Jelenidő – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.02.05. 23:31

Fantasztikus, amit Fucsovics Márton és Balázs Attila produkált Pozsonyban, egyszerűen hihetetlen. Két nap csoda – ráadásul egy ízig-vérig világsportágban, amelyben minden valamirevaló történést jegyeznek, feldolgoznak.

Már a szombati eredményükre is felkaphatták a fejüket a hozzáértők, hiszen a két magyar fiú valódi párt alkotva cáfolt rá mindenre, ami előzetesen számított: Martin Klizannak még friss emlék a melbourne-i bravúrvereség (Wawrinka, öt játszmában), önbizalom-növelő valóság a ranglistahelyezése (36.), miközben Andrej Martint a párosok között jegyzik magasan (82.). Mindez azonban nem számított, olyannyira, hogy Fucsovics és Balázs öt játszmában, az utolsó felvonást fölényesen megnyerve (6:1) hozta a párost.

Pozsonyban, a Davis-kupában.

És jött a vasárnap, jött Fucsovics Márton. Egyedül, de maga mögött tudva a szombati élményt. Megőrizve az erőt, amelyet abból meríthetett, hogy igazi csapat tagjaként küzdhet a szinte lehetetlenért. A végeredmény: újabb csoda. Eltűnt a 123 helynyi ranglistakülönbség, nem számított a múlt, csak a jelen – a produkció. Fucsovics tartással teniszezett, Klizan többnyire indulatból, a végeredmény a magyar teniszezőt igazolta.

A csoda egyébként – nem az. Vagy csupán a felszínen. Inkább bizonyíték, elsősorban arra, hogy valaki hiába a legeslegegyénibb sportág szereplője, jellemzője, hogy magányosan járja a világot, ha igazi társakra lel, a legjobb tulajdonságai törnek elő. Versenyzőként éppen úgy, mint (sport)emberként.

A kapitány, Köves Gábor a pozsonyi meccs előtti napokban éppen erről beszélt, azt emelte ki, hogy együtt kell átélniük a pozsonyi erőpróba minden pillanatát. Különleges főnök, hiszen posztja sokaknál csupán kényelmes hivatal, többnyire el-elüldögélnek a meccseken, csak terelgetve, de nem irányítva egyéni ambícióktól fűtött versenyzőiket, kísérletet sem téve arra, hogy egy meg egy az kettő, kettő meg egy az három legyen. Köves másként látja – szerinte a csapatversenynél mindkét szórésznek szerepe van, különösen a csapatnak. Így lehetett, hogy a Melbourne-ben juniorgyőztes Piros Zsombort is elvitte Pozsonyba – építkezés is van a világon.

A magyar csapat a világcsoportért teniszezhet legközelebb, a legjobb tizenhat a tét.

Hitték volna?

Fő, hogy most már tudjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik