Australian Open: megleptük Mats Wilandert

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.01.28. 19:00
null
Mats Wilander szerint meglepő lenne, ha nem Djokovics nyerné az Aus. Opent (Fotó: AFP)
A sportág legnépszerűbb szakértője, Mats Wilander Grand Slam-negyeddöntőbe várja Fucsovics Mártont, és úgy véli, a másik magyar férfiindulónak, Balázs Attilának előnyt jelenthet a speciális rendezés.

 

Egyenes kérdésre egyenes válasz.

Magyarországról egyedüli lapként, szűk nemzetközi csapatban, Zoomon kérdezhettünk a sportág legnépszerűbb szakértőjétől, az eurosportos Mats Wilandertől. Természetesen elsőként legjobb teniszezőnkről, Fucsovics Mártonról érdeklődtünk, egészen pontosan arról, a svéd szerint beverekedheti-e magát pályafutása során először Grand Slam-negyeddöntőbe a február 8-án kezdődő Australian Openen. Többször készítettünk már interjút Wilanderrel, tudjuk, nagyra tartja Fucsovicsot, ám határozott reakciója még így is meglepő volt: „Persze! Eleve meglep, hogy eddig nem jutott a nyolc közé!”

Az egyéni világranglista 55. helyezettje eddig háromszor játszhatott nyolcaddöntőt: 2018-ban és tavaly a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci Roger Federer győzte le Ausztráliában, a legutóbbi GS-versenyen, a Roland Garroson pedig az orosz Andrej Rubljov.

Hotelszobák helyett teniszpályák

Az adelaide-i bemutatótornával kezdődik meg az „ausztrál nyár” érdemi része, azaz remélhetőleg a következő hetekben a hotelszobák helyett végre a teniszpályák kerülnek a főszerepbe. Mire lapunk pénteken megjelenik, véget ér a szerb Novak Djokovics és az olasz Jannik Sinner, illetve az amerikai Serena Williams és a japán Oszaka Naomi mérkőzése, viszont a spanyol Rafael Nadal és az osztrák Dominic Thiem, valamint az ausztrál Ashleigh Barty és a román Simona Halep találkozóját magyar idő szerint reggel/délelőtt rendezik meg. Az esemény létét hivatalosan az indokolja, hogy Adelaide városa ezzel a feltétellel vállalta, hogy karanténlehetőséget biztosít a férfi és női top 3-nak – az összecsapásokat az Eurosport közvetíti.
Az Adelaide-ben karanténozók várhatóan vasárnap vagy hétfőn Melbourne-be költöznek, a jövő héten ott tartja meg az ATP és a WTA az Australian Open felvezető viadalait.

„Nagyon stabil, jól adogat, technikailag képzett, fekszik neki a kemény borítás, élmény nézni a játékát, mentálisan is képes erős maradni a legélesebb szituációkban” – sorolta Fucsovics erényeit Wilander, aki korábban azt mondta, a nyíregyházi sportolóból top 10-es játékos lehet, 28 évesen sincs lemaradva semmiről.

Azt persze a svéd szakember sem tudja megmondani, kiből mit váltanak ki a nehezítő körülmények, a kéthetes karantén, a szigorú járványügyi szabályok. Másik férfiindulónk, az első Australian Openjére készülő Balázs Attila kapcsán azt kérdeztük Wilandertől, előnyt jelenthet neki a mindenkinek új szituáció, vagy további nehezítést?

„Ez lehetőség az alacsonyabban jegyzettek előtt, hiszen nem kell telt házas stadionban, nagy nyomás alatt teniszezniük a sztárokkal szemben. Teher nélkül léphetnek pályára, az viszont egyénfüggő, ki hogyan reagál erre, tehát nem feltétlenül függ életkortól, tapasztalattól, tudástól. Ha Attila képes higgadtan és jól kezelni ezt a szituációt, több esélye lehet, mint ha a tavalyi Australian Openen mutatkozott volna be Melbourne-ben” – jelentette ki Wilander.

A torna esélyeeeiként a férfiaknál a szerb Novak Djokovicsot, a spanyol Rafael Nadalt és az osztrák Dominic Thiemet, a nőknél az ausztrál Ashleigh Bartyt, a japán Oszaka Naomit és az amerikai Serena Williamst említette a svéd, majd egy olasz szakíró kérdésére határozottan azt felelte, hogy a járvány ellenére ez is rangos Grand Slam-torna lesz ez, ő a színvonalban, a résztvevők elszántságában a felkészülés nehézségei ellenére sem vár különbséget az eddigiekhez képest.

Bővebben beszélt Djokovicsról, aki 17 Grand Slam-trófeánál jár, és feltett szándéka, hogy beérje az örökrangsor élén a 20-szoros bajnok Federert és Nadalt: „Meglepne, ha nem Novak nyerne a férfiaknál, nagyon-nagyon nehéz lesz legyőzni őt. Van esélye, hogy már ebben az évben eljusson húsz sikerig, sőt, azt gondolom, ha szeretné megelőzni Rogert és Rafát, akkor az idén kell nagyot alkotnia, mert a következő években a fiatalabbak egyre jelentősebb kihívások elé állítják őt.”

Djokovics sokat kritizált leveléről, amelyben az Australian Open szervezőitől a karanténba zárt játékosoknak többek között teniszpályás magánházakat kért, Wilander azt mondta, ő a világelső, nagy szava van, nem fél elmondani a véleményét, mer tenni a társaiért, és ez elismerésre méltó, még akkor is, ha esetleg megvalósíthatatlanok a javaslatai.

Nyilván szóba került a koronavírus-fertőzöttel egy repülőgépen utazó, ezért szigorú karanténra ítélt 72 teniszező ügye is, akik két hétig – illetve 15 napig, bővebben keretes írásunkban – egy percre sem hagyhatták el szállodai szobájukat.

„Nyilván ez is fontos faktor lesz az esélyeket illetően, ám nem ez dönt majd. A fizikai felkészülés finoman szólva sem ideális egy hotelszobában, ám végül az számít, fejben ki tud jobban koncentrálni, hogyan képesek elfogadni és lezárni a nehézségeket – szögezte le Wilander. – Ha ebben a másfél hétben, a karantén végét követően még mindig azon bosszankodnak, milyen igazságtalanság érte őket, akkor nem lesz esélyük, és nem a fizikai vagy taktikai problémák miatt.”

Az idény folytatásával kapcsolatban Wilander azt mondta, egyelőre csak reménykedni tud abban, hogy az emberiség legyőzi a koronavírust és visszatér az életünk a régi kerékvágásba. A tavaszi versenyek körülményeire tippelni sem mert, mert szerinte hétről hétre változnak majd a szabályok, lehetőségek, attól függően, melyik ország rendezi meg az adott eseményt.

Apropó, folytatás! Az Australian Open legnagyobb hiányzója Federer, aki hivatalosan a térdsérülését követő, lassan haladó rehabilitáció miatt nem utazott Melbourne-be, ám sajtóhírek szerint inkább a családja érdekében lépett vissza, hogy ne hagyja magára feleségét és négy gyermekét öt-hat hétre. Wilandert arról kérdeztük zárásként, lehet-e esélye a legendás sportolónak a 21. Grand Slam-diadalra: „Ausztráliában és Wimbledonban még bőven lenne, lesz lehetősége győzni. Az idén Melbourne-be nem nevezett, ám ha fizikailag nem lesz problémája, Wimbledonban joggal reménykedhet a trófeában, ott bármikor képes nyerni. A Roland Garros és a US Open már nehezebb ügy a szempontjából, ám Roger amúgy is Wimbledont és az olimpiát célozta meg erre az évre – én várok még tőle minimum egy nagy eredményt.”

Szabadon – de nem mindenki
Letelt a kéthetes kötelező karantén, így az Australian Open résztvevői – köztük a három magyar induló, Babos Tímea, Balázs Attila és Fucsovics Márton – a kontinensre érkezés időpontjától függően szabadon mozoghatnak Melbourne-ben, beülhetnek egy étterembe, kávézhatnak, vásárolhatnak, sétálhatnak a belvárosban. Azok is kiszabadulhatnak 72-en, akik koronavírus-fertőzöttel utaztak egy gépen és ezért nem hagyhatták el a hotelszobát 14, illetve 15 napig. A közösségi médiában egymás után háborogtak a teniszezők, akikkel indoklás nélkül közölték, hogy még egy napig érvényes a szigorú karantén. Utólag annyit mondtak a szervezők, hogy a „kiléptetés” csütörtök délutántól vasárnap estig tart.
A tavalyi negyeddöntős Tennys Sandgren például Instagramon akadt ki: „Újabb nap, amikor nem edzhetünk a szabadban, újabb napnyival kerülünk hátrányba a többiekhez képest. Igazságos verseny, mondhatom...”
Az amerikainak alapvetően igaza van, hiszen a sportolók úgy várták a karantén végét, mint a karácsonyt, tehát minden további óra plusz lelki terhet jelent, ám tegyük hozzá, ő eleve csak különleges orvosi engedéllyel repülhetett Ausztráliába, pozitív koronavírusteszttel, mert már novemberben átesett a betegségen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik