Federer: Mindig hittem a világelsőség visszaszerzésében

Vágólapra másolva!
2012.07.09. 11:43
null
A svájci klasszis és az ő trófeája (Fotó: Reuters)
Hétfőtől ismét Roger Federer áll az ATP-világranglista első helyén: a svájci klasszis hetedszer nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot, ezzel beérte példaképét, az amerikai Pete Samprast. Federer saját bevallása szerint mindvégig hitt benne, hogy van még számára visszaút a csúcsra, amelyen utána a spanyol Rafael Nadal, majd a szerb Novak Djokovics ült.

 

„Mindig hittem benne, hogy visszaszerezhetem a világelsőséget – mondta Roger Federer a győztes vasárnapi döntőt követően. – Ezt a címet nem adják ingyen. Tavaly kétszettes előnyről kikaptam Wimbledonban és a US Openen egyaránt. Akkor elizgultam, most erősebb voltam.”

MEDDIG TART ROGER KIRÁLY HARMADIK URALMA?
Federer 2004. február 2-án foglalta el a tenisz trónját az ATP-világranglistán, és nem is moz- dult onnan 2008. augusztus 11-ig. Akkor csaknem egy évre átadta a helyét Nadalnak, 2009. július 6-án viszont már ismét a svájci nevét találtuk az első helyen. Második uralkodása egy évig sem tartott: 2010. június 7-én visszacsúszott megint a második pozícióba, egy hónappal később a harmadikba. 2011 őszén rövid időre még a dobogóról is leszorult, de tovább nem csúszott, ellenben visszakapaszkodott harmadiknak, ahonnan most a csúcsra lépett.

A svájci mostani sikerét megelőzően 2009-ben diadalmaskodott a sportág londoni szentélyében, s mint elmondta, ebben az időszakban sok mindenen kellett átmennie, és sok mindent kellett megélnie. Federer hetedszer diadalmaskodott Wimbledonban, így az openéra legjobbja lett, holtversenyben az amerikai Pete Samprasszel.

„Csodálatos! Ő az én hősöm” – utalt az amerikai elődre a svájci utód.

Federer döntőbeli ellenfele, Andy Murray parádés játékot nyújtott, ám ez is kevésnek bizonyult. Talán ha nincs az esőszünet, még szorosabban alakulhatott volna a végjáték.

„Örülök, hogy a tető behúzása végül jó hatással volt a játékomra. Nem voltam ebben olyan biztos az esőszünet kihirdetésének pillanatában” – vallotta be őszintén Federer.

ROGER FEDERER MÁR 17-NÉL TART
Australian Open 2004, 2006, 2007, 2010
Roland Garros 2009
Wimbledon 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012
US Open 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Az újbóli világelső játéka mérkőzésről mérkőzésre javult a tornán, a Novak Djokovics elleni elődöntőben, majd a fináléban végül már azt a Federert idézte, akit éveken át legyőzhetetlennek hitt az ATP mezőnye, nem ok nélkül.

„Az elmúlt években is mindig az elődöntőben és a döntőben játszottam a legjobban Wimbledonban. Most is működött a dolog.”

Ami öröm az egyik, az bánat a másik oldalon. Az éveken át Federer-mumusnak tartott Murray – az egymás elleni mérlegük volt 6–2 is a brit javára, mostanra azonban 8–8-ra módosult – negyedszer játszott GS-döntőt, de még nem sikerült győznie.

Az Australian Open döntőjében kétszer (2010, 2011), az US Open fináléjában egyszer (2008) szenvedett vereséget. Federer már a harmadik helyszínen előzte meg az utolsó lépcsőfoknál, tavaly Ausztráliában Djokovics bizonyult jobbnak nála. Pedig most életében először szettet is tudott nyerni, mindjárt kezdésre.

„Andy Murray nagyon jól játszott – dicsérte sportszerűen ellenfelét a győztes. – Azzal, hogy megint döntőbe jutott, bizonyította a tenisz iránti alázatát. Nagy dolog, hogy itt volt, remélem, egyszer megadatik neki, hogy Grand Slam-tornát nyerjen.”

„Egyre közelebb vagyok a trófeához – vigasztalta magát némi pozitív életérzéssel Murray. – Mindenki arról beszélt, hogy Wimbledonban mekkora nyomás van a vállamon, pedig ilyen támogatás mellett nem ez az érzés a meghatározó. Ilyen szeretet mellett sokkal könnyebb játszani, mint bárki is gondolná. Úgy érzem, elég jól játszottam. Volt sok nyerő ütés, sok bréklehetőség itt és ott. Roger nagyszerű volt, különösen az utolsó két szettben. Miután pedig becsukták a tetőt, valami egészen hihetetlent produkált.”

Federer (30 év és 335 napos) a második legidősebb ranglistavezető lett, a csúcsot az amerikai Andre Agassi tartja (33 év és 131 napos).

WIMBLEDONBAN IS AZ ELSŐ
1. Pete Sampras (amerikai) 7
1. Roger Federer (svájci) 7
3. Björn Borg (svéd) 5
4. John McEnroe (amerikai) 3
4. Boris Becker (német) 3

A svájcinak saját bevallása szerint annyiban változott a játéka az elmúlt évekhez képest, hogy több türelme van kivárni, amíg ellenfele hibázik. Különösen igaz ez a nagyobb meccsekre. Federer wimbledoni mérlege 66 győzelem és 7 vereség. Eddig nyolc finálét játszott, és csak egyszer szenvedett vereséget, Nadaltól 2008-ban.

A svájci idei mérlege 46/6, nálánál többször csak a spanyol David Ferrer győzött az idén (47/9). Federer 2012-ben az ötödik tornáján diadalmaskodott, Madridban (Tomás Berdych ellen nyert a döntőben), Indian Wellsben (John Isner), Dubaiban (Murray) és Rotterdamban (Juan Martín del Potro) sem talált legyőzőre.
MÁR HÁROMMAL A VILÁG ELŐTT
Roger Federer a 17. Grand Slam-torna-sikerét aratta, amellyel már háromra növelte előnyét az örökranglistán.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE (OPENÉRA)
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai)
12 Roy Emerson (ausztrál)
11 Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd), Rafael Nadal (spanyol)
10 Bill Tilden (amerikai)
5 Novak Djokovics (szerb)
Kiemelttel a még aktívak

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik