Aus. Open: győzött a fiatalság – Oszaka megverte S. Williamset

Vágólapra másolva!
2021.02.18. 07:24
null
Serena Williams (jobbra) kénytelen volt fejet hajtani Oszaka Naomi előtt (Fotó: AFP)
Oszaka Naomi két játszmában, 6:3, 6:4-re legyőzte Serena Williamset az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) női egyesének első elődöntőjében, így életében másodszor döntőbe jutott a melbourne-i Grand Slam-tornán. A másik ágon Jennifer Brady három szettben nyert a cseh Karolína Muchová ellen, és készülhet karrierje első GS-fináléjára.

Oszaka Naomi győzelmi reményeit nemcsak az táplálhatta a mérkőzés előtt, hogy sosem veszített még el meccset GS-versenyen a legjobb nyolc között, hanem az is, hogy – a 2019-es torontói viadalon elszenvedett veresége előtt – 2018-ban kétszer (Miamiban és a US Openen) is megverte már a fiatalabbik Williams nővért.

A 24. Grand Slam-bajnoki címére továbbra is csak áhítozó amerikai hölgy brékkel kezdte a mérkőzést, de a nála 16 évvel fiatalabb japán ellenfele hamar egyenlített. A játszma 2:2, 30–40-nél fordult át Oszaka javára, ekkor a 2019-es bajnok bréklabdát hárított, majd 5:2-re elhúzott, mielőtt 38 perc alatt megnyerte az első játszmát (6:3).

A japán lány jól kezdte a második felvonást, rögtön az első gémben elvette Serena adogatását, és egészen 4:3-ig meg is őrizte előnyét, ekkor azonban egy csapnivaló, három kettős hibával tarkított játék során ő is elveszítette a szerváját (4:4). Oszaka hamar rendezte a gondolatait, és ezt követően úgy nyerte meg 6:4-re a második szettet, hogy az utolsó két gémben már pontot sem veszített.

Oszaka így 3–1-re módosította a Serena Williams elleni örökmérlegét, de ami ennél fontosabb, hogy készülhet pályafutása második Australian Open- és negyedik Grand Slam-döntőjére. És ne feledjük, a japán játékos továbbra sem veszített mérkőzést GS-viadalon a negyedik forduló után…

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Jennifer Brady először döntős Grand Slam-tornán (Fotó: AFP)
Jennifer Brady először döntős Grand Slam-tornán (Fotó: AFP)

A másik elődöntőt két meglepetésember, a cseh Karolína Muchová (25. kiemelt) és a tavalyi US Openen elődöntős amerikai Jennifer Brady (22.) vívta egymással. Ez volt az Australian Open történetében a nőknél mindössze a harmadik elődöntő, amelyben két, top20-on kívüli játékos mérkőzött meg.

A két hölgy öt perc híján két óráig gyűrte egymást, végül a 26. életévében járó Brady jött ki győztesen a csatából, miután az utolsó gémben három bréklabdát hárítva, az ötödik meccslabdáját kihasználva hozta az adogatását. Az amerikai versenyző életében először jutott be Grand Slam-torna döntőjébe, de ugyanez Muchovára is érvényes lett volna.

Az Australian Open fináléjában tehát megismétlődik a 2020-as US Open egyik elődöntője. Kettejük tavalyi, New York-i mérkőzésén három játszmában Oszaka diadalmaskodott (7:6, 3:6, 6:3).

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (80 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Oszaka (japán, 3.)–S. Williams (amerikai, 10.) 6:3, 6:4
Brady (amerikai, 22.)–Muchová (cseh, 25.) 6:4, 3:6, 6:4

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Karacev (orosz) 6:3, 6:4, 6:2
PÉNTEK
9.30:
Medvegyev (orosz, 4.)–Cicipasz (görög, 5.) (Tv: Eurosport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik