Aus. Open: szenzáció! A 15 éves Gauff legyőzte a címvédőt!

H. Á., H. T.H. Á., H. T.
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 10:32
null
Wozniacki könnyek között köszönt el (Fotó: AFP)
Nagy dolgok történtek az Australian Open pénteki játéknapján: a férfiaknál Fucsovics Márton továbbjutásáról itt olvashatnak bővebben, a nőknél azonban egy könnyekig meghatott volt világelső és két óriási meglepetés vitte a prímet: kiesett Serena Williams és a címvédő Oszaka Naomi is.

Azt már az idei Australian Open előtt tudni lehetett, hogy a korábban a világranglistát első dán játékosként összesen 71 hétig vezető Caroline Wozniacki befejezi profi pályafutását, így a 29 éves kiválóság mindegyik meccsében benne volt, hogy ez lesz az utolsó számára. A búcsú pénteken érkezett el, a tunéziai Onsz Dzsabur ugyanis egy remek háromjátszmás mérkőzésen 2 óra 7 perc alatt 7:5, 3:6, 7:5-re legyőzte Wozniackit, így nyugdíjba küldte a 2018-as AusOpen győztesét.

„Reméltem, hogy háromszettes mérkőzés lesz pályafutásom utolsója, egy igazi darálós, kemény meccs, és tulajdonképpen azzal sincs gondom, hogy egy rossz tenyeressel fejeztem be. Egész pályafutásom során sokat dolgoztam azon, hogy minél kevesebbet rontsak a tenyeresemmel, szóval gyanítom, ennek így kellett lennie” – mondta a „friss nyugdíjas” könnyeivel küzdve a pályán a mérkőzés után.

WOZNIACKI BÚCSÚZIK


Wozniacki búcsújánál jóval nagyobb „durranás”, a női torna talán első igazán komoly meglepetése, hogy a kínai Vang Csiang 2 óra 41 perc alatt, három játszmában legyőzte a 8. kiemelt, s a tornát hétszer megnyerő, összesen 23 egyéni GS-bajnoki címmel rendelkező Serena Williamst, aki így egyelőre biztosan nem éri be Margaret Courtot, aki 24 egyéni GS-tornát nyert pályafutása során.

Az első játszmában a hölgyek 4:4-ig hozták gond nélkül a saját adogatásukat, ám ekkor Vang brékelte 38 éves ellenfelét, s aztán 6:4-re behúzta a játszmát. A másodikban előbb Williams került hátrányba, majd visszavette az adogatást az amerikai, s végül rövidítésben megnyerte a játszmát, míg a harmadikban Vang 6:5-ös vezetéséig mindenki hozta a magáét, ám ekkor a kínai három meccslabdához jutott, s a harmadikat értékesítve elvette Williams adogatását és megnyerte a mérkőzést.

Wozniacki után így még egy korábbi világelső búcsúzott, ám a jelenlegi, a hazai kedvenc, Ashleigh Barty meglehetősen simán jutott tovább a 29. helyen kiemelt kazah Ribakina ellen: 79 perc alatt két szettben diadalmaskodott.

A görög Maria Szakkari is meglepő győzelmet aratott, főleg azt tekintve, hogy 75 perc alatt két 6:4-es játszmában lépett túl a 10. kiemelt Madison Keysen. A 24 éves görög ezzel pályafutása során először került a legjobb 16 közé Grand Slam tornán – eddig a harmadik forduló volt a legjobb eredménye, ezt viszont minden GS-en elérte.

A játéknap legnagyobb szenzációja Cori Gauff nevéhez fűződik. A tavaly Wimbledonban berobbanó tinédzser két szettben búcsúztatta a címvédő Oszaka Naomit. A még mindig csak 15 éves amerikai az első játszmát 6:3-ra, a másodikat 6:4-re húzta be.

Gauff az előző évben a nyolcaddöntőben búcsúzott Wimbledonban, most azonban jó esélye van arra, hogy bejusson a negyeddöntőbe. Ellenfele a szintén amerikai Sofia Kenin lesz.

„Oszaka ellen végig csak a következő pontra koncentráltam, igyekeztem egy pillanatra sem kizökkenni a ritmusból.Elképesztő, két évvel ezelőtt még a juniormezőny első köréből estem ki, és most itt vagyok! Alig hiszem el azt, ami most történik velem, nagyon boldog vagyok”− mondta Gauff a CNN-nek.


 

A FÉRFIAKNÁL

A világranglista második helyén álló Novak Djokovics simán, három szettben győzte le japán ellenfelét, így kevesebb, mint másfél óra játék után jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Marin Cilic küzdelmes, ötszettes meccs után ejtette ki Roberto Bautista Agutot. A horvát az első játszmát elbukta, majd kettőt nyert, a döntő szettben pedig 6:3-ra győzött.

Tennys Sandgren honfitársát, Sam Querreyt győzte le, míg Diego Schwartzman Dusan Lajovicsot verte ki. Fabio Fognini is három szettben nyert Guido Pella ellen.

A slágermeccsen a 6. kiemelt, a regnáló ATP-világbajnok Sztefanosz Cicipasz meglepetésre három szettben kapott ki Milos Raonictól. A két és fél óra hosszú találkozón a kanadai nem vesztette el egyszer sem a saját adogatását, míg görög ellenfele több hibával teniszezett. Az utolsó szettben tie-brék döntött, a végig remekül szerváló 29 éves teniszező 7–2-re nyerte meg a rövidítést.

A világranglistán 35. Raonic Marin Ciliccsel találkozik a negyeddöntőben.

Roger Federer dráma végjáték után, ötszettest mérkőzést nyert meg John Millman ellen – erről a találkozóról ide kattintva olvashat bővebben!

A magyar éljátékos a svájci klasszissal találkozik majd a negyeddöntőben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES
3. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Barty (ausztrál, 1.)–Ribakina (kazah, 29.) 6:3, 6:2
Kvitová (cseh, 7.)–Alekszandrova (orosz, 25.) 6:1, 6:2
Dzsabur (tunéziai)–Wozniacki (dán) 7:5, 3:6, 7:5
Vang Csiang (kínai, 27.)–S. Williams (amerikai, 8.) 6:4, 6:7, 7:5
Szakkari (görög, 22.)–Keys (amerikai, 10.) 6:4, 6:4
Gauff (amerikai)–Oszaka (japán, 3.) 6:3, 6:4
Riske (amerikai, 18.)–Görges (német) 1:6, 7:6, 6:2
Kenin (amerikai, 14.)–Csang Suaj (kínai) 7:5, 7:6

FÉRFI EGYES
3. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Fucsovics Márton (magyar)–Tommy Paul (amerikai) 6:1, 6:1, 6:4
Cilic (horvát)–Bautista (spanyol, 9.) 6:7, 6:4, 6:0, 5:7, 6:3
Schwartzman (argentin, 14.)–Lajovics (szerb, 24.) 6:2, 6:3, 7:6
Djokovics (szerb, 2.)–Nisioka (japán) 6:3, 6:2, 6:2
Sandgren (amerikai)–Querrey (amerikai) 6:4, 6:4, 6:4
Raonic (kanadai, 32.)–Cicipasz (görög, 6.) 7:5, 6:4, 7:6
Fognini (olasz, 12.)–Pella (argentin, 22.) 7:6, 6:2, 6:3
Federer (svájci, 3.)–Millman (ausztrál) 4:6, 7:6, 6:4, 4:6, 7:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik