Aus. Open: Djokovics Rubljov kiütésével 44. Grand Slam-elődöntőjét vívja

Vágólapra másolva!
2023.01.25. 11:51
null
Tommy Paul Ben Shelton elleni sikerével elődöntős az Australian Openen (Fotó: Getty Images)
A világranglista 35. helyén álló amerikai Tommy Paul bejutott az elődöntőbe férfi egyesben az Australian Openen: a negyeddöntőben négy szettben győzte le honfitársát, Ben Sheltont. Elmaradt a nagy csata a szerb Novak Djokovics és az orosz Andrej Rubljov között, hiszen a kilencszeres AO-győztes korábbi világelső meglehetősen könnyedén nyert 6:1, 6:2, 6:4-re, így karrierje során negyvennegyedszer jutott elődöntőbe Grand Slam-tornákon.

Viszonylag szerencsés ágra került a két amerikai, hiszen Tommy Paul eddigi négy meccsén csak egy kiemeltet, a 30. helyen rangsorolt spanyol Alejandro Davidovichot ejtette ki, míg a világranglista 89. helyén álló 20 éves Ben Shelton nem találkozott kiemelt versenyzővel.

A két amerikai kiélezett első játszmát vívott egymással, végül brék nélkül, rövidítés után Paul került szettelőnybe 7:6 (8–6).

A második felvonásban a kevésbé rutinos Shelton egyszer elvesztette szervajátékát, kilenccel több ki nem kényszerített hibája volt, mint ellenfelének, és 6:3-ra veszítette el a játszmát.

A harmadikban viszont fogadóként és adogatóként is több játékot tudott nyerni és brékhátrányból fordítva szépített 7:5-tel.

A negyedik szett viszont rögtön Paul brékjével indult, s hiába ütött ebben az etapban hét (!) ászt is Shelton, Paul kevesebbet rontott és végül három óra nyolc perces mérkőzésen nyert 7:6 (8–6), 6:3, 5:7, 6:4-re.

 

Novak Djokovics kiütéses győzelmet aratott Andrej Rubljov ellen (Fotó: Getty Images)
Novak Djokovics kiütéses győzelmet aratott Andrej Rubljov ellen (Fotó: Getty Images)

 

Nagy csatára volt kilátás a negyedik kiemelt és kilencszeres Australian Open-győztes Novak Djokovics és az ötödikként rangsorolt Andrej Rubljov között, de ez a küzdelem elmaradt, ugyanis a szerb az első játszmában leiskolázta az oroszt.

Djokovics úgy hozta 6:1-re a szettet, hogy öt ászt ütött, adogatóként négy, fogadóként két játékot nyert, míg Rubljov fogadóként gémet sem tudott nyerni.

A játék képe a második szettben sem változott, amíg a korábbi világelsőnek négy tökéletes szervája volt és saját adogatásait simán hozta, addig az orosz minden pontért megszenvedett. 2:2 után Djokovics kétszer is brékelt és Rubljov ebben a felvonásban sem tudott gémet nyerni fogadóként, a szerb a 6:2-es részsikerrel egy játszmára került az elődöntőbe jutástól.

A harmadik szett sem hozott gyökeres változást, a szerb rögtön brékkel kezdett és a folytatásban is ellenállhatatlanul játszott. Az orosz ugyan ebben a játszmában jobban megnehezítette a dolgát, mint az első kettőben, de Djokovics így is 6:1, 6:2, 6:4-es győzelmet aratott.

A 21-szeres GS-győztes mostani sikerével 44. alkalommal jutott a legjobb négy közé Grand Slam-tornákon.

Az elődöntőben Djokovics Tommy Paullal csap össze, míg a másik ágon a harmadik kiemelt görög Sztefanosz Cicipasz Karen Hacsanovval vív meg a döntőbe jutásért.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (76.5 millió dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Paul (amerikai)–Shelton (amerikai) 7:6 (8–6), 6:3, 5:7, 6:4
Djokovics (szerb, 4.)–Rubljov (orosz, 5.) 6:1, 6:2, 6:4

KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Cicipasz (görög, 3.)–Lehecka (cseh) 6:3, 7:6 (7–2), 6:4
Hacsanov (orosz, 18.)–Korda (amerikai, 29.) 7:6, 6:3, 3:0-nál Korda sérülés miatt feladta

KORÁBBAN
NŐI EGYES

NEGYEDDÖNTŐ
Linette (lengyel)–Karolína Plísková (cseh, 30.) 6:3, 7:5
Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Vekic (horvát) 6:3, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik