Aus. Open: Berdych Nadalt, Murray az ausztrál reménységet győzte le

Vágólapra másolva!
2015.01.27. 06:43
null
Berdych kilenc év után győzte le újra spanyol riválisát (Fotók: Reuters)
Az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) férfi egyesének negyeddöntőjében búcsúzott a korábbi világelső Rafael Nadal: a spanyol 6:2, 6:0, 7:6-ra kapott ki Tomás Berdychtől, aki a két játékos ezt megelőző 17 mérkőzését egyaránt elveszítette. A cseh ellenfele Andy Murray lesz, a skót a hazaiak újdonsült kedvencét, Nick Kyrgiost búcsúztatta ugyancsak három játszmában.

 

HÁROMBÓL KETTŐ A MAGYAR JUNIOROK KEDDI MÉRLEGE
Az egyesben ötödik kiemelt Gálfi Dalma 6:4, 6:2-re legyőzte Kao Hszin-jüt a junior egyes második fordulójában , párosban viszont ő volt kénytelen gratulálni ellenfelének, mert az orosz Anna Blinkova oldalán – első kiemeltként – 7:6, 6:4-es vereséget szenvedett az ausztrál Olivia Tjandramuliával duót alkotó kínaitól.

Valkusz Louis Wesselsszel készülhet a negyeddöntőre párosban, a magyar, német kettős a 4. kiemelt Corentin Denolly, Johan Nikles francia, svájci párost győzte le 7:6, 6:3-ra.
A mutatott forma és Rafael Nadal újabb jelentős kihagyás utáni visszatérése miatt Tomás Berdych nem tűnt esélytelenebbnek a mérkőzés előtt, az első két játszma egyértelműsége – 6:2, 6:0 a 7. kiemelt cseh játékosnak – azonban így is meglepetésként hatott. Már csak azért is, mert Berdych Nadal-fóbiája olyan mértéket öltött az elmúlt években, amire az élmezőny teniszezői között nem nagyon van példa: a cseh pályafutása elején sorozatban háromszor is legyőzte a spanyolt, ám kilenc éve, 2006 óta képtelen volt meccset nyerni ellene, pedig lehetősége volt bőven, hiszen 17 alkalommal is próbálkozhatott.Tizennyolcadik nekifutásra azonban sikerült, és Berdych a harmadik játszmában már egy jól játszó Nadalon kerekedett felül. A harmadik szettben egyik fél sem veszítette el az adogatását, a cseh és a spanyol is hárított bréklabdákat, sőt utóbbi 6:5-nél két meccslabdát. A rövidítésben viszont Berdych került fölnybe, 5–1-re meglépett, és Nadal ugyan 5–4-re és 6–5-re felzárkózott, ellenfele a negyedik meccslabdát egy bivalyerős második adogatással kihasználta.

Nadal a tavalyi Roland Garroson aratott „szokásos” diadala óta először került szembe top 10-es játékossal, és rögtön kikapott, a 2006-ban elbukott wimbledoni finálé óta pedig először vesztett szettet 6:0-ra. Berdych 2014 után újra elődöntőbe jutott Melbourne-ben.

„Nem nehezítettem meg a dolgát, ilyen teljesítménnyel nem lehet Grand Slam-negyeddöntőt nyerni – mondta az előző év második felében csuklósérülés és vakbélműtét hátráltatta Nadal. – Hazudnék, ha azt mondanám, hogy győzhettem volna ma, Tomás jobb volt nálam, ilyen a sport.”

Tomás Berdych lezárta Rafael Nadal szenvedős Australian Openjét
Tomás Berdych lezárta Rafael Nadal szenvedős Australian Openjét

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg az Australian Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nap záró eseménye Andy Murray és Nick Kyrgios összecsapása volt. A skót kezdte az adogatást, s bár a hazaiak újdonsült kedvence megnyerte az első két pontot, a folytatásban mégis simán hozta a játékot, majd ugyanígy a szettet: 3:2-nél elvette ellenfele adogatójátékát, és a kezében volt nemcsak a játszma, de a meccs is.

A második szett sokkal kiegyensúlyozottabb volt, izgalom azonban csak a véghajrába szorult, 4:3 után 6:5, 30:0-ig egyetlen pontot sem nyert az éppen fogadó játékos. A rövidítés első poénjánál Murray elvette Kyrgios adogatását, de az ausztrál nagyon agresszívan játszott, nem engedte meglépni a skótot, aki 5–4-nél kettős hibát ütött, aztán viszont jött egy Kyrgios-hiba és egy szenzációs Murray-emelés, és az olimpiai bajnok előnye máris két szettre nőtt.

Hiába a Rod Laver Aréna közönségének biztatása, Kyrgios elfogyott a Murray elleni meccsre
Hiába a Rod Laver Aréna közönségének biztatása, Kyrgios elfogyott a Murray elleni meccsre

Ezzel mintha meg is tört volna az Andreas Seppi ellen öt kemény szettet játszó Kyrgios hite. A görög és malajziai szülőtől származó canberrai a harmadik szett közepén sem tudta megtartani adogatójátékát, és ugyan rögtön „visszabrékelt”, a következő játék után ismét brékelőnyben volt a skót, aki ki is szerválta a meccset. Kyrgios, akárcsak tavaly Wimbledonban ismét megállt a negyeddöntőben, de az idő neki dolgozik. Az elődöntő alsó ágán Murray–Berdych meccset rendeznek.

Színes ruhák, csinos hölgyek 
divat az Aus. Openen! – GALÉRIA
Színes ruhák, csinos hölgyek divat az Aus. Openen! – GALÉRIA
A női egyes alsó ágán már most eldőlt, hogy biztosan lesz orosz döntős, ugyanis Marija Sarapova két játszmában legyőzte Eugenie Bouchard-t, míg Jekatyerina Makarova Simona Halepet múlta felül ugyancsak két szettben.

Sarapova és Makarova győzelme egyaránt meggyőző volt. Előbbi 78 perc alatt tudta le a kanadai rivális elleni fellépését, 4–0-ra alakította kettejük párharcának mérlegét, és már hetedik alkalommal jutott be a négy közé az Australian Openen.

Makarova ugyan csak egy évvel fiatalabb Sarapovánál (előbbi 88-as, utóbbi 87-es születésű), mégis sokkal később érő típus, ám az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A legutóbbi két évben már négyszer jutott el legalább a legjobb nyolc közé a Grand Slameken, Melbourne-ben pedig ez már egymás után a második elődöntője lesz a tavalyi US Open után (akkor Serena Williamstől kapott ki a négy között). Győzelme szinte már az első szett után borítékolható volt, hiszen a 47 legutóbbi olyan fellépéséből, amikor megnyerte a nyitó játszmát, 46-ot megnyert!

„Olyan ellenfél vár rám, aki nem számított már favoritnak a torna ezen szakaszában. Ez mindig trükkös helyzet, hiszen tét nélkül vívja a mérkőzést, és már azzal elégedett lehet, hogy ideáig eljutott. Ez mindig veszélyes” – tekintett óvatosan az elődöntő elé Sarapova.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ – ALSÓ ÁG

Berdych (cseh, 7.)–Nadal (spanyol, 3.) 6:2, 6:0, 7:6
Murray (brit, 6.)–Kyrgios (ausztrál) 6:3, 7:6, 6:3
FELSŐ ÁG, SZERDAI MÉRKŐZÉSEK
Djokovics (szerb, 1.)–Raonic (kanadai, 8.)
Wawrinka (svájci, 4.)–Nisikori (japán, 5.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ – ALSÓ ÁG
Makarova (orosz, 10.)–Halep (román, 3.) 6:4, 6:0
Sarapova (orosz, 2.)–Bouchard (kanadai, 7.) 6:2, 6:3
FELSŐ ÁG, SZERDAI MÉRKŐZÉSEK
S. Williams (amerikai, 1.)–Cibulková (szlovák, 11.)
Keys (amerikai)–V. Williams (amerikai, 18.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik