Barty nagyon koncentrált játékot mutatott be (Fotó: Getty Images)

A világelső Ashleigh Barty egyértelmű esélyesként lépett pályára Madison Keys ellen az elődöntőben, és az ausztrál gyorsan igazolta is a várakozásokat. A mindössze 27 percig tartó első játszmában csupán hat fogadópontot engedélyezett Keysnek Barty, aki 6:1-re nyerte meg a szettet. 

Az amerikai játéka a folytatásban némileg feljavult, egy-egy labdamenet végén szép megoldásokra is futotta az erejéből, és néha Barty is megmutatta, hogy ő is ember, amikor elrontott néhány könnyen megnyerhető pontot. Barty győzelméhez azonban egy pillanatig sem férhetett kétség, a szett közepén brékelőnybe került, ami elégnek is bizonyult neki a sikerhez.

Ashleigh Barty pályafutása során harmadik alkalommal készülhet Grand Slam-torna döntőjére, az Australian Openen először játszhat finálét, amelyben Danielle Collins lesz az ellenfele.

Barty egyébként 42 éve az első ausztrál, aki női egyesben döntőt játszhat a hazai GS-tornán – legutóbb, 1980-ban Wendy Turnbull döntőzött a csehszlovák színekben versenyző Hana Mandlíková ellen, ám 6:0, 7:5-re kikapott.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Ashleigh Barty (ausztrál, 1.)–Madison Keys (amerikai) 6:1, 6:3

KÉSŐBB
Danielle Collins (amerikai, 27.)–Iga Swiatek (lengyel, 7.) 6:4, 6:1