Davis-kupa: kikapott a Piros, Marozsán duó – nyertek az ausztrálok

GYŐRI FERENC (TORINO)GYŐRI FERENC (TORINO)
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 18:31
null
Hősiesen küzdött a magyar páros (Fotó: MTI)
A Piros Zsombor, Marozsán Fábián páros három játszmában kapott ki a John Peers, Alex Bolt kettőstől a Davis-kupa világdöntőjében, így Ausztrália 2:1-re legyőzte Magyarországot. 

 

Érthető módon a több mint háromórás menetét követően nem Fucsovics Márton ragadott ütőt az ausztrálok elleni sorsdöntő párosmérkőzésen Marozsán Fábián társaként, hanem Piros Zsombor, aki egyébként is fel volt dobva, miután legyőzte John Millmant. A két ifjú egy korábbi világranglista-második párosspecialistával, John Peersszel, és a műfajban korábban 81. helyen is álló, jelenleg azonban csupán 743. Alex Bolttal találkozott.

Már a második gémben bréklabdával nézett szembe a magyar kettős, Marozsán remek szervával hárította. A jó adogatások végig kulcsfontosságúak voltak, ez lehetett az a fegyver, amellyel szorossá tehették a meccset a mieink. Sajnos már a harmadiknál újabb problémák adódtak, különösen demoralizáló lehetett, hogy negyven-semmiről ment el Marozsán Fábián szervája…

Volt tartása csapatunknak, de a nagyobb tapasztalatot nem lehetett ellensúlyozni, 6:3 lett oda a nyitó játszma, és csak a csodában bízhattunk.

A második szett elején megvolt a stabilitás Piroséknál, bár ott lebegett a fejük felett, ha nem koncentrálnak minden pillanatban, a labdákat rendre visszaadó ausztrálok lebrékelik őket – miközben nekik alig-alig sikerült fogadópontokat gyűjteniük. 4:3-as vezetésre tettek szert, és pontról pontra egyre inkább összeszokottnak tűntek. 5:4-nél a játszmában maradásért szervált Peers, és megoldotta a leckét. Piros Zsombor állt oda adogatni, rajta volt a magyarok szeme, és ezen a napon egyszerűen nem tudott csalódást okozni, 6:5-ös előnyhöz juttatta – persze Marozsán Fábián hathatós segítségével – a magyar válogatottat.

A tiebreakben minibrékelőnyt szerzett csapatunk, ráadásul főként Marozsán parádésan teljesített a hálónál, ami 4–1-es különbséget eredményezett. 4–3-nál Marozsán Fábián állt oda, ám Bolt egy jól helyezett röptével egalizált. Aztán jó szervával ismét a mieink kerültek előnybe, mi több, 6–4-esbe! Két játszmalabdánál előbb Piros a hálóba ütött, aztán Peers a teljesen üresen hagyott oldalt lőtte ki tenyeresével. Adódott egy harmadik sanszunk is, az is elúszott, ahogy az első ausztrál mérkőzéslabda is, ugyanis Marozsán második szervája után messzire szállt a ritörn. Kilenc–nyolcnál jött a negyedik magyar esély, Marozsán a hálóba ütötte a fonákot. A második ausztrál meccslabda azután lépett életbe, hogy Piros a hálóba trafált jó helyzetből, de a következő pontot nagyon szépen játszotta meg. Marozsán röptéje után szintén nem találták el a pályát az auszik, 11–10 ide! Piros Zsombor ütése a háló tetejéről a saját térfelünkre esett vissza, aztán viszont ütött egy olyan keresztet, hogy mindenkinek leesett az álla. Marozsán a döntő szettért adogatott, gyönyörű fonákkal zárta le a pontot, a hatodik szettlabdát megcsinálták a srácok – az olaszok meg valószínűleg megőrültek, hiszen ekkor már majdnem két órája várták a kedvenceiket.

Piros Zsombor (Fotó: Getty Images)
Piros Zsombor (Fotó: Getty Images)

A döntő szett kettő-egynél hozott szomorú momentumot a szempontunkból, brékelőnybe kerültek Peersék, ami azért tűnt aggasztónak, mert addig még egyszer sem bukták el a saját szervájukat. Ezúttal sem tettek így, 5:2-es vezetésüknél újabb meccslabdához jutottak, de Marozsán pontos adogatással hárította. A gémet is lezárta csapatunk, úgyhogy ki kellett szerválnia a találkozót Peersnek – meg is tette, az ausztrálok 2:1-re megnyerték a párharcot, de le a kalappal Piros Zsombor és Marozsán Fábián előtt. Vasárnap a horvátokkal csapunk össze: egy 3:0-s győzelem csoportelsőséget érne, de ez messze van a realitástól.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, (16 000 000 font, kemény pálya)
D-CSOPORT
Magyarország–Ausztrália 1:2
Piros–Millman 4:6, 6:4, 6:3
De Minaur–Fucsovics 7:5, 2:6, 7:6 (7–2)
Bolt, Peers–Piros, Marozsán 6:3, 6:7 (11–13), 6:3

A CSOPORT PÉNTEKI MÉRKŐZÉSÉN
Horvátország–Ausztrália 3:0

Gojo–Popyrin 7:6 (7–5), 7:5
Cilic–De Minaur 6:1, 5:7, 6:4
Mektic, Pavic–De Minaur, Peers 6:3, 6:1

SZOMBATI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT (Madrid):
Orosz csapat–Ecuador 3:0

Andrej Rubljov–Roberto Quiroz 6:3, 4:6, 6:1
Danyiil MedvegyevEmilio Gómez 6:0, 6:2
Aszlan Karacev, Rubljov–Gonzalo Escobar, Diego Hidalgo 6:4, 4:6, 6:4
A csoport állása: 1. Spanyolország és Orosz csapat 2 pont/1 mérkőzés (3-0), 3. Ecuador 0/2

C-CSOPORT (Innsbruck)
Nagy-Britannia–Franciaország 2:1

Dan Evans–Adrian Mannarino 7:5, 6:4
Cameron Norrie–Arthur Rinderknech 6:2, 7:6 (10–8)
Joe Salisbury, Neal Skupski–Nicolas Mahut, Rinderknech 1:6, 4:6

B-CSOPORT (Madrid)

Kazahsztán–Svédország 2:1
Mihail Kukuskin–-Elias Ymer 3:6, 6:7 (4–7)
Alekszandr Bublik–Mikael Ymer 3:6, 6:4, 6:0
Andrej Golubjov, Alekszandr Nedovjeszov–André Göransson, Robert Lindstedt 6:3, 6:3

E-CSOPORT (Torino):
Olaszország–Kolumbia 1:0
– állás az első egyes mérkőzés után
Lorenzo Sonego-Nicolás Mejía 6:7 (5-7), 6:4, 6:2

F-CSOPORT (Innsbruck):
Szerbia-Németország 1:1
– állás a két egyes mérkőzés után
Filip Krajinovics–Dominik Koepfer 6:7 (4–7), 4:6
Novak Djokovics–Jan-Lennard Struff 6:2, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik