléra van kilátás a hétfői csúcsösszecsapáson.

NADAL–FEDERER

Harminckettedik alkalommal találkozott egymással a két klasszis, és bár 21–10-re Nadal vezetett e mérkőzésük előtt, korábbi négy fedett pályás összecsapásukat Federer nyerte meg.

A svájcinak kevesebb mint 24 órája volt a pihenésre a Del Potro elleni sorsdöntő meccse után, de a fáradtság sokáig nem látszott rajta. 4:4-ig mindketten hozni tudták az adogatásukat, ezután viszont három egymást követő játék is brékkel zárult. Kétszer Nadal örülhetett, és másodszor, 6:5-nél már sikeresen adogatott az első játszmáért, így ő került előnybe.

A második szettben 2:2-ig tartotta a lépést Federert, ekkor elbukta a szerváját, majd 5:3-nál újra, így végül 1 óra 20 percnyi játék után Nadal ünnepelhette a döntőbe jutást.

„Roger nagyon agresszív volt, és az első játszmában négy négyig ő játszott jobban. A meccs fordulópontja öt ötnél jött el a nyitó szettben, nagyon fontos pillanat volt – mondta Nadal, majd megdicsérte még Federert. – Sokkal jobban zárta a szezont, mint ahogy az év nagy részében teljesített. A három hónappal korábbi játékát tekintve örülhet neki, hogy így fejezte be az idényt.”

Federer a következőképp értékelt: „Nem tudtam végig ugyanolyan szinten játszani, ezért megérdemelte a győzelmet, jobb volt ma.”

Novak Djokovics jó játékkal hangolt a Nadal elleni fináléra
Novak Djokovics jó játékkal hangolt a Nadal elleni fináléra

DJOKOVICS–WAWRINKA

Djokovics villámgyorsan hozta az első játékot a mérkőzésen, a folytatás azonban nem volt ilyen sima számára, mondhatni, Wawrinka alaposan megdolgoztatta a vb-döntőbe jutásért. Kezdve azzal, hogy a szerb következő adogatójátékát elvette. Djokovics ugyanakkor nem Djokovics lenne, ha nem olyan a mentális ereje, amilyen, és ezt ezúttal is bizonyította: rögtön visszabrékelt.

Sőt, 3:3 után egyértelműen átvette az irányítást, sorozatban öt játszmát nyert, és ezzel nem csak az első játszmát nyerte meg, hanem a győzelmét is megalapozta, hiszen 2:0-val kezdett a második szettben. Wawrinka jól játszott, hiába tudott azonban extrákat is hozzátenni a játékához, Djokovics még jobb volt, olykor egészen zseniálisan játszott, és a kitűnő forma egyrészt sima győzelmet ért, másrészt nagy finálét ígér a holnapi napra.

„Nagyon élvezetes meccs volt. Ezen a meccsen játszottam egyértelműen a legjobban a tornán. Gratulálok Stannek, kitűnő szezonja volt és itt is jól játszott. Remélem, a szurkolók élvezni fogják a holnapi mérkőzést. Mindig izgalmas meccset játszunk, ismerjük [Nadallal] egymást alaposan, nincsenek titkaink egymás előtt. A jobb fog győzni!” – nyilatkozta Djokovics a győzelem után.

A Nadal–Djokovics finálé hétfőn 21 órakor kezdődik a londoni O2 Arenában.

A mérkőzés legszebb labdamenete

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (6 000 000 dollár, kemény pálya)
ELŐDÖNTŐ

Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Roger Federer (svájci, 6.) 7:5, 6:3
Novak Djokovics (szerb, 2.)–Stanislas Wawrinka (svájci, 7.) 6:3, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik