Kanadai ellenfél vár Rafael Nadalra a legjobb nyolc között (Fotó: AFP)

 

FÉRFIAK. A tokiói olimpián aranyérmes, a US Openen elődöntős Alexander Zverev könnyedén vette az eddig elé gördülő akadályokat az Australian Openen, Denis Shapovalov ellen pedig már az első gémben brékelőnybe kerülhetett volna, de két bréklabdát is elhibázott. Ez megbosszulta magát, hiszen 2:1-nél 15-re elveszítette saját adogatását, s e hátrányt már nem tudta ledolgozni, így az első szettet 6:3-ra elbukta. A kanadai ellenfele nem így volt ezzel a második játszmában: hiába került brékelőnybe már az első gém után, Zverev 5:3-nál adogathatott az egyenlítésért, de Shapovalov egyenlíteni tudott szetten belül, kiharcolta a rövidítést, amit aztán 7–5-re megnyert. A harmadik felvonás az elsőhöz hasonlóan alakult: két játék után a kanadai 2:0-ra vezetett, a szettet pedig 6:3-ra behúzta, így a mérkőzést is három szettben. Shapovalov annak ellenére tudta megnyerni a találkozót, hogy 11 kettős hibát ütött – Zverev nyolcat –, valamint 37 ki nem kényszerített hiba is áll a neve mellett. Ezt ellensúlyozta, hogy első szerváinak 77%-át – német ellenfele csak 69%-ot teljesített –, míg második ütéseinek 46%-át megnyerte. A nagyobb különbség utóbbinál volt, hiszen Zverevnek ez csupán 29%-ban sikerült.

ZVEREV TÜRELME NEM TARTOTT SOKÁIG, AZ ÜTŐJÉN VEZETTE LE A FESZÜLTSÉGÉT

Rafael Nadal mindeközben a torna egyik meglepetésemberével, a francia Adrian Mannarinóval csapott össze. A spanyol klasszis az első szettet könnyen elveszíthette volna, de 5:5-nél két bréklabdát, majd a rövidítésben pedig hiába négy játszmalabdát is hárított, s a 30. pont után 16–14-re behúzta a 28 percesre húzódó tie-breaket. A második és harmadik felvonásban már ellentmondást nem tűrően játszott a korábbi világelső, hiszen mindkét alkalommal rögtön az első játékot követően brékelőnybe került, így a második játszmát 40, míg a harmadikat 41 perc alatt nyerte meg 6:2-re. A 21. GS-győzelmére készülő Rafael Nadal szinte minden mutatóban jobb volt ellenfelénél, aki 34 ki nem kényszerített hibájával, valamint csupán 47%-ban megnyert második szervájával búcsúzott Ausztráliától. A spanyol ellenfele a negyeddöntőben az olimpiai címvédőt búcsúztató Denis Shapovalov lesz az elődöntőbe jutásért, amelyért január 25-én, kedden csapnak össze.

ELKÉPESZTŐ TIE-BREAKET JÁTSZOTT NADAL ÉS MANNARINO

Jól jött Miomir Kecmanovicsnak az, hogy nem indulhatott a tornán Novak Djokovics, azonban Gäel Monfils már túl nagy falatnak bizonyult a szerbnek. A francia az első játszmában 5:4-nél három szettlabdát is elhibázott, majd négy bréklabdát kellett hárítana, hogy aztán 6:5-nél elvegye ellenfele kezdését, és ezzel behúzza az első játszmát. A másodikban aztán hamar brékelőnybe került Kecmanovics, de Monfils egyenlíteni tudott szetten belül, aztán rövidítésben hiába veszített el saját szerva mögött három pontot, 7–4-re így is behúzta azt. A harmadik felvonásban aztán a francia kétszer is elvette ellenfele kezdését, így végül 7:5, 7:6 (7–4), 6:3-ra legyőzte Kecmanovicsot és bejutott a negyeddöntőbe.

A Carlos Alcarazt búcsúztató Matteo Berrettini ismét egy spanyol játékossal, Pablo Carrenóval csapott össze a legjobb nyolc közé jutásért. Az olasz az első játszmában 5:5-nél semmire vette el ellenfele kezdését, majd bréklabdát hárítva 7:5-re behúzta a szettet. A másodikban aztán egyik játékos sem hibázott saját szerva mögül, minden játékukat hozták, a rövidítésben azonban Carreno két hibájával szemben Berrettini csak egyszer rontott, így 7–4-re behúzta a tie-breaket. A harmadik szettben aztán az olasz már 3:2-nél brékelőnybe kerülhetett volna, de végül csak 5:4-nél sikerült ez, amihez mindössze egy brék-, egyben meccslabda kellett, így a találkozót is lezárta, amelyet 7:5, 7:6 (7–4), 6:4-re nyert meg. Berrettini 28 ászt ütött a találkozón – spanyol ellenfele csupán kettőt –, valamint első szerváinak 87%-át megnyerte, így magabiztos adogatójátékának köszönhető nagy részben a győzelme. A negyeddöntőben a francia Gäel Monfils lesz az olasz ellenfele.

NŐK. Meglepetésekben gazdag volt a vasárnapi játéknap a nők mezőnyében. Az elsőt Madison Keys szállította, akinek fantasztikusan alakul a 2022-es éve, hiszen Adeleide-ben tornát nyert, most pedig a két évvel ezelőtti Australian Open-győztes Sofia Kenin legyőzését követően a világranglistán hatodik helyen álló Paula Badosa felülmúlásával már a negyeddöntőre készülhet az év első GS-tornáján. Az amerikai az első szettben már a második gémben brékelni tudott, amely előnyével 33 perc alatt lezárta, és 6:3-ra behúzta azt, míg a második játszmában – noha elveszítette első adogatását – esélyt sem adott ellenfelének, és 6:1-es eredménnyel befejezte a mérkőzést. A spanyol búcsújához az is kellett, hogy 10 kettős hibát üssön, valamint csupán egy bréklabdát tudjon kiharcolni fogadóként.

Hiába számított a sportfogadóirodák szerint esélytelenebbnek, a tavalyi Roland Garros-győztes Barbora Krejcíková magabiztos, 6:2, 6:2-es győzelemmel jutott a negyeddöntőbe Viktorija Azarenka ellen. Az Udvardy Pannát is búcsúztató fehérorosz a négy megnyert géméből csupán egyet hozott fogadóként, hat kettős hibájával, valamint 28 ki nem kényszerített hibájával simán bukta el a negyeddöntőt. A cseh Krejcíková ellenfele az elődöntőbe jutásért vívott összecsapásban Madison Keys lesz.

Az évet remek formában kezdő Keys után egy másik amerikai, Jessica Pegula is bejutott a legjobb nyolc közé az Australian Openen. A világranglista 27. helyén rangsorolt játékos hiába került brékelőnybe kétszer is, a görög Maria Szakkari mindkétszer ledolgozta hátrányát, azonban a rövidítésben egy pontot sem tudott hozni, amelyet így 7–0-ra elbukott. A második játszmában mindössze egy brék is elég volt ahhoz, hogy Pegula 6:3-ra megnyerje azt, és így behúzza a mérkőzést is.

A világelső Ashleigh Barty eddig nem ütközött nagy ellenállásba az Australian Openen, ezt az is igazolja, hogy az első három körben nyolc gémet veszített csak el – ebből ötöt a 3. fordulóban, Camila Giorgi ellen. A címvédő Oszaka Naomit búcsúztató Amanda Anisimova 3:3-ig tartani tudta a lépést az első szettben ausztrál ellenfelével, de ekkor brékhátrányba került, és 6:4-re elbukta a játszmát. A másodikban aztán hiába került brékelőnybe, és vezetett 2:0-ra, ezután csak egy adogatójátékot tudott hozni, kettőt elbukott, így a mérkőzést is 6:4, 6:3-ra. Barty ellenfele a legjobb nyolc között az amerikai Jessica Pegula lesz.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Shapovalov (kanadai, 14.)–A. Zverev (német, 3.) 6:3, 7:6 (7–5), 6:3
Nadal (spanyol, 6.)–Mannarino (francia) 7:6 (16–14), 6:2, 6:2
Monfils (francia, 17.)–Kecmanovics (szerb) 7:5, 7:6 (7–4), 6:3
Berretini (olasz, 7.)–Carreno (spanyol, 19.) 7:5, 7:6 (7–4), 6:4
HÉTFŐ
4.00: Cilic (horvát, 27.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.)
4.00: Cressy (amerikai)–Medvegyev (orosz, 2.)
4.30: De Minaur (ausztrál, 32.)–Sinner (olasz, 11.)
9.00: Fritz (amerikai, 20.)–Cicipasz (görög, 4.)

A NEGYEDDÖNTŐ EDDIG ISMERT PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Monfils (francia, 17.)–Berretini (olasz, 7.)
Shapovalov (kanadai, 14.)–Nadal (spanyol, 6.)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Keys (amerikai)–Badosa (spanyol, 8.) 6:3, 6:1
Krejcíková (cseh, 4.)–Azarenka (fehérorosz, 24.) 6:2, 6:2
Pegula (amerikai, 21.)–Szakkari (görög, 5.) 7:6 (7–0), 6:3
Barty (ausztrál, 1.)–Anisimova (amerikai) 6:4, 6:3
HÉTFŐ
1.00: Collins (amerikai)–Mertens (belga, 19.)
3.00: Halep (román, 14.)–Cornet (francia)
7.30: Swiatek (lengyel, 7.)–Cirstea (román)
11.00: Kanepi (észt)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

A NEGYEDDÖNTŐ EDDIG ISMERT PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)
Barty (ausztrál, 1.)–Pegula (amerikai, 21.)
Krejcíková (cseh, 4.)–Keys (amerikai)