Del Potro Federert legyőzve elődöntős a vb-n

Vágólapra másolva!
2012.11.10. 17:32
null
Del Potro sikerét David Ferrer bánhatja (Fotó: Action Images)
A londoni férfi tenisz-világbajnokság B-csoportjának harmadik fordulójában az argentin Juan Martín del Potro háromszettes mérkőzésen legyőzte a svájci Roger Federert, így bejutott az eldöntőbe.

 

DEL POTRO–FEDERER

A két játékos egymás elleni örökmérlege ugyan Federer döntő fölényét mutatja, hiszen a korábbi 16 találkozásuk során csak háromszor örülhetett Del Potro, a legutóbbi, bázeli döntőben azonban az argentin nyert egy nagyon szoros mérkőzésen (6:4, 6:7, 7:6), ráadásul az ezt megelőző két vereség során sem játszott alárendelt szerepet (a londoni olimpián 6:3, 6:7, 19:17(!)-re kapott ki, a Roland Garroson pedig kétszettes előnyről).

Ezúttal sem úgy indult a mérkőzés, hogy bármelyikük kiütéses sikert fog aratni, nagyon magabiztos szervajátékok jellemezték az első szettet, Del Potrónak például még csak fogadóesélye sem volt, de Federer is csak három kihasználatlan bréklabdát tudott felmutatni, így 6:6-nál következhetett a tie-break – ebből legutóbbi négy mérkőzésükből ez még csak az ötödik volt…

A rövidítésben hiába lett a svájcié az első pont, a következő hatot egyaránt az argentin húzta be, így öt szettlabdához jutott (6–1), és bár ebből kettőt (egyet a sólyomszem segítségével) hárított Federer (6–3), utána csúnyát rontott, így 52 perc után 7:6-tal Del Potróé lett az első játszma (7–3).

A folytatásban Federer villámgyorsan kihasználta fogadó lehetőségét, brékelőnyét végig megőrizve 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott – sikerrel. Bár Del Potro tartotta magát, 40:30-nál a svájci szettlabdához jutott, és egy óriási ásszal egyből ki is használta azt (4:6).

A döntő játszma viszont úgy indult, ahogy Del Potro legszebb reményeiben szerepelt, két semmire hozott adogatás között a mérkőzés során először jutott fogadóesélyhez, amellyel egyből élt is, így villámgyorsan 3:0-ra ellépett.

A svájci fogadó játékánál az első pontját 4:2-nél szerezte, Del Potro így „csak” 16:1-re nyerte első négy szervajátékában a pontokat, 5:2-nél pedig Federernek már a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia.

Ezt ugyan még megtette, de az argentin adogatásával ezt követően sem tudott mit kezdeni, így Del Potro végül 2 órányi játékot követően három szettben megnyerte a mérkőzést (6:3), és bejutott az elődöntőbe!

FERRER–TIPSZAREVICS

David Ferrer szetthátrányból fordítva győzte le a nap másik mérkőzésén Janko Tipszarevicset az utolsó csoportmérkőzésén. A két játékos számára a csata különösebben tét nélküli volt, hiszen az már a Del Potro–Federer meccsel eldőlt, hogy nemcsak Tipszarevics, de Ferrer is kiesett, ám az összecsapás döntött róla, hogy Roger Federer lesz-e a csoportelső avagy Juan Martín del Potro.

Nos, Ferrer győzelme Federer csoportelsőségét jelenti, aki így a vasárnapi elődöntőben Andy Murrayvel találkozik az esti programban, míg Del Potro ellenfele a világelső Novak Djokovics lesz a délután folyamán.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (5 500 000 font, kemény pálya)
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ferrer (spanyol, 4.)–Tipszarevics (szerb, 8.) 4:6, 6:3, 6:1
Del Potro (argentin, 6.)–Federer (svájci, 2.) 7:6, 4:6, 6:3
A csoport végeredménye: 1. Federer 2 győzelem/1 vereség (5:2-es szettarány), 2. Del Potro 2/1 (5:3), 3. Ferrer 2/1 (4:4), 4. Tipszarevics 0/3 (1:6)
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb)–Del Potro
Federer–Murray (brit)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik