Aus. Open: Fognini ellen is három szettben nyert Nadal

Vágólapra másolva!
2021.02.15. 07:48
null
Rafael Nadal újabb lépést tett a 21. Grand Slam-bajnoki címe felé (Fotó: AFP)
Rafael Nadal három játszmában (6:3, 6:4, 6:2) nyert az olasz Fabio Fognini ellen is az ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open), így szettveszteség nélkül jutott be a melbourne-i Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, amelybe Aszlan Karacev után Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov személyében újabb két orosz játékos kvalifikálta magát.

 

„Amikor jól játszik, kétségkívül az egyik legveszélyesebb ellenfél a mezőnyben” – mondta Rafael Nadal Fabio Fogniniről, akivel szemben az ezt megelőző 16 mérkőzéséből 12-t megnyert, Grand Slam-tornán viszont csak most harmadszor csapott össze egymással a két kiváló játékos. (Az első meccsüket a 2013-as Roland Garroson a spanyol klasszis nyerte, a 2015-ös US Openen azonban öt játszmában az olasz bizonyult jobbnak.)

Fogniniben a második játszma miatt lehet jókora hiányérzet: az olasz a 6:3-ra elveszített első szett után 4:2-re vezetett brékelőnyben, szerválhatott az 5:2-ért, majd miután ez nem sikerült, 4:3, 40–0-nál három bréklabdája volt, de egyik lehetőségével sem élt, mert a fontos pillanatokban sokat rontott. Aztán a 16. kiemelt 4:4-nél újra elbukta a szerváját, majd a játszmát is, ezzel pedig gyakorlatilag megpecsételődött a sorsa.

A találkozó 2 óra 16 percig tartott, Nadal az idei negyedik meccsét is három játszmában nyerte meg az Australian Openen, amelyen 13. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben egy kipihent játékos, a görög Sztefanosz Cicipasz vár rá, aki játék nélkül lépett tovább, mert Matteo Berrettini hasfalizom-sérülés miatt nem állt ki ellene.

Matteo Berrettinit már az előző, Karen Hacsanov elleni meccse is nagyon megviselte (Fotó: AFP)
Matteo Berrettinit már az előző, Karen Hacsanov elleni meccse is nagyon megviselte (Fotó: AFP)

Sosem volt még ilyen az open érában Grand Slam-tornán: három orosz férfijátékos is bejutott a legjobb nyolc közé. A legnagyobb bravúr a selejtezőből induló, világranglista-114. Aszlan Karacev menetelése, hozzá csatlakozott hétfőn Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov – előbbi játékos Mackenzie McDonald legyőzése alkalmával sorozatban a 18. meccsét nyerte meg egyesben, utóbbi pedig a sérülés miatt visszalépő Casper Ruuddal szemben már két megnyert játszma után továbbjutott a nyolcaddöntőből. Az elődöntőben is biztosan lesz legalább egy orosz teniszező, Medvegyev és Rubljov ugyanis egymással mérkőzik meg a következő fordulóban. (Medvegyev 3–0-ra vezet kettejük örökmérlegében, Rubljov még játszmát sem nyert ellene.)


Jessica Pegula számára egyelőre álomszerűen alakul az idei Australian Open (Fotó: AFP)
Jessica Pegula számára egyelőre álomszerűen alakul az idei Australian Open (Fotó: AFP)

A nőknél a 27. életévét a jövő héten betöltő Jessica Pegula menetelése az Australian Open eddigi legnagyobb szenzációja: az amerikai hölgy idén szerepel másodszor a melbourne-i GS-viadal főtábláján (tavaly az első fordulóban búcsúzott), és mivel a legjobb 16 között az ötödik kiemelt ukrán Elina Szvitolinát is legyőzte (6:4, 3:6, 6:3), készülhet pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjére, amelyet honfitársával, a US Open-elődöntős Jennifer Bradyvel vív majd meg.

„Szia, Anya! Szia, Apa! Találkozunk a következő körben, Jen B!” – írta a kamerára győzelme után Pegula. „Gyerünk, Jess!” – felelte neki Brady.


A hölgyeknél utolsóként a világelső Ashleigh Barty kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, az ausztrál versenyző az amerikai Shelby Rogerst győzte le két játszmában (6:3, 6:4), 71 perc alatt. Barty az Australian Openen sorozatban harmadszor jutott be a legjobb nyolc közé, idén a második GS-negyeddöntőjére készülő cseh Karolína Muchovával találkozik majd az elődöntőbe kerülésért.

SERENA WILLIAMS NEM MEGSZÁLLOTT A 24. GS-CÍMÉT ILLETŐEN

Edzője, Patrick Mouratoglou szerint bár nagyon szeretne még nagy tornát nyerni, Serena Williamsnek nincs szüksége az egyéni Grand Slam-tornagyőzelem rekordjára ahhoz, hogy minden idők egyik legjobb teniszezőjeként ismerjék el.

A francia szakember hétfőn azt mondta, tanítványa továbbra is éhes a sikerre és nagyon szeretné begyűjteni a rekordbeállítást jelentő 24. egyéni GS-címét, de ha ez esetleg nem sikerül, akkor is ő minden idők egyik legjobbja.

„Nem gondolom, hogy szüksége van bármilyen megerősítésre. Nyilvánvaló, hogy szeretne még nagy tornát nyerni, máskülönben nem tért volna vissza, ugyanakkor nem annyira megszállott a huszonnegyedikkel kapcsolatban, mint a teniszvilág nagy része” – nyilatkozta Mouratoglou.

Williams a 2017-es Australian Open óta – amelyen pályafutása 23. nagy tornáját nyerte meg – négy GS-finálét veszített el, ám az edző meglátása szerint nehéz összehasonlítani a teljesítményét Margaret Courtéval, aki 24 címéből 13-at még a profi éra előtt gyűjtött be.

„Mindannyian tudjuk, hogy két különböző korszakról beszélünk, amatőrökről és profikról, de az embereket mindig is foglalkoztatja a rekordok megdöntése” – tette hozzá Mouratoglou.

Az edző úgy érzi, tanítványa 39 évesen is remek formában van, meglátása szerint három éve nem mozgott olyan jól a pályán, mint a mostani ausztrál nyílt bajnokságon.

„Ha nem jó a lábmunkád, nincs B terv, csak támadni tudsz, erre pár fontos meccse ráment Serenának” – mondta a szakember. Hozzátette, az elmúlt években sok sérülés sújtotta Williamst, aki így nem tudta azt az edzésmunkát elvégezni, amit szeretett volna, emiatt voltak gondok a kondíciójával.

A tizedik helyen kiemelt amerikai játékos a negyeddöntőben a másodikként rangsorolt román Simona Haleppel találkozik majd, aki ellen 9–2-es győzelmi mutatóval rendelkezik, legutóbbi összecsapásukat azonban – a 2019-es wimbledoni döntőben – Halep nyerte.

MTI

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (80 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 4. FORDULÓ (a 8 közé jutásért)

Nadal (spanyol, 2.)–Fognini (olasz, 16.) 6:3, 6:4, 6:2
Medvegyev (orosz, 4.)–McDonald (amerikai) 6:4, 6:2, 6:3
Rubljov (orosz, 7.)–Ruud (norvég, 24.) 6:2, 7:6 (7–3)-nál Ruud feladta
Cicipasz (görög, 5.)–Berrettini (olasz, 9.) – Berrettini visszalépett
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
Djokovics (szerb, 1.)–A. Zverev (német, 6.)
Dimitrov (bolgár, 18.)–Karacev (orosz)
Rubljov (orosz, 7.)–Medvegyev (orosz, 4.)
Cicipasz (görög, 5.)–Nadal (spanyol, 2.)

NŐI EGYES, 4. FORDULÓ (a 8 közé jutásért)
Brady (amerikai, 22.)–Vekic (horvát, 28.) 6:1, 7:5
Pegula (amerikai)–Szvitolina (ukrán, 5.) 6:4, 3:6, 6:3
Muchová (cseh, 25.)–Mertens (belga, 18.) 7:6 (7–5), 7:5
Barty (ausztrál, 1.)–Rogers (amerikai) 6:3, 6:4
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
Barty (ausztrál, 1.)–Muchová (cseh, 25.)
Brady (amerikai, 22.)–Pegula (amerikai)
Hszie Szu-vej (tajvani)–Oszaka (japán, 3.)
S. Williams (amerikai, 10.)–Halep (román, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik