Aus. Open: Cicipasz Hacsanovot négyszettes meccsen legyőzve döntős

Vágólapra másolva!
2023.01.27. 08:07
null
Sztefanosz Cicipasz döntős az Australian Openen (Fotó: Getty Images)
Izgalmas első játszma után négyszettes győzelmet aratott a harmadikként rangsorolt görög Sztefanosz Cicipasz a 18. helyen kiemelt orosz Karen Hacsanov felett az Australian Open elődöntőjében.

 

Jobban kezdte a mérkőzést az esélyesebb és Rafael Nadal, valamint Casper Ruud búcsújával a végső győzelemre is favoritnak tartott Sztefanosz Cicipasz, hiszen 2:1 után elvette Hacsanov adogatójátékát, de az orosz rögtön ledolgozta a brékhátrányt. Aztán a görög megint brékelni tudott, de a következő gémben az orosz is megtette ugyanezt. A rövidítésben viszont Cicipasz volt koncentráltabb és Hacsanov szerváit háromszor is elvette, második játszmalabdáját kihasználva pedig szettelőnybe került.



A második felvonásban sokáig fej fej mellett haladtak a felek és Hacsanov volt lépéselőnyben, de 4:4 után Cicipasz elvette ellenfele adogatását, saját szerváját pedig semmire nyerve 6:4-re húzta be a szettet – köszönhetően annak is, hogy hét ászt ütött ebben a játékrészben.

 




A harmadik játszma elején is egyértelműen Cicipasz volt a jobb, amíg saját szerváit könnyedén nyerte meg, addig Hacsanov csak nagy energiabefektetéssel tudta ezt megtenni. Ráadásul egy bréknek köszönhetően előnybe került. 5:3 után viszont Hacsanov két szerváját is semmire nyerte, miközben visszabrékelt. Cicipasz azonban rövidítésre mentette a felvonást.

A tiebreakben egészen 4–3-ig mindkét fél megnyerte szerváit, majd Hacsanov hálóba ütött labdájával nehezítette saját helyzetét, Cicipasz pedig egy ásszal két meccslabdához jutott, de Hacsanov ezeket hárítva került egy pontra a játszma megnyeréséhez (7–6) és a görög szerváját elvéve szépített.

A negyedik szettben Cicipasz két szervajátéka megnyerése mellett egy brékkel került 3:0-s előnybe, s a folytatásban már Hacsanov adogatásait sem kellett elvennie, elég volt saját szerváit hoznia, s ezt meg is tette. Hacsanov bár az első meccslabdát még hárította, a másodikat már nem, így Cicipasz 7:6 (7–2), 6:4, 6:7 (6–8), 6:3-as sikerrel jutott az Australian Open döntőjébe.

 


A Rafael Matos, Luisa Stefani brazil duó nyerte a vegyes párosok versenyét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A dél-amerikai kettős az indiai Rohan Bopannával és Sania Mirzával csapott össze a pénteki fináléban és két szettben győzött.

A párosspecialista, 36 éves Mirzának ez volt az utolsó Grand Slam-mérkőzése, ugyanis már korábban bejelentette, hogy a februári, dubaji torna után visszavonul. Karrierje során 43 trófeát gyűjtött ebben a műfajban, köztük hat GS- és két WTA-világbajnoki serleget.

Mindössze 14 esztendős volt, amikor először játszott párost Bopannával.

„Nagyon különleges Sania oldalán játszani. Sajnos a trófeát nem sikerült megszereznünk, de nagyon köszönöm neked, amit az indiai teniszért tettél!” – mondta a döntő után a 42 éves Bopanna.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (76.5 millió ausztrál dollár, kemény pályás)
FÉRFI EGYES
ELŐDÖNTŐ

Cicipasz (görög, 3.)–Hacsanov (orosz, 18.) 7:6 (7–2), 6:4, 6:7 (6–8), 6:3

KÉSŐBB
9.30:
Djokovics (szerb, 4.)–T. Paul (amerikai)

VEGYES PÁROS
DÖNTŐ

Rafael Matos, Luisa Stefani (brazil)–Rohan Bopanna, Sania Mirza (indiai) 7:6 (7–2), 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik