Aus. Open: szenzációs finálé japán diadallal – Oszaka a női bajnok!

KLEIN RON (MELBOURNE)KLEIN RON (MELBOURNE)
Vágólapra másolva!
2019.01.26. 12:20
null
Oszaka Naomi a 2019-es Australian Open női győztese (Fotó: AFP)
Oszaka Naomi a második játszmában elpackázott három meccslabdát, de három szettben így is megverte a cseh Petra Kvitovát az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjében, így a tavalyi US Open megnyerése után egymást követő második Grand Slam-tornáján diadalmaskodott.

Az év első Grand Slam-trófeája mellett a világelsőségért is küzdött az Australian Open döntőjében a negyedik kiemelt japán Oszaka Naomi, illetve a nyolcadikként jegyzett cseh Petra Kvitová.

Győzelme esetén Oszaka mindkét nemet tekintve az első ázsiai ranglistavezető, Kvitová pedig 28 évesen az open éra legidősebb debütáló világelsője lett volna. Mindkettejüknek sokat jelentett volna ez a siker: Oszaka első Grand Slam-győzelmét alaposan elrontotta Serena Williams balhéja a tavalyi US Openen, a kétszeres wimbledoni bajnok Kvitovát pedig két éve az otthonában késelték meg, kis híján elveszítette ujjait, már az is csoda, hogy visszatérhetett a pályára.

Az első játszma magas színvonalú játékot hozott, bréket viszont nem: a cseh klasszisnak öt, a japánnak három fogadóelőnye volt, ám eljutottak a rövidítésig. Ott aztán Oszaka ütött pontosabban, így 7:6-tal behúzta a szettet – ez azért volt igazán rossz hír Kvitovának, mert ellenfele a legutóbbi 59 (!) mérkőzésén győzött, ha megnyerte az első játékrészt.

OSZAKA TÖRTÉNELMET ÍRT
Oszaka Naomi a 26. női világelső, de az első ázsiai teniszező, aki a WTA vagy az ATP világranglistájának élére áll. Teszi mindezt úgy, hogy 2018 januárjában még csak a 72. helyen állt a WTA rangsorában.
Serena Williams és Kim Clijsters után Oszaka a harmadik női teniszező az elmúlt 15 évben, aki egymást követő két Grand Slam-tornát nyert meg.

A cseh játékos ettől függetlenül természetesen nem adta fel, ráadásul, ha a statisztikákat nézzük, volt miben reménykednie: a legutóbbi nyolc fináléját megnyerte, összességében pedig 26 győzelem és hét vereség a mérlege, tehát megvan a kellő tapasztalata az ilyen helyzetek kezeléséhez.

Jól is kezdte a második szettet, hozta az adogatójátékát, majd brékelt – csak aztán sorozatban négy játékot bukott el, köztük két saját szervagémet. A 21 éves Oszaka 5:3-ig félelmetesen stabilan teljesített, megingathatatlannak tűnt, és fogadóként három brék- és meccslabdához jutott – egyiket sem értékesítette, ráadásul adogatóként a következő két gémben egyetlen labdamenetet nyert meg, rá egyáltalán nem jellemző módon elveszítette a fejét, így Kvitová egyenlített a szetteket tekintve.

A közönség egy része örült, hiszen a pazar fináléból láthatott még egy játszmát, a nagyobbik fele viszont nem, a többség érezhetően az ázsiai teniszezőnek szurkolt a Rod Laver Arenában.

Oszaka össze is kapta magát a szünetben, 1:1 után megint elvette Kvitová adogatójátékát, parádés labdameneteket nyert meg, kiválóan szervált, és nem is engedte ki a kezéből a győzelmet: 2 óra 27 perc után 7:6, 5:7, 6:4 lett a vége.

Ez volt a japán teniszezőnek egymás után a második Grand Slam-diadala, de most nem rontotta el senki az örömét – a japánul alig beszélő japán teniszezőről még a New York-i sikere után írtunk portrét. Nagy eredménye ez Sascha Bajinnak is, aki Serena Williams, Viktorija Azarenka, Sloane Stephens és Caroline Wozniacki ütőpartnere volt korábban, első edzői felkérését pedig Oszakától kapta, akit a 68. helyről a világelsőségig, két Grand Slam-trófeáig vezetett. És a tornagyőzelmek száma alighanem évről évre gyarapodni fog…

AUSTRALIAN OPEN,MELBOURNE (62 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Oszaka (japán, 4.)–Kvitová (cseh, 8.) 7:6 (7–2), 5:7, 6:4

OSZAKA NAOMI AZ ÚJ VILÁGELSŐ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik