Davis-kupa: bravúros siker párosban, a továbbjutás küszöbén a mieink

Vágólapra másolva!
2022.03.05. 06:42
null
A páros után vezetnek a mieink (Fotó: AFP)
Marozsán Fábián és Valkusz Máté bravúrral megnyerte a párost szombaton, így a mieink meglepetésre 2–1-re vezetnek a Sydneyben zajló Ausztrália–Magyarország tenisz Davis-kupa-selejtezőn – írja az MTI.

A pénteki nyitónap végén 1–1-re állt a párharc, mivel Piros Zsombor kikapott Alex de Minaurtól, majd Fucsovics Márton legyőzte Thanasi Kokkinakist. A folytatásra eredetileg Fucsovicsot és Marozsánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, ám végül a két fiatalt küldte pályára párosban, kímélendő Fucsovicsot a soron következő egyes meccsre.

A 22 éves Marozsán és az egy évvel idősebb Valkusz remek választásnak bizonyult, mert kiválóan állta a sarat a Ken Rosewall Arenában a John Peers, Luke Saville kettőssel szemben. Az ellenfélnél a 33 éves Peers igazi párosspecialistának számít, 12. ezen a világranglistán, 26 tornát nyert meg – köztük a 2017-es Australian Opent és két ATP-világbajnokságot –, továbbá vegyes párosban tavaly olimpiai bronzérmes lett a női világelső Ashleigh Barty oldalán. A 25 éves Saville – aki 53. a páros rangsorban – ugyanakkor először lépett pályára a válogatottban.

Az ausztrálok kiváló hálójátékkal 2:0-ra elhúztak, a következő négy gém viszont a hátulról irányító magyaroké lett, aztán 4:4 után egy újabb brékkel Marozsánék szettelőnybe kerültek. A második játszmában 5:4-ig egyetlen bréklabdát láthatott csak a váratlanul gyér közönség – a magyarok elképesztő labdameneteket nyertek meg –, mígnem Saville semmire elvesztette az adogatását, ami már a vendégek diadalát jelentette. A mérkőzés 1 óra 10 percig tartott.

„Őrületes meccs volt, én nem vagyok párosjátékos, talán most játszottunk ötödször együtt Fábival” – mondta a pályán adott interjúban Valkusz.

„Az volt a terv, hogy agresszívak leszünk, és mivel az ellenfél jó a hálónál, hátulról próbáljuk megnyerni a pontokat. Nem vártuk, hogy 2–1-re mi fogunk vezetni, remélem, Marci is hozza a következő mérkőzést" – tette hozzá.

A párharc negyedik felvonásában Fucsovics lép pályára a másik éljátékos, Alex de Minaur ellen.

A sydney-i csata győztese részt vehet a Dk-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek –, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ, SYDNEY
Ausztrália–Magyarország 1–2 – állás a páros után
John Peers, Luke Saville-Marozsán Fábián, Valkusz Máté 4:6, 4:6

Alex de Minaur–Fucsovics Márton 7:6 (7–4), 6:4

később:
Thanasi Kokkinakis–Piros Zsombor

pénteken játszották:
Alex de Minaur–Piros Zsombor 7:5, 6:2
Thanasi Kokkinakis–Fucsovics Márton 6:7 (4–7), 6:1, 3:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik